Aktivna v pokoju: šiva, aranžira, njena kuharska mojstrovina so rulade posebnih oblik

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
04.10.2020 05:20

Upokojenka Helena Krajnc iz Zgornjega Leskovca obožuje naravo, saj ji daje navdih za ustvarjanje. Marljiva gospodinja, ki je skrbela za dom in tri otroke domala sama, saj je mož delal po terenu, se je naučila različnih opravil in spretnosti in je zato tudi pri sedemdesetih letih še nadvse ustvarjalna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Helena Krajnc v svojem ustvarjalnem kraljestvu  
Darja Lukman Žunec

"Vesela sem petih vnukov, ki se radi zbirajo okoli naju z možem, in celotni družini vedno rada pripravim kaj dobrega. Z možem zdaj skupaj skrbiva, da je okolica hiše z obilico cvetja in vrtno uto vedno urejena. Zato sem ponosna, da smo kot družina prejeli priznanje videmske občine za urejeno okolico hiše," pravi.

Poleg skrbi za hišo in okolico je njena ljubezen velik vrt, na katerem s pridom pripravlja ozimnico, pridelke pa pogosto podari. Zdaj ko imata z možem več časa, rada potujeta, gresta v toplice in se udeležujeta prireditev. Sta tudi navdušena planinca in veliko prehodita. A zdaj je tudi čas, da Helena še bolj uresničuje svoje želje in se ukvarja s tem, kar jo veseli.

​Želja postati šivilja

"Že kot dekle sem si želela, da bi bila šivilja. Kljub temu da se za ta poklic nisem imela priložnost izšolati, sem kasneje naredila tečaj, si kupila šivalni stroj in sprva popravljala otroška oblačila. Vse pogosteje sem pričela tudi šivati po svojih zamislih," o svoji vztrajnosti pripoveduje Krajnčeva. Poleg tega, da priložnostno kaj popravi tudi za druge, je njena največja strast šivanje prtičkov in torbic. Veze prte, šiva predpasnike in nanje našije lične vzorce, dela izdelke iz lesa in gumbov, največ pa naredi spominkov iz lesa vinske trte, ki ga najprej obdela in nato okrasi, da postane primerno darilo. Pogosto kak spominek izdela po naročilu društev ali občine ob jubilejih oziroma praznikih. Poleg šivanja ji gredo odlično od rok kvačkanje in pletenje ter izdelava okvirjev za slike. Posebno navdušujejo njene zavese, na katere našije vzorce. Pogosto jo prosijo tudi, da aranžira darila z naravnimi materiali, rada izdela slike iz suhega cvetja, piše in riše po steklu, dela adventne venčke in aranžmaje za grobove.

Mojstrske rulade

​Njena kuharska mojstrovina so poleg potic, za katere je bila večkrat nagrajena, rulade, ki jih oblikuje v obliki različnih dreves, debel, panjev, nadvse rada naredi tudi kaj šaljivega. Zato ljudje pogosto pri njej naročijo torte, potice in pecivo, pri pripravi pa je zelo domiselna.

Ob vsem tem najde čas za pisanje pesmi. Zadnjih pet let poje pri ljudskih pevkah Leskovčanke, ki jih vodi Danica Medved. Prepevajo stare ljudske pesmi, saj vsaka od njih še pomni besedila in napeve babic in dedkov. Že več kot 25 let je tudi dejavna članica kluba Halonga in turističnega društva Klopotec v Leskovcu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta