Zaupate poti NK Maribor? Tu je vaše mnenje ...

07.08.2021 08:00
Mnogi ste za strategijo, ki so jo ubrali v Ljudskem vrtu. Številni bi zamenjali trenerja in športnega direktorja. Med odzivi pa še drzna napoved: Maribor do leta 2025 spet v ligi prvakov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bo Simon Rožman slišal vaš glas, glas ljudstva? Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Uh, dragi bralci in bralke Večera, ljubiteljice in ljubitelji mariborskega nogometa ... Vedeli smo, da vam je zelo mar za NK Maribor. A da nas boste ob tokratnem vprašanju v rubriki Vaš glas, ali zaupate dvojcu Rožman-Šuler v gradnji novega Maribora, tako zasuli z mnenji, je šokiralo še nas. Fantastično, hvala, blagor klubu s tako zagretimi navijači! Toda ... da ne dolgovezim in ne kradem prostora, le še opravičilo, potem pa k vašim mnenjem. Žal na tej strani, čeprav je Vaš glas zaradi vašega srčnega odziva dobil več prostora kot kadarkoli prej, ne moremo objaviti vseh, ki ste sodelovali, ne moremo zapisati vsega, kar si mislite o nogometni prenovi v Ljudskem vrtu. Mnoge odzive smo žal morali krepko skrajšati, čeprav so vredni vsake črke, nekateri so bili že prava strokovna analiza NK Maribor!

Danes cvikamo pred Taborom

"Skeptičen sem," začne Mile Vojnović, ki na pamet našteje vijoličasto enajsterico s prve tekme, ki jo je gledal v Ljudskem vrtu, Maribor - Partizan leta 1971. "Ne dvomim o zagnanosti Rožmana in Šulerja. Ampak Rožman nima karizme, izkušenj. Imamo čas čakati tri, štiri leta, da bo Maribor spet prvak? Ker to sezono, kot kaže, spet ne bo. Danes cvikamo pred Bravom, Taborom, Maribor ni bil takšen. Saj mladi so dobri, ampak to ni dovolj za zahteve Maribora," nadaljuje Mile in izpostavi: "Maribor potrebuje pravega centerfora, ne takega, ki ga čakaš 15 tekem, da zabije gol. Bozgo jih je v zadnji sezoni za Maribor dal 18, bil prvi strelec lige, pa so ga šimfali."

Igor Napast

"Raje kot z Bozgom, Balajićem in podobnimi za zmeraj podpišem s pubeci iz naše mladinske šole, pa naj izgubijo prvo sezono, morda dve, a tako se gradi ekipa, skozi poraze, z vztrajnostjo, marljivostjo in z lakoto po uspehih," projektu NK Maribor 2021 in naprej zaupa Aljoša Holderjan. "Verjamem v te fante. Fuzbal špilajo! Šuler je stara garda, ima zveze in poznanstva, spozna se na delo v ozadju. In imamo končno tudi odličnega trenerja, taktika, retorika, ki zna motivirati."

"V zmagi al' porazu," je navijaški slogan, na katerega opozori Vesna Krčmar. "Nobeno obdobje ne traja večno, tudi zlata doba naših pubecov se je morala nehati. Ampak pravi navijači bomo klubu stali ob strani, tudi ko nam rezultati niso všeč. Verjamem, da ima klub prihodnost, samo čas jim je treba dati. Mi smo Maribor."

Aljoša Peršak je dal iztočnico poglobljeni debati z več vprašanji: "Kje se je izgubil Matko, kako to, da v iskanju rešitev v napadu ni prostora za izkušenega Kronavetra?" Tadej Gačnik odgovarja: "Kronaveter ima dobre proste strele in kote, zna zabiti, ko je to najbolj pomembno, ampak nima več kondicije, da bi vzdržal celo tekmo, ko pa igra, je prepočasen in se mu drugi morajo prilagajati. Res je tudi, da hude izbire Rožman nima, klub je pripeljal mlade igralce, ki jih je lahko glede na vedno bolj skromen proračun."

"Nogomet brez taktike, brezglavo letanje, kakor da nihče ne ve, kaj in kje je cilj igre. Tudi brezglavi nakupi igralcev se niso obnesli, primer Kronaveter, Vancaš. Čestitam violam, ki še vedno upajo in tako igro nagrajujejo z aplavzom. Želim si, da bi se v igri Maribora kaj spremenilo, želim si uspeha kluba, naj pozabijo na nekdanjo slavo in si jo začno sami graditi, s tem si bodo prislužili naš aplavz," pravi Robert Vagner.

Na naslednjem derbiju bodo zabijali

"Kronavetru ne paše koncept igre, ker on jo upočasni, Rožman pa bi rad hitro tranzicijo. Rad gledam, ko on igra, ker je za moje dojemanje nogometa edina prava desetka v ekipi. Vprašanje pa je, kako potem funkcionira preostalih devet v polju. Če ni vse v sprintu, ne moreš kaj dosti. Doma morda še, v Evropi pa je mrk," analizira Slavko Mislej iz tabora tistih, ki zaupate tandemu Šuler-Rožman. "Predolgo se je čakalo s pomladitvijo. Saj razumem, da je fajn igrati v skupinskem delu evropskih pokalov, ampak naša realnost je, da ustvarjamo mlade in vsako leto kakšna dva prodamo, pa ne za sto jurjev. Tako da kar naprej, Vipotnik, Žugelj, Koderman in preostali. V nedeljo so imeli prvi stik z derbijem, če se jim da priložnost, bodo na naslednjem že zabijali. Še par let posledic zgrešene kadrovske politike, ki sta se jo šla Zaho in Milanič, pa smo povprečen slovenski prvoligaš. Brez denarja."

Igor Napast

Opa, pa smo pri imenih, ki so v Ljudskem vrtu zaznamovala skoraj poldrugo desetletje. Franjo Trojner je kar malce jezen na vse, "ki so odgnali dvojec Zahovič-Milanič". "Kje je Maribor brez g. ZZ in g. Milaniča po že dveh zamenjanih športnih direktorjih in kopici neuspešnih trenerjev? Tudi Rožmanu in Šulerju ni uspelo sestaviti ekipe, ki bi navduševala zahtevno publiko. Žal v tej sicer res močno pomlajeni ekipi ne vidim niti enega igralca, ki bi lahko bil dodana vrednost. V Mariboru smo vedno radi gledali in z aplavzom nagradili igralce, ki so znali kaj narediti z žogo. To mučenje žoge pod trenerjem Rožmanom je negledljivo, neučinkovito in bo odgnalo zahtevne navijače. Morda je čas za menjavo predsednika in novo filozofijo kluba, ki iz svojih vrst ne bo odganjal doktorjev nogometne igre, kar je g. ZZ gotovo bil." Petra Bombek je potrpežljiva: "Rabijo le eno stvar, za katero pa nisem sigurna, da jim jo bo nogometnih uspehov lačni Maribor dal - čas."

Saj veste, kako pravijo, "sto ljudi, sto čudi". Zato zvesta navijačica Minka Žiberna piše takole: "Želela sem zaupati Rožmanu, a mislim, da se na igrišču poigrava, ko sestavlja ekipo predvsem z neizkušenimi, neuigranimi igralci. Kar se je pokazalo kot problem v evropskem tekmovanju in na derbiju. Če bi ekipo gradil z novimi in seveda 'starimi' vijolicami, kot so Kronaveter, Matko, Požeg Vancaš, Tavares in še kateri, bi ohranil DNK Maribora in ga počasi pomlajeval. Tako pa tej Rožmanovi ekipi manjka vodja, avtoriteta, zaupanje." Problem vodje izpostavi še Matej Borko: "Kdo je trenutni vodja Maribora na terenu? Ni več Tavaresa, Kronaveter je na stranskem tiru. Ne more to biti Milec, tudi ne Pihler in ne Vrhovec. Sam vidim Rožmana kot super trenerja mladinske akademije oziroma kakšnega U19 trenerja. Ne pa kot trenerja kluba, ki se mora boriti za lovorike. Šuler bo moral naslednjo potezo zares premisliti, ker še ene napake mu ne bodo oprostili ne vodstvo ne navijači."

Prenova bi se morala začeti pred leti

Da je nujna vsaj ena trofeja ali še bolje kar dvojna krona, saj bi "še eno leto brez nje pomenilo katastrofo", opozarja Bojan Gros. "Kdo bo stopil v čevlje Jana Mlakarja, kdo bo zabijal gole kot po tekočem traku? Rabimo (tujega) napadalca z izkušnjami, mladeniči temu ne bodo kos. Da bi le bil Mitrović zdrav to sezono, lani nam je zelo manjkal v obrambi!" Ja, okoli mnogih imen na terenu so se kresala mnenja. "Podpiram Rožmana in Šulerja pri prenovi ekipe, a ne vem, če so Vrhovec, Pihler in Milec igralci, ki lahko vrnejo Maribor nazaj na EU-zemljevid. Za to bi potrebovali malo kvalitetnejše igralce," piše Karel Novak, ki sklene z: "Dokler bomo živi, ti nikoli ne boš sam. Maribor šampijon."

Igor Napast

Čeprav anonimnih mnenj in takih z na pol ali očitno izmišljenimi imeni ne objavljamo (vas gledam, g. Malomeščan, vseeno hvala za zanimivo pisanje), tokrat prvič in zadnjič naredimo izjemo. V dokaz, da ste navijači NK Maribor povsod, celo v gnezdu zelenega rivala. Iz Ljubljane se je javil Stani, ki pravi: "Žal mi je, sredi Ljubljane nas je nekaj navijačev NK Maribor, a s takšno igro ... Lahko gradijo z mladimi, a ne na evropski tekmi in ne proti Olimpiji. Fantje nimajo izkušenj, podajajo si v prazno. Izkušeni mački v Evropi, ki znajo podati, držati žogo, tudi zadeti, pa na klopi. Tudi proti Olimpiji ... groza. Nejc Vidmar praktično ni imel dela, lahko bi se za golom vsedel."

Izkušnje poudari tudi Boris Karba: "Moramo zaupati trenerju in športnemu direktorju ter seveda mladim igralcem ob priliki prenove ekipe. Vendar bi bilo pametneje graditi okoli izkušenejših, Kronavetra, Vancaša, Matka ... Bi pa se prenova morala začeti že pred leti, za kar je v največji meri kriv Zahovič s svojim egom in prevelikim zaupanjem nekaterim igralcem na račun bivših rezultatov." Da je pomladitev prava pot, Šuler in Rožman pa vredna zaupanja, prav tako meni Marko Matić, ki doda: "Milec, Mitrović, Pihler, Vrhovec in še kdo morajo vleči voz." Franc Pangerc se vrne k legendam: "Uspehi kluba temeljijo na stebrih obrambe. Maribor stebra trenutno nima in od tod dalje se ekipe ne more postavljati v vrh državnega in evropskega nogometa. Potrebuje novega Stipeta Balajića ali Branka Šarenca in to za vsako ceno."

Kot da je prepovedano streljati na gol

Oster je Bojan Mihev: "Rožmanovo delo nemogočih eksperimentov je treba preprečiti, zaključiti. In to takoj! To ni NK Maribor in sploh več ne veš, kdo je kdo, cel kup nametanih novih imen v prvi ekipi, kot da je to privatni kemijski laboratorij zmedenih Rožmanovih idej. Vsi smo za pomlajevanje, a to, kar se dogaja, je absurd. Šuler in Rožman, tako se ne igračka z nogometno evropskim Mariborom."

Rudi Kramberger gleda mariborski nogomet že desetletja. Kaj vidi danes? "NK Maribor je imel zelo kvalitetne igralce, pa jih je enega za drugim prodal. Vzgajati nove je sicer pohvalno, vendar brez starih mačkov zelo težko. Igra je milo rečeno zelo slaba. Kot da je prepovedano streljati na gol. Podaje so katastrofalno netočne. Pa naš golman, včasih imam občutek, da tekmi sledi nezainteresirano. Predvsem pa ima zelo slabe reflekse. Handanović je imel osnovno za dobrega golmana: reflekse in predvidevanje, kam bo žoga šla. Mislim, da Šuler in Rožman želita Mariboru dobro. Ampak včasih dobiš občutek, da to ni povsem prava pot. Novih mladih, neizkušenih igralcev je preveč naenkrat v enajsterici. NK Maribor bo po mojem pristal bolj nizko. Žalostno. Bo pa imel mladino, kar daje upanje za drugo sezono."

V pomanjkanju prostora za vse sklenimo z Igorjem Pupaherjem. Ker njegovo pismo vključuje precizno projekcijo. Da ne boste rekli, da niste vedeli, kdaj spet po vstopnice za ligo prvakov ... "Rožman in Šuler imata zmagovalno miselnost. Sem nekoč napisal, da bo Maribor pred Zlatkovim abrahamom igral v ligi prvakov, in se je to uresničilo dvakrat. Do leta 2025 bo Maribor spet tam, kjer mu je mesto - v ligi prvakov!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta