(REPORTAŽA) Pred prihodom Maribora v Stockholm: Slišali so za vijoličaste. In to je vse

Navijači Hammarbyja bodo lahko prvič po 14 letih na evropski tekmi v živo spodbujali svoj klub, Maribor je bil pred dvema letoma krvnik njihovih mestnih tekmecev
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dva dni pred tekmo pri Tele2 Areni ni zaznati, da bo tam evropski obračun. Foto: Miha DAJČMAN
Miha Dajčman

Za pristaše Maribora je spomin na zadnjo švedsko misijo prijeten. Pred dvema letoma so njihovi ljubljenci v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov na Friends Areni na severnem obrobju Stockholma izločili takratne prvake Švedske AIK Stockholm. Jutri bo nasprotnik kadrovsko prevetrenih vijoličastih AIK-ov mestni tekmec Hammarby, letos edini evropski predstavnik iz švedske prestolnice. Zeleno-beli so prejšnjo sezono (ta traja eno koledarsko leto) v prvenstvu končali na osmem mestu, neposredno v drugi predkrog konferenčne lige pa so se uvrstili z osvojitvijo pokalnega naslova. Petnajstkratni slovenski državni prvaki v švedsko prestolnico prihajajo v času, ko bodo temperature v severnih Benetkah višje od povprečnih temperatur za mesec julij. V času četrtkove tekme bi lahko bilo okoli 26 stopinj Celzija. Včeraj smo po mestu pri nekaj stopinjah manj videli turiste in domačine v kratkih poletnih oblačilih, množično so postajali ob prodajalnah sladoleda, čeprav je na trenutke z morja zapihal hladen veter.

Hammarby po enajstih odigranih tekmah v aktualnem prvenstvu zaseda peto mesto. Za vodilnim Malmöjem zaostaja za osem točk. Pred njim so še drugouvrščeni Djurgarden, še en stockholmski velikan, s katerim si Hammarby od leta 2013 deli domovanje na Tele2 Areni, Elfsborg in AIK. V zadnjih petih tekmah so nasprotniki vijoličastih, ki so v tekmovalnem ritmu, slavili dvakrat; v zadnjih dveh obračunih proti tekmecema s spodnjega dela lestvice.

Apetiti niso visoki

Ob včerajšnjem dopoldanskem sprehodu po Gamla stanu, starem mestnem jedru, veliko nogometnih znamenj nismo opazili. V nekaj izložbah so bile nogometne žoge v barvah švedske zastave, te so tam najverjetneje ostale zaradi minulega evropskega prvenstva, na katerem so se Švedi odlično odrezali v skupinskem delu, ko so bili prvi v družbi Špancev, Slovakov in Poljakov, a nato izpadli v osmini finala proti Ukrajini. Našo pozornost pa sta v središču mesta pritegnila deček Mika in oče Vidar. Prvi je bil oblečen v zeleno-beli dres, drugi je nosil čepico z manjšim logotipom ljubljenega kluba. "Ja, veva za tekmo v četrtek," je prijazno odgovoril Vidar. A o prvem evropskem nasprotniku Hammarbyja v sezoni, z izgovorjavo imena kluba je imel nekaj težav, pa ni vedel povedati veliko: "Slišal sem, da imajo izkušnje v Evropi in da so pred leti izločili AIK. To je pa tudi vse."

Dvojec je napovedal napredovanje v tretji predkrog konferenčne lige, evropski apetiti navijačev Hammarbyja pa niso pretirano visoki, prizna Vidar, saj zeleno-beli v Evropi ne beležijo uspehov. V preteklosti so na mednarodni sceni le redko nastopali. Lani so po dvanajstih letih neigranja v evropskih tekmovanjih najprej s 3:0 premagali madžarsko Puskas Akademijo, v drugem predkrogu za evropsko ligo pa nato z istim izidom izpadli proti poljskemu Lech Poznanju. Obakrat so na domačem stadionu igrali pred praznimi tribunami. Gostovanje Maribora bo za pristaše zeleno-belih nekaj posebnega, prvič bodo lahko na Tele2 Areni, ki je njihovo domovanje od leta 2013, spodbujali svoje ljubljence.

Ibra deli ljudi

V eni večjih športnih trgovin v središču mesta, kjer imajo oddelek, namenjen prodaji navijaških artiklov za navijače Hammarbyja, smo zaposlene vprašali, ali je pred četrtkovim obračunom kaj naraslo zanimanje za oblačila v barvah kluba. Prodajalka nam je odvrnila, da največ prodajo pred lokalnimi derbiji. V lokalu Lion bar v predelu Södermalm, od koder izvira klub, nam je točaj dejal, da ima Hammarby kljub manj trofejni zgodovini kot mestna tekmeca AIK in Djurgarden zelo bučno podporo s tribun, klub pa da je priljubljen po vsej državi. Zadnjo domačo tekmo, ki so jo nasprotniki Maribora proti Degerforsu dobili s kar 5:1, si je na Tele2 Areni ogledalo skoraj 8000 gledalcev. Klub je za aktualno sezono prodal okoli 16.000 sezonskih vstopnic, zaradi omejitev števila gledalcev na tekmah pa posameznih vstopnic za dvoboj z Mariborom (še) ne prodajajo. Dodajmo, da sta med bolj prepoznavnimi klubi na Švedskem še Gothenburg in Malmö, v katerem je nase opozoril Zlatan Ibrahimović.

V švedskih nogometnih debatah beseda seveda hitro nanese na dolgoletnega reprezentanca bosanskih korenin, tudi 23,5-odstotnega lastnika Hammarbyja (51 odstotkov je v lasti športnega društva Hammarby, 23,5 odstotka je v lasti ameriškega podjetja AEG, dva odstotka sta v lasti drugih). "Pri Ibri je tako kot pri vseh velikih osebnostih. Polovica ga ne more videti, polovica pa ga kuje v zvezde. Veliko vprašanj je, zakaj je vložil prav v Hammarby. Za investicijo se je odločil, ko je bil klub po 20 letih za le točko oddaljen od drugega naslova prvaka. Zelo pomembno pa je, da je to ljudski klub," poznavalsko poudari Casper, ki ga ustavimo pred Tele2 Areno, kjer sicer dva dni pred tekmo ni zaznati, da bo tam evropski obračun. Pod glamurozno tribuno normalno poteka promet, v okolici pa ni veliko ljudi, saj sta Tele2 in Avicii Arena odmaknjeni od središča mesta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta