Miklavž na Dravskem polju: Med večjimi načrti nov zdravstveni dom, knjižnica in obnovljenih veliko cest

Damijan Toplak Damijan Toplak
11.03.2023 04:10

V ponedeljek, 13. marca se začne v zgodovini občine največja investicija v ceste, obnova Ptujske ceste, zato se bo bolje temu delu izogniti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celovita prenova Ptujske ceste v Miklavžu je vredna približno 5,8 milijona evrov.
Andrej Petelinšek

Svetniki Občine Miklavž na Dravskem polju so pretekli teden še v drugi obravnavi potrdili letošnji proračun, ki predvideva 7,5 milijona evrov prihodkov in 8,8 milijona evrov odhodkov. Ker bo 1,4 milijona evrov denarnih sredstev prenesenih v letošnji proračun, dodatno zadolževanje občine ni predvideno, kljub temu pa bo kar 43 odstotkov proračuna šlo za investicije, izpostavi miklavški župan Egon Repnik. Prav tako so svetniki sprejeli štiriletni plan, vse do vključno leta 2026, rednega in investicijskega vzdrževanja ter novogradenj občinskih cest in javnih površin v miklavški občini. Za redno vzdrževanje cest bo šlo v vsakem od štirih let predvidoma po 113 tisoč evrov, medtem ko bo za investicijsko vzdrževanje in novogradnje šlo daleč največ občinskega denarja letos (2,13 milijona evrov), prihodnje leto 1,76 milijona evrov, leta 2025 570 tisoč evrov, v volilnem letu 2026 pa le 108 tisoč evrov.

Drugo leto pot med Dobrovcami in Dravskim Dvorom

Letos bodo z naskokom največ, 1,74 milijona evrov, na občini odšteli za ureditev kolesarskih poti in pločnikov ob rekonstrukciji Ptujske ceste v Miklavžu, še 187 tisoč evrov pa bi naj šlo za ureditev cest ob gradnji komunalne infrastrukture v Ulici 8. februarja v Dravskem Dvoru. V naslednjem letu bo največja cestna investicija v miklavški občini gradnja dolgo pričakovane kolesarske poti in pločnika med krajema Dobrovce in Dravski Dvor, še 363 tisoč evrov bo namenjenih nadaljnji ureditvi cest ob gradnji komunalne infrastrukture v Ulici 8. februarja v Dravskem Dvoru. Približno 240 tisoč evrov bosta veljali rekonstrukcija in gradnja Ulice ob gozdu in gradnja ceste proti trgovini Spar in 141 tisoč evrov vrsto let pričakovan pločnik med Miklavžem in Rogozo, saj je že dve leti zgrajen pločnik v hoško-slivniški občini. V letu 2025 je 148 tisoč evrov namenjenih za razširitev Letališke ceste v Skokah, medtem ko za leto 2026 ni predvidene večje cestne investicije.

Ob vrtcu Ciciban v Dobrovcah bi postavili športno dvorano.  
Damijan Toplak

Celovita prenova Ptujske ceste v Miklavžu se bo pričela že v ponedeljek, 13. marca. To bo največja investicija v cestno infrastrukturo v zgodovini miklavške občine, vredna približno 5,8 milijona evrov, pri čemer bo štiri milijone evrov prispevala državna direkcija za ceste, 615 tisoč evrov bo evropskih kohezijskih sredstev, skoraj 1,2 milijona evrov bo prispevek miklavške občine. Dela bodo predvidoma izvajali do konca letošnjega leta, pri čemer bo cesta delno in polovično zaprta, saj bo en vozni pas vedno odprt za vožnjo. Za tranzitne potnike na miklavški občini priporočajo obvoz skozi Rogozo. Prenovo bosta izvajala Cestno podjetje Ptuj in Asfalti Ptuj. V celoti bo prenovljenih 1,73 kilometra cestišča na Ptujski cesti skozi naselje Miklavž na Dravskem polju. Na obeh straneh ceste bodo uredili kolesarsko stezo in pločnik za pešce pa tudi avtobusne postaje in javno razsvetljavo ter drugo cestno in prometno infrastrukturo. Tudi na mostu čez kanal reke Drave pri miklavškem zbirnem centru, ki vodi proti krajem Loka, Rošnja in Starše, naj bi Markomark Nival dela sklenil do konca letošnjega leta. Ta investicija pa je vredna skoraj dva milijona evrov.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta