Akcija Lions kluba Ptuj: Oddajte odsluženi telefon za dober namen

Hojka Berlič Hojka Berlič
12.03.2022 04:00

Začeli so zbirati stare mobilne telefone, s čimer združujejo skrb za okolje in za starejše v stiski, saj bo delež od zbranih mobilnikov šel v dobrodelne namene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lions Klub Ptuj Primus

Akcijo zbiranja rabljene elektronike, natančneje starih mobilnih telefonov (brez polnilnikov), ki v sodelovanju s podjetjem Blok iz Logatca poteka po vsej Sloveniji, Lions klub Ptuj Primus začenja na Ptujskem. Cilj akcije #Foniraj za zeleno prihodnost je spodbuditi premislek k bolj trajnostnemu ravnanju z odpadki in hkrati razširiti zavedanje o pomenu reciklaže odpadne električne in elektronske opreme. "Reciklažni postopek telefonov se začne z odstranitvijo baterije, ki je nevarni odpadek. Telefoni gredo nato skozi mehansko obdelavo oziroma mletje in nadaljnjo obdelavo v tujino, kjer s pomočjo pirometalurških procesov izločajo kovine - baker, zlato, srebro. Telefoni nikakor ne bodo namenjeni nadaljnji uporabi," o tem, kaj se bo dogajalo z doniranimi telefoni, pojasnjujejo v Lions klubu Ptuj Primus in dodajajo, da gre za aktiven pristop k uresničevanju svetovnih trajnostnih ciljev. Sprejemajo tudi uničene oziroma poškodovane telefone.

Akcija ima tudi dobrodelni značaj, saj bo podjetje Blok del sredstev namenilo posameznim dobrodelnim organizacijam. "Zbrana sredstva bomo namenili lajšanju stisk starejših v našem širšem okolju, ki so se v trenutni situaciji znašli v težkem položaju in ne zmorejo dostojno preživeti brez pomoči. Verjamemo, da tudi dodatna pomoč države ne bo zadostovala niti ne bo bistveno zmanjšala stisk vseh. Že od julija 2021 pomagamo starejšim s toplimi obroki, nakupom drv ali s plačilom položnic za energente. Potreb je veliko veliko preveč! Zato bi nam bilo v veliko pomoč tudi vaše sodelovanje. Veseli bomo, če boste tiste, ki jih osebno poznate, spomnili, da imajo mogoče star telefon, ki ga ne uporabljajo več. Naj pobrskajo po predalih in ga prinesejo na eno od naštetih lokacij," pravijo v Lions klubu Ptuj Primus.

Svoj stari mobilni telefon lahko ljudje v sklopu akcije oddajo v pritličju nakupovalnega centra Supernova Ptuj (prej Qlandia), v podjetjih Perutnina, Talum, Boxmark, TPV Prikolice, Frangež transporti, v enotah Vrtca Ptuj, v enotah Doma upokojencev Ptuj, v osnovnih šolah Olge Meglič, dr. Ljudevita Pivka in Mladika ter v Gimnaziji Ptuj.

Če bi kdo želel in zmore pomagati s finančnimi sredstvi, pa lahko to stori z uporabo spletnega bančništva preko QR-kode na https://lionsptuj-primus.si/. Vsak lahko izbere znesek, ki ga želi donirati (POMAGAM5, POMAGAM10 ali poljuben znesek donacije). Sredstva pa lahko tisti, ki bi želeli pomagati, nakažejo tudi neposredno na račun društva: IBAN SI56 6100 00022620 456, koda BIC HDELSI22, odprt pri Delavski hranilnici, d. d.

V klubu še enkrat zagotavljajo, da bodo vsa zbrana sredstva namenili za pomoč starejšim v stiski. Akcija bo potekala do konca marca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta