Vodnik po drami v zadnjem krogu nogometne lige: Kalkulatorje v roke, zdaj gre zares

Borut Planinšič ml.
21.05.2021 09:00
Kako lahko izpadejo Bravo, Aluminij, Koper, Celje in kaj imata s tem Šmartno in Drava.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če Celjani premagajo Koper, povzročijo celo dramo. Foto: Edi EINSPIELER
Edi Einspieler

Maribor ali Mura. Kako preprost je boj za prvaka v primerjavi s kombinatoriko, ki se jo za nogometni obstanek v prvi ligi morajo iti štirje klubi. Okej, Gorica je izpadla, po štirih letih se vrnejo Radomlje. A tresejo se Celje, Koper, Aluminij in Bravo, eden od njih bo obsojen na dodatne kvalifikacije. Včasih se je za prvoligaša to zdela rutinska naloga, za seboj je imel finance in celo leto močnejših tekem. Zadnji leti pravita drugače: Gorica je lani počila Triglav, leto prej je Tabor šokiral Gorico. Jo lahko na podoben način Krka zagode Celju, Kopru, Aluminiju, Bravu?

Kdo in kako sploh naleti na Novomeščane, če mu gre v soboto v zadnjem krogu prve lige vse narobe? V roke vzemite kalkulatorje, glejte tekme, ki se začnejo ob 16. uri, da vam bo vsaj malo lažje, je pred vami vodnik, na kaj morate paziti v obračunih Celje - Koper, Bravo - Olimpija in Domžale - Aluminij.

Seveda vse kombinacije postanejo nesmiselne, če Celje ne premaga Kopra. Tedaj gredo v dodatne kvalifikacije Celjani. Toda glede na to, kako čudežno so oživeli in kako pada Koper, se zdi njihova zmaga zelo verjetna. Če torej Celje zmaga in osvoji odrešilnih 43 točk, so nadaljnje kombinacije takšne ...

Koper gre v dodatne kvalifikacije, če Bravo in Aluminij ne izgubita. Sam obstane pri groznih 42 točkah.

Aluminij gre v dodatne kvalifikacije, če izgubi, Bravo pa ne. Po 42 točk imata Koper in Aluminij, Koper je boljši v medsebojnih tekmah.

Koper gre v dodatne kvalifikacije tudi, če Bravo izgubi, Aluminij pa ne. Tedaj imata po 42 točk Bravo in Koper, Bravo je boljši ena na ena.

Najbolj divja kombinacija, po kateri bi imeli Bravo, Aluminij in Koper po 42 točk, bi bila - ob celjski zmagi nad Koprom, ponavljamo - zmaga Olimpije nad Bravom in Domžal nad Aluminijem. V dodatne kvalifikacije bi moral Bravo, kajti na mini lestvici medsebojnih tekem teh treh klubov imata Aluminij in Koper po 12 točk, Bravo 7.

Drama za obstanek gre do konca tudi v drugi ligi. Brda se selijo med tretjeligaše, s seboj pa potegnejo Šmartno ali Dravo. Štajerci v zadnjem krogu obračunajo med seboj, jutri ob 17. uri v Šmartnem ob Paki Ptujčani potrebujejo zmago. Kako je še nižje dol po slovenski nogometni piramidi? V vzhodni skupini tretje lige k napredovanju juriša moštvo iz Slovenske Bistrice, na zahodu ljubljanska Ilirija.

Pogrešate Prekmurce? Nafti je spodletelo v bitki za prvo ligo, Beltinci so dobili boj za obstanek v drugi. V finančnem uporu pa so se vsi drugi klubi lani zbrali v pomurski ligi, nekakšnem hibridu med tretjo in medobčinsko ligo. Za več lokalnih derbijev in manj stroškov. Drugačen svet od tistega, v katerega v soboto zvečer v Ljudskem vrtu stopi Mura.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta