Za 22-letnega Srba ni meja. Še na velikega del Piera se je spravil

Borut Planinšič ml.
23.02.2022 20:30

Dušan Vlahović se pri Juventusu gradi v najbolj vročega nogometnega napadalca, čeprav je bil že njegov letošnji prestop vreden čez 70 milijonov evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trenutek po tem, ko je Dušan Vlahović sijajno sprejel žogo med branilcema Villarreala. In preden je iz polobrata zabil gol za rekord lige prvakov. 
EPA

Alessandro del Piero, velika desetka Juventusa, danes lastnik italijanske restavracije Št. 10 v Los Angelesu, je v nogometni karieri v mrežo strpal mnoge rekorde. Enega od predsinoči nima več. Ko je leta 1995 pri dvajsetih na svoji prvi tekmi lige prvakov zabil za Juve v Dortmundu pri Borussii, je dolgo ostal Juvejev debitant z najhitrejšim golom. To je bil strašen gol, malo se je še poigraval na desni strani kazenskega prostora, preden je udaril žogo čez vratarja k levi vratnici. V torek zvečer ga je v dresu Torinčanov prehitel Dušan Vlahović.

Gol 22-letnega Srba Villarrealu v osmini finala ni le najhitrejši gol debitanta, skoraj vreden je del Pierovega. Kako je sprejel dolgo podajo med branilcema, kako je žogo iz polobrata stisnil mimo vratarja ... Po 32 sekundah tekme! Za zgolj začasen vrhunec kariere, ki je iz Zemuna prek OFK Beograda, Crvene zvezde in Partizana bliskovito zavila v serie A k Fiorentini in prejšnji mesec v Juventus za 70 milijonov evrov odškodnine plus deset milijonov v dodatkih, odvisnih od rezultatov.

Da ga je na tisti tekmi iz leta '95 del Piero dal šele v 37. minuti, Andy Möller, ki je prav tako prvič igral v elitnem tekmovanju, pa že v prvi? Ni problema, Vlahović je še dosežek Nemca, zdaj šefa mladinskih selekcij Eintrachta iz Frankfurta, premagal za štiri sekunde. Zares najhitrejši gol debitanta, če bi gledali le sekunde na igrišču, ne uvodni sodnikov žvižg, je rekord Ukrajinca Jevgenija Konopljanke, ki je pri Sevilli leta 2015 v ligo prvakov vstopil s klopi in ga po vsega 19 sekundah zabil Borussii iz Mönchengladbacha. Najhitrejši gol v ligi prvakov nasploh? Nizozemec Roy Makaay ga je v dresu Bayerna v osmini finala 2007 Realu privoščil v enajsti sekundi tekme.

"Gol na prvi tekmi lige prvakov, to je velika stvar. Ampak ne morem biti stoodstotno zadovoljen, če pa nismo zmagali. Trdo bomo še delali, da dobimo ta obračun," je v španski noči razlagal Dušan Vlahović. Villarrealu je grozilo, da se bo po ekspresnem šoku zanj končalo s katastrofo. A vselej trdna "rumena podmornica" se je kar lepo izvlekla, v 66. minuti je celo izenačila za spodoben rezultat pred povratno tekmo v Torinu, ki bo čez tri tedne. Teh 1:1 je še bolj znosnih, ker gol v gosteh ni več dodatno nagrajen. "Točno smo vedeli, kaj bodo poskusili, pa smo jim vseeno dovolili izenačenje," se je trener Juventusa Massimiliano Allegri jezil, kako samega so Italijani sredi kazenskega prostora pustili strelca Daniela Pareja. To je bila napaka za ... ne, niti za kakšno mladinsko ligo ne, še zanjo bi bila to žalitev: "Neverjetno, saj še domači niso mogli verjeti, kakšno darilo smo jim dali."

Na drugi torkovi tekmi - ali prvi, kakor hočete, saj Chelsea ni le branilec naslova, je vendar sveže okronani svetovni prvak - nogometaši Lilla niso imeli možnosti. Angleži so jih takoj napadli, šele iz svoje tretje priložnosti je Kai Havertz že v osmi minuti dal prvi gol. Na 2:0 je v 63. minuti povišal Christian Pulišić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta