16. Rimske igre na Ptuju: Prihodnji konec tedna v znamenju obrti

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
08.08.2023 17:00

Letošnje Rimske igre bodo trajale štiri dni. Pričakujejo 40 skupin, od tega sedem iz tujine oziromaiz sosednjih držav ter Srbije in Nemčije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Društvo za rimsko zgodovino in kulturo Ptuja Poetovio LXIX pripravlja prihodnji konec tedna že 16. Rimske igre. Predsednik društva in vodja prireditev Andrej Klasinc pravi, da so razmišljali, kaj storiti ob vseh težavah, ki so zaradi poplav in plazov zajele velik del Slovenije. "Naša prireditev ni kakšno 'zabavljaštvo', poleg tega pa menim, da kljub težkim pogojem v veliko slovenskih krajih življenje mora teči dalje. Rad bi poudaril tudi, da so naša društva in skupine pripravljene priskočiti na pomoč ogroženim krajem oziroma ljudem, kadarkoli bo to potrebno. Prireditev je šele prihodnji konec tedna in ocenili smo, da jih bomo lahko izpeljali brez večjih težav in za zdaj tudi nimamo večjih odpovedi udeležbe skupin, le nekaj posameznikov. Tako lahko napovem, da za zdaj pričakujemo okoli 40 skupin iz sedmih okoliških držav in Srbije ter Nemčije. Okoli 100 bo gostov od drugod, 30 bo naših domačih skupin, skupno pa pričakujemo okoli 800 udeležencev. Posebnost letošnjih iger je v tem, da povečujemo število dogodkov, saj bi igre radi vrnili na raven v letu 2019, torej na čas pred epidemijo covida-19. Nismo sicer še uspeli pripraviti tekme vpreg s štirimi konji, vendar pa pričakujemo, da nam bo to uspelo prihodnje leto. Za zdaj smo zadovoljni že s tem, da smo igre obdržali in da smo predvsem obdržali pri življenju skupine, ki lahko pridejo na naše dogajanje. Zato verjamemo, da lahko to našo zgodbo obujanja zgodovine uspešno peljemo naprej."

Nauki iz zgodovine

Kot je na današnji tiskovni konferenci pred igrami povedala ptujska županja Nuška Gajšek, je avgust na Ptuju znan tudi po prihodu Rimljanov in vračanju mesta v rimske čase: "Narava je, upam, pokazala že vse slabo in zdaj se veselimo izjemnega dogajanja, ki nas bogati. Povabila bi na 16. igre še bolj množično tudi domačine, po možnosti v rimskih oblačilih, z njimi jim lahko pomagajo v društvu. Menim, da moramo biti ponosni na zgodovino našega mesta in da se lahko iz rimske zgodovine naučimo tudi veliko o pogumu in zmagovitih načelih, da gremo zmeraj naprej." Tanja Srečkovič Bolčec, direktorica ptujskega zavoda za turizem, se veseli, da se Rimske igre ponovno vračajo na mestne ulice: "S tem obudimo dogajanje, ki je pomembno za razumevanje življenja Rimljanov, za nas in širšo javnost. Lanskoletni obiskovalci v Ticu so denimo že povpraševali o programu Rimskih iger, in ocenjujem, da imajo te za naš turizem velik potencial in kaže na tem graditi." V zavodu si prizadevajo, da rimsko življenje predstavljajo skozi vse leto, zato so dogajanje v Rimskem kampu Poetovio s kulinarično ponudbo vključili tudi v dan odprtih vrat kar 30 ponudnikov na Mestnem Vrhu in v juliju pripravili rimski piknik. Kot je napovedal Andrej Klasinc, bodo 16. Rimske igre trajale štiri dni in pričeli jih bodo prihodnji četrtek, 17. avgusta, v svojem stalnem Rimskem kampu, kjer bodo že sedmo leto. Ob 19. uri bo slovesna otvoritev v teatru kampa, v petek pa bodo v njem skozi ves dan otroške animacije ter zvečer ob 19. uri večja slavnostna večerja, kamor smo povabili tudi župane od drugod. "Glavni dan za mesto je sobota, ko bomo ob 11. uri pričeli povorko mimo Mestne hiše do Slovenskega trga, glavno dogajanje bo na tržnici. Odločili smo se, da bodo skupine malo več časa v mestu in bodo krožile po njem, oziroma se bodo malo porazgubile in tako prispevale k sobotnemu utripu. V nedeljo je že po tradiciji družinski dan v kampu z veliko delavnicami, saj želimo, da najmlajši spoznajo čim več dejavnosti in da jim pričaramo zanimivo zgodbo, staro dva tisoč let."

Program 16. Rimskih iger na Ptuju so predstavili pred Orfejevim spomenikom. 
Foto: Darja Lukman Žunec

Mednarodni dogodek

Kot je še dodal Klasinc, so igre pomembne v mednarodnem merilu, saj v tem delu Evrope oziroma v krogu vsaj 300 kilometrov ni česa podobnega. Ponosen je, da rade prihajajo skupine iz sosednjih držav ter Srbije in Nemčije, ob tem pa hvaležen tudi domačim društvom, ki se podobno skrbno kot za pustovanje pripravijo tudi za te igre. "Naše društvo je tako samo nekakšen povezovalec. Ob tem po strokovni plati sodelujemo s Pokrajinskim muzejem Ptuj-Ormož, ki vsebinsko prispeva k pristnosti dogajanja, saj upoštevamo njihove strokovne nasvete. S ptujsko ZRS Bistro pripravljamo bodoče mednarodne projekte, zadovoljni pa smo tudi s ptujskim vrtcem in šolami, ki sodelujejo z nami in igre jemljejo kot del svoje zgodovine. Priložnost v turističnem smislu je neizmerna, zato bomo z igrami vztrajali," sklene Klasinc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta