(VIDEO) Leo Messi na novinarski konferenci ob slovesu od Barcelone večkrat jokal: "Nisem se še popolnoma sprijaznil, da zapuščam svoj klub"

08.08.2021 12:55
Zaradi prevelikega dolga Barcelone in finančnih pravil španske la lige Lionel Messi kariere ne bo nadaljeval v klubu, kjer je preživel skoraj 21 let in osvojil 34 lovorik. Imena novega kluba ni razkril.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Obstaja čas pred Messijem in po njem. Je ikona kluba, tukaj pušča zgodovinsko zapuščino. Večno mu bomo hvaležni," je dejal predsednik Barcelone Joan Laporta.
EPA

Lionel Messi se je k Barceloni iz rodne Argentine preselil pri trinajstih. Dobrih dvajset let pozneje zapušča blaugrano. V sedemnajstih sezonah igranja za prvo moštvo je z Barco osvojil 34 lovorik, dosegel je 672 golov na 778 tekmah. Barcelona je z Argentincem med drugim osvojila deset naslovov španskega prvaka in štiri lige prvakov.

Za danes opoldne je v Barceloni sklical novinarsko konferenco, na kateri so prišli tudi člani njegove družine in nogometaši Barcelone. Še preden je Argentinec prvič spregovoril, je zajokal. Sledil je dolg aplavz in tresočega glasu je 34-letnik dejal, da se poslavlja od kluba, ki ga je v Evropo pripeljal iz Rosaria v Južni Ameriki. Barcelona je Messiju in njegovi družini takrat ponudil zdravljenje z rastnim hormonom, dečka pa so v katalonski prestolnici razvili v za mnoge najboljšega nogometaša na svetu.

Vest, da bo Messi zapustil Barcelono, je šokirala športni svet, marsikdo še sedaj ne verjame, da se je to zgodilo. Ob slovesu od dolgoletnega (nogometnega) doma je Messi dejal, da je pričakoval, da bo ostal del katalonskega ponosa: "Prepričan sem bil, da bom ostal v Barceloni. To je moj dom, naš dom. Želel sem ostati in to je bil načrt, danes pa se moram posloviti."

EPA

Čeprav je bilo še pred časom govora o dosmrtni pogodbi za Messija pri Barceloni, so se stvari v zadnjih tednih zelo spremenile. "Tu sem že vse svoje življenje, od 13. leta. Po 21 letih odhajam z ženo, s svojimi tremi malimi katalonsko-argentinskimi otroki. Ne morem vam povedati vsega, kaj vse smo doživeli v tem mestu. Ne morem vam obljubiti, da se ne bomo vrnili, ker to je moj dom," je bil čustven šestkratni dobitnik zlate žoge za najboljšega nogometaša na svetu.

Ni si želel takšnega slovesa od rdeče-modrih, ampak slovo pred navijači, na stadionu, da bi slišal aplavz in izraz ljubezni, je dejal: "Po 18 mesecih brez navijačev, ki so prepevali moje ime in so mi bili blizu, si tega nisem mogel predstavljati. A zgodilo se je tako." Upa, da se bo nekoč lahko vrnil in bil del kluba, v katerikoli vlogi, pravi: "Upam, da bom lahko nekoč prinesel nekaj, da bo klub najboljši na svetu."

Messi je prepričan, da je odhod iz Barcelone najtežji trenutek v njegovi karieri: "Preživel sem veliko težkih trenutkov, veliko porazov, a vedno sem se lahko vrnil na trening in se maščeval. Zdaj se ne morem vrniti, moj čas v tem klubu se je iztekel, zato je to brez dvoma najtežji trenutek kariere."

EPA

Argentinec je na novinarski konferenci priznal, da je lani želel zapustiti klub, letos pa ne, žalosti ga, da klub zapušča v nepričakovanem trenutku. Pristal je na ponudbo Barcelona o polovični plači v primerjavi z zadnjo pogodbo (za je znašala 71 milijonov evrov osnovne plače). Pravila la lige in zadolženost kluba, ki znaša okoli milijarde evrov, pa so preprečila podpis pogodbe. "Moja pogodba nikoli ni bila težava. Po kosilu s predsednikom sem bil prepričan, da se bo moja zgodba z Barcelono nadaljevala. A nato se je zgodilo, kar se je zgodilo. Kot je povedal predsednik Joan Laporta, dogovora z menoj niso mogli podpisati zaradi pravil La Lige," je pojasnil Messi ter potrdil, da se po pravilih španskega nogometnega prvenstva Barcelona več ne more dodatno zadolžiti.

"Veliko stvari gre skozi mojo glavo. Nisem se še popolnoma sprijaznil, da zapuščam svoj klub in da spreminjam svoje življenje. A to moramo sprejeti in gremo naprej," je še dejal Messi, na vprašanje, kam se odpravlja ter če je to res Paris Saint-Germain, pa je odgovoril: "Z nikomer se še nisem dogovoril. Ko je bila objavljena izjava za javnost, sem prejel veliko klicev. Zdaj se pogovarjamo o številnih stvareh.

"Obstaja čas pred Messijem in po njem. Je ikona kluba, tukaj pušča zgodovinsko zapuščino. Večno mu bomo hvaležni," je dejal predsednik Barcelone Joan Laporta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta