Častni občan Miklavža na Dravskem polju postal Ernest Centrih, zlata grba prejela Franc Kocbek in Majda Dobaj

Damijan Toplak Damijan Toplak
02.05.2023 04:51

Ob krajšem kulturnem programu, so preteklo sredo v kulturnem domu v okviru praznovanja 25. občinskega praznika podelili občinska priznanja Občine Miklavž na Dravskem polju za leto 2022

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od leve: Majda Dobaj, Ernest Centrih, Erika Lešnik in Franc Kocbek, prejemniki miklavških občinskih priznanj
Damijan Toplak

Kot šesti, od katerih sta dva pokojna, je bil za častnega občana občine Miklavž na Dravskem polju razglašen Ernest Centrih. Centrih je več kot 45 let dejaven na kulturnem, društvenem in političnem področju na območju miklavške občine. Zelo aktiven je bil kot nekdanji predsednik sveta Krajevne skupnosti Miklavž in nekdanji občinski svetnik pri različnih projektih, ki so pomembno prispevali k razvoju kraja Miklavž in celotne občine. Za priznanje je Centriha predlagalo sedem predlagateljev (Društvo vinogradnikov Miklavž, Turistično društvo Miklavž, Društvo upokojencev Miklavž, KUD Zvonke Antoličič, Lista za občino Miklavž, KS Miklavž, KS Skoke).

Še bo morala pridno delati

Zlata občinska grba sta prejela Franc Kocbek in Majda Dobaj. Kocbek je velik del svojega življenja posvetil planinarjenju in je nedavno prejel tudi svečano listino Planinske zveze Slovenije, kar je najvišje priznanje te zveze. Dejaven je bil pred leti tudi pri miklavškem gasilskem društvu in pri občinskem društvu prijateljev mladine. Kot edini v miklavški občini ima naziv inštruktorja planinske vzgoje. Dobajeva pa je priznanje zlati grb prejela za svoje dolgoletno delo za zdravo, aktivno delovanje starejših. Kot dva mandata občinska svetnica je bila posebej aktivna na področju sociale, ne le za starejše, ampak tudi za mlade. Tudi zanjo je predlog podalo sedem predlagateljev (KS Dravski Dvor, društvo Glog, Dialog za napredek, DU Modra jesen Dravski Dvor, KORK Dravski Dvor, Združenje borcev za vrednote NOB Dobrovce, DeSUS Miklavž). Pri večini teh društev je bila ali pa je še vedno aktivna. V zahvali ob prejemu visokega priznanja je Majda Dodaj pripomnila: "To mi je dalo misliti, da bom še naprej morala pridno delati, če bom želela zagovarjati to občinsko priznanje, ki sem ga ravnokar prejela." Za več kot 30-letno prizadevno delo v Društvu upokojencev Miklavž je srebrni občinski grb prejela Erika Lešnik.

Ob častnem občanu Ernestu Centrihu (skrajno levo) miklavški župan Egon Repnik in miklavška podžupanja Dragica Centrih
Damijan Toplak

 

Čakajo jih še številni projekti

Miklavški župan Egon Repnik se je odločil podeliti še štiri županova priznanja. Prejeli so jih Ivan Žigart kot dolgoletni urednik in lektor občinskega glasila Naši izviri. To je v 21 letih izšlo v 114 številkah, podjetje Tehtalni sistemi Jus iz Skok 20 uspešnih let delovanja, ki so jih obeležili lani, ter KO RK Miklavž in KUD Zvonke Antoličič za več kot 70-letno delovanje, v njihovem imenu pa sta priznanji prevzela Rajko Mesarec in Peter Rodeš. Župan Repnik je izpostavil še, da se je v 25 letih miklavške občine število prebivalcev povečalo za tretjino, s 5400 na več kot 7100. Še leta 1994 je bilo 80 odstotkov občanov proti ustanovitvi samostojne občine, leta 1998 jih je bilo že tri četrtine za. "Ne delamo si utvar, da smo kot samostojna občina udejanjili prav vse načrte in želje, smo pa naredili veliko več, kakor če bi ostali znotraj velike mariborske občine. Izpostavil pa bi, da se investicijski potencial občine v zadnjih letih s 50 odstotkov znižuje na 40 odstotkov občinskega proračuna, a ob pomoči državnih in evropskih sredstev uspevamo izvajati želene projekte. Tako trenutno celovito prenavljamo Ptujsko cesto v Miklavžu in most čez kanal reke Drave, v prihodnjih letih pa bomo gradili nov zdravstveni dom in knjižnico, športno dvorano v Dobrovcah, dokončali komunalno infrastrukturo v Dravskem Dvoru in zgradili kolesarsko stezo med Dobrovcami in Dravskim Dvorom," je optimistično sklenil in večje aktualne in prihodnje projekte še nanizal župan. Prireditve se je udeležil tudi župan sosednje občine Starš Stanislav Greifoner.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta