Botanik iz Ormoža: Njihove čaje pijejo tudi Nemci

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
26.11.2019 15:55

Sami pridelujejo zelišča in upoštevajo tradicionalne in sodobne načine predelave. Za izdelke pod blagovno znamko Botanik uporabljajo 50 vrst ekološko pridelanih zdravilnih rastlin

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Botanikovi zeliščni njivi posadijo 20 vrst zdravilnih rastlin.  
Arhiv podjetja Botanik

Iztok Luskovič, direktor socialnega podjetja Zavod 100 % Botanik Ormož, ki prideluje in predeluje zdravilna zelišča, pravi, da začetki pred osmimi leti nikakor niso bili enostavni: "Leta 2011 sem končal študij etnologije in kulturne antropologije v Ljubljani in se vrnil v domači Ormož. Bila so leta največje gospodarske krize, zaposlovanje v javni upravi, kjer bi se kot etnolog lahko zaposlil, je bilo zamrznjeno. Možnosti za zaposlitev so bile zelo slabe. Na povabilo prijatelja Mladena Grabovca, dolgoletnega športnega delavca v našem rokometnem klubu, sem se vključil v delo kluba kot trener mlajših selekcij. Hkrati sva oba priložnostno delala v vinogradu pri takrat še mladem in ambicioznem, zdaj pa že zelo uspešnem podjetju Verus vinogradi. S priložnostnim in honorarnim delom sem se torej preživljal iz meseca v mesec."

​Ustvarila sta si zaposlitev

Kmalu sta z Grabovcem pričela razmišljati, da v kratkem najbrž ne bosta našla redne zaposlitve, in ob pogovoru pri delu v vinogradu sta se odločila, da si jo bosta ustvarila kar sama. Pri tem jima je pomagal vpogled v delo podjetja Verus. Luskovič poudarja, da so bili lastniki Božidar Grabovac, Danilo Šnajder in Rajko Žličar vedno pripravljeni nesebično deliti svoje podjetniško znanje in poznavanje kmetijske stroke: "Za to priložnost in predvsem nasvete sem jim hvaležen, saj so bili zame v času ustanavljanja in zagona Botanika neprecenljiva pomoč." Pomembno vlogo, če ne kar ključno, pa je imel še eden od njegovih dobrih prijateljev, Benjamin Ivančič. Luskovič: "Kot profesionalni oblikovalec in oglaševalec je avtor celostne podobe in blagovne znamke Botanik. Prav ta prepoznavna blagovna znamka je ključna pri umeščanju na trg. Ličen in dodelan videz naših izdelkov nas loči in v veliki večini primerov postavlja tudi pred konkurenco, ki vsekakor ni majhna."

Iztok Luskovič, direktor ormoškega Botanika, kjer zeliščne mešanice pakirajo ročno. 
Arhiv podjetja Botanik

​Štiri tone zelišč letno

Na svoji 0,8 hektarja veliki njivi letno vzgojijo približno tri tone svežih zelišč. Še dodatno tono jih naberejo po gozdovih, travnikih in jasah neokrnjene narave. Zelišča posušijo ali kar sveža uporabijo za različne zeliščne pripravke. Za čajne mešanice letno posušijo približno 700 kilogramov ekoloških zelišč. Kaj natančno pri njih pomeni, da je pridelava ekološka, še pojasni Luskovič: "Gre za vzgojo zelišč po ekoloških standardih, ki so jasno in strogo določeni. V njej so določena organska sredstva za obdelavo rastlin dovoljena, a mi jih ne uporabljamo, saj nam to dopušča narava zelišč, ki so relativno nezahtevna za vzgojo, neobčutljiva in odporna na boleznimi in škodljivce. Vse, kar občasno dodamo rastlinam, je organski ekološki kompost. Sami sebi torej postavljamo višji standard, kot ga zahteva ekološki certifikat."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta