Bodoči slikopleskarji jim bodo prepleskali šolo

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
23.11.2019 02:49

Na prošnjo učencev Osnovne šole Ormož, naslovljeno na obrtno-podjetniško zbornico, bo na njihovi šoli letošnja, že 21. humanitarna akcija slovenskih slikopleskarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lanska akcija je potekala na OŠ Fužine, letošnja bo na OŠ Ormož.
Anže Petkovšek

Prihodnji petek se bo učencem in zaposlenim na Osnovni šoli Ormož izpolnila velika želja. Na vodstvo Obrtno-podjetniške zbornice (OZS) Slovenije so namreč pred časom naslovili prošnjo z risbicami, s katerimi so zaprosili, naj jim pomagajo, da bo njihova šola zablestela v novi, prijaznejši podobi. Tako se bodo na 21. dobrodelni akciji člani sekcije slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev tokrat zbrali v Ormožu. Že se pospešeno pripravljajo na akcijo, ki hkrati šteje kot državno tekmovanje slikopleskarjev.

Mednarodna nota

V zadnjih šestih letih je akcija postala že mednarodna, saj se je poleg naših mojstrov in dijakov, ki se učijo za poklic slikopleskarja, udeležujejo tudi stanovski kolegi in vajenci iz drugih evropskih držav. Svoj prihod so letos že najavili iz Avstrije, Nemčije, Velike Britanije, Češke, Slovaške, Madžarske in Hrvaške. Med sodelujočimi bo 32 dijakov oziroma vajencev, 12 slovenskih in 20 tujih, ki si z udeležbo v tej akciji v času šolanja pridobivajo dragocene izkušnje. Akcijo za večjo prepoznavnost poklica in dejavnosti slikopleskarstva na čelu s predsednikom Helmutom Schulzem podpira Evropsko združenje slikopleskarjev, ki si v EU prizadeva vzpostaviti enoten poklicni standard za mojstra slikopleskarja in skrbi za promocijo poklica med mladimi.
Za ormoško šolo pa bo ta akcija prispevek k obletnici šolstva, saj so temeljni kamen za staro šolsko zgradbo položili že v letu 1900. V letih 1988 in 1989 je ob njej nastal še prizidek z 18 novimi učilnicami. Oba objekta so pred tridesetimi leti povezali v eno zgradbo, v kateri se danes šola 390 učencev.

Za ormoško šolo pa bo ta akcija prispevek k obletnici šolstva, saj so temeljni kamen za staro šolsko zgradbo položili že v letu 1900.
Igor Napast

Priprave že stekle

​Ravnatelj Aleksander Šterman se zaveda, da so vzdrževalna dela v obeh delih šole nujna, vendar so zanje razpoložljiva finančna sredstva žal omejena: "Prostori so že začeli izgubljati svežino, na stenah v učilnicah so se začele pojavljati nove razpoke in ometi so se ponekod že začeli luščiti. Veseli nas, da so nas izbrali. Seveda moramo del priprav pred akcijo prevzeti tudi na svoja ramena, pri čemer nam strokovno pomoč nudijo v OZS in OOZ Ormož, pri delu pa so nam na pomoč priskočili tudi nekateri starši. Kakšni bodo potem končni barvni odtenki v učilnicah in na hodnikih, so v barvni študiji, v kateri so upoštevali tudi želje osebja naše šole, že določili JUB-ovi arhitekti. V učilnice so v obliki polkrogov vključili še jeruzalemske griče, saj smo v Ormožu, prestolnici Prlekije, z njimi obdani in tudi znani po največ sončnih dnevih v Sloveniji."
Predsednik sekcije slikopleskarjev pri OZS Matjaž Majdič je ob ogledu prostorov vodstvo šole opozoril, da bodo morali zaradi dotrajanosti zidov v učilnicah in na hodnikih zidne in stropne površine ustrezno pripraviti, da jih bo na dan akcije mogoče odeti v želene barvne odtenke: "Naša akcija namreč poteka le en dan, zato so ustrezne priprave nanjo še toliko bolj pomembne."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta