Vrnitev lige prvakov: Maščevalci brez obupanega driblerja

Borut Planinšič Borut Planinšič
16.02.2021 08:01
Barca proti PSG-ju, Leipzig proti Liverpoolu: Neymarju Messi ni usojen, v Budimpešti po slovensko
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Messi in Neymar se nocoj spet ne srečata.
EPA

Španski pokal se zdi zapravljen, gol Ivana Rakitića za 2:0 daje Barceloni malo možnosti pred povratno polfinalno tekmo. Luis Suarez, prvi strelec španskega prvenstva, se Barci z Atleticom smeji z vrha la lige, z razdalje osmih točk. Kataloncem preostane še najmogočnejša nogometna liga. Vsaj tam ne bo tistega bivšega, ki bi jih spomnil, kaj vse so imeli, dokler jim ni ostal le Lionel Messi. Neymarja nocoj, ko se vrne liga prvakov, ne bo zaradi poškodbe. Čeprav osmina finala traja kar do 17. marca, ga morda ne bo niti na povratni tekmi. Že dvakrat je zamudil PSG-jeve obračune osmine finala. Leta 2018 proti Realu, leto pozneje proti Manchester Unitedu. Obakrat so Parižani izpadli. Lani, ko je bil zraven, so šli do finala.

"Ker driblam, me nenehno tolčejo. Žalosten sem, ko poslušam igralce, trenerje, komentatorje, kogarkoli za vraga že, ki pravijo 'morajo ga brcati, da ga ustavijo,' ali 'prekrške simulira'. Ne vem, kako dolgo bom še lahko prenašal vse to," je obupan Neymar. Želel si je spet igrati z Messijem, a ga PSG lani ni mogel kupiti. Želel si je igrati proti Messiju, pa so ga na tekmi s Caenom, preden ga je trener lahko potegnil iz igre in ga obvaroval za spopad velikanov, pokosili še drugič. Dovolj za poškodbo, ki naj bi se celila štiri tedne. Asoma, ki se nocoj ne srečata, preostane najbolj divji spomin na skupne čase: na osmino finala 2017, ko sta poraz Barce proti Parižanom z 0:4 spremenila v zmago s 6:1. A vmes se je PSG iz luzerja prelevil v finalista, prepričanega, da bo Barcelona padla tudi brez Neymarja.

Kako hitro se zasuče. Predlani je bil prvak Evrope, lani je po 30 letih postal prvak Anglije. Liverpool zdaj beži pred svojim luzerstvom. Trije zaporedni porazi v premier ligi so za njim, Manchester City 13 točk pred njim. "Smo že predali naslov? Da, komaj verjamem, da je res, a mislim, da ga ne moremo več ubraniti," je bil konec tedna na tleh trener Jürgen Klopp. Celjenje ran v rodni Nemčiji odpade, tekma z Leipzigom bo zaradi covida v Budimpešti. Še bliže domu bo tako marsikaj po slovensko: Kevin Kampl bo v dresu Leipziga, sodi Slavko Vinčić s pomočnikoma Tomažem Klančnikom in Andražem Kovačičem, četrti sodnik bo Matej Jug, pomočnik v VAR-sobi Jure Praprotnik.

Zimsko-spomladanski vrhunci na igrišču pa bodo le del boja za ligo prvakov. Morda bo že 20. aprila na kongresu Uefe jasna prihodnost tekmovanja po sezoni 2023/24. Nevarnost superlige je začasno odbita. A na mizi je že ideja, ki je pravzaprav superliga, zakrinkana za pustno masko. Veliki klubi izsiljujejo z ligo 36. Po švicarskem sistemu - morda ga poznate iz šaha - bi vsak odigral deset tekem z desetimi različnimi tekmeci, prvih osem bi v osmino finala šlo neposredno, tisti od 9. do 24. mesta bi odigrali še kvalifikacijsko rundo. Število tekem - s prihodki vred, seveda - bi se skoraj podvojilo. Kako naj odigrajo še več tekem, nogometašev ne vpraša nihče. In navijačev, koliko več nogometa si v živo na stadionu ali na plačljivih televizijah še lahko privoščijo, tudi ne.

Osmina finala lige prvakov - nocoj: Barcelona - PSG, Leipzig - Liverpool; jutri: Porto - Juventus, Sevilla - Borussia (D); 23. februarja: Atletico - Chelsea, Lazio - Bayern; 24. februarja: Atalanta - Real, Borussia (M) - Manchester City.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta