Bo država vzela grad Turnišče nazaj?

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
21.11.2019 20:12

V šestih letih, kolikor je grad Turnišče spet v ptujskih rokah, stavba še kar propada. Kako ga rešiti, se sprašujejo mnogi, a kaj, ko se vedno ustavi pri - denarju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kakšna prihodnost se obeta gradu Turnišče?
Slavica PIČERKO PEKLAR

Grad Turnišče s parkom je Mestna občina Ptuj (MOP) od države dobila v last pred šestimi leti, ko se je zavezala, da bo preverila možnosti za optimalno rabo gradu. Ta naj bi bil po obnovi namenjen kulturni in izobraževalni dejavnosti pa tudi podjetništvu in z njim povezanimi turističnimi dejavnostmi. Okolica ponuja možnosti za rekreacijo, promocijo hortikulture in kar nagovarja k predstavitvi izdelkov lokalnega porekla. Zdaj kaže, da so bila pričakovanja prevelika, saj vodstvo MOP razmišlja o vrnitvi gradu nazaj v državne roke. V tem času je bil sicer izdelan konservatorski načrt kot del projektne dokumentacije za pridobitev kulturovarstvenega soglasja za obnovo in oživitev kulturnega spomenika državnega pomena, a dejstvo je, da grad propada.

Država slaba gospodarica

Mestnega svetnika Andreja Čuša je pred časom zanimalo, kaj se z gradom dogaja, in izvedel je, da z državo sklenjena pogodba onemogoča prodajo pred letom 2023, pa tudi, da ni investitorja, ki bi bil pripravljen vlagati v kompleks. Županja Nuška Gajšek pravi, da v zadnjem letu kompleksa niso urejali, so si pa grad ogledali in ocenili, da bi obnova stala vsaj 15 milijonov evrov, tega denarja pa občina ne more zagotoviti. Turnišče naj bi si tako v prihodnje ogledali svetniki pa tudi vsi, ki jih problematika zanima, da bi tako lažje sprejeli odločitev o usodi gradu.

Ribniki so del grajskega kompleksa Turnišče.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Dvorec Ristovec čaka na novega lastnika.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Grajski kompleks Turnišče
Slavica PIČERKO PEKLAR

Sprehajalna pot po parku

Se pa te dni v grajskem parku Turnišče vendarle dogaja. ZRS Bistra Ptuj kot partner v projektu HICAPS v okviru programa Interreg Central vodi projekt, usmerjen v krepitev trajnostne rabe kulturne dediščine, s poudarkom na grajskih parkih. Projekt poteka od junija 2017 in se bo zaključil prihodnje leto.

Dvorec Ristovec čaka na novega lastnika.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Dvorec Ristovec čaka na novega lastnika.
Simona Meznaric
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta