Če pri humanitarni akciji pomaga Ilka, zamaškov ne bomo zavrgli

Hojka Berlič Hojka Berlič
23.04.2023 04:10

Nove tri tone zamaškov, od katerih bo šel izkupiček za terapije triletnega Žige, je predal ptujski humanitarec Ignac Habjanič. Tokrat je pomagala tudi mariborska smučarka Ilka Štuhec. Iz zamaškov so naredili tudi njeno ime

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tokratnega odvoza zamaškov s ptujske železniške postaje se je udeležila tudi trenutno najboljša slovenska smučarka Ilka Štuhec.
Andrej Petelinšek

V skladiščnih prostorih ptujske železniške postaje, v katerih deluje znani ptujski humanitarec Ignac Habjanič, je bilo minuli petek še posebno živahno. Nove, dobre tri tone zbranih plastičnih zamaškov so namreč v hladnem jutru čakale na odvoz, izkupiček od prodanih zamaškov pa je Habjanič tokrat namenil triletnemu Žigi Marajhu iz Drbetincev v občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah, ki ima cerebralno paralizo.

Zamaške običajno pomaga nalagati tudi kakšen znani Slovenec. Tokrat je zbrane s svojim obiskom razveselila ena najuspešnejših slovenskih športnic, smučarka Ilka Štuhec, ki je tudi poprijela za delo in vreče z zamaški pomagala naložiti na tovornjak Slovenske vojske. "Z veseljem se udeležim takšnih dogodkov. Gospodu Ignacu pa vsa čast, da se je lotil tega. Verjamem, da je za tem ogromno dela, pa tudi, da lahko prav vsak pomaga z zbiranjem, saj vsak kdaj spije kak napitek iz plastenke. In to je res najmanj, kar lahko naredimo," je dejala Ilka Štuhec ter Žigi in njegovi družini še dodatno polepšala dan, ko je triletniku podarila eno od svojih uradnih startnih številk.

Ilka Štuhec je pripadnikom slovenske vojske pridno pomagala nalagati zamaške na tovornjak.
Andrej Petelinšek

Kot pravi Habjanič, je njegovo sodelovanje z znanimi športniki, glasbeniki in drugimi znanimi obrazi usmerjeno predvsem v to, da bi še koga prepričali, da zamaškov ne bi vrgli v smeti, saj lahko s tem pomagamo ljudem, hkrati pa tudi naravi: "Športniki so vzor mladim, pa tudi starejšim. Tokrat sem za pomoč prosil Ilko, saj tudi sama ob številnih poškodbah v preteklosti dobro ve, kaj pomeni, ko skušaš telo pripraviti, da stori še kaj več. Danes vidimo, da tudi pomaga nalagati. Morda pa bo še kdo ob tem pomislil, da bi, če je Ilka pomagala nalagati zamaške, lahko te tudi sam shrani in jih ne meče stran."

Več kot 71 doslej odpeljanim tonam plastičnih zamaškov je Habjanič s tokratnim odvozom dodal skoraj tri in pol tone, ki so jih spet zbirali ljudje iz praktično vse Slovenije. Izkupiček od njihove prodaje pa bo dobrih tisoč evrov: "Vesel sem, da se je znova odzvalo toliko ljudi in nam je uspelo zbrati tako lepo količino zamaškov. Me pa žalosti, da moramo težave otrok s posebnimi potrebami in bolnih otrok reševati posamezniki, saj država očitno za to nima posluha."

Ignac Habjanič se je tudi tokratni gostji poklonil z napisom iz zamaškov.
Andrej Petelinšek

Habjanič se je ob tem spomnil primera, ko je pomagal zbirati denar za terapije deklice, za katero so zdravniki sicer družini napovedali, da ne bo nikdar hodila: "Za starša je po mojem mnenju neka taka informacija ubijajoča. A družina se je trudila na vse mogoče načine, tudi z zbiranjem zamaškov in različnimi donacijami. Mislim, da je bilo dekle trikrat v ZDA. Danes hodi, sicer s težavo in s pomočjo ene bergle. Oče pa mi je povedal, da nameravajo po četrtem obisku berglo pustiti v ZDA."

S tako majhnim in preprostim dejanjem, kot je zbiranje odpadnih plastičnih zamaškov, so tokrat številni prispevali denar za nujno potrebne terapije, ki bodo triletnemu Žigi omogočile čim večjo samostojnost in uspešnejši razvoj. Družina z Žigo obiskuje terapije, od petih terapij tedensko kar trikrat samoplačniško. V njihovem imenu se je ob priložnosti vsem iz srca zahvalila tudi mama Iris Zorko.

Smučarka je Žigi in njegovi družini pripravila še prav posebno presenečenje, ki jim bo zagotovo dolgo ostalo v spominu.
Andrej Petelinšek

Pri zbiranju zamaškov pa so se letos, ko so se z izkupičkom od njihove prodaje v sodelovanju s Habjaničem odločili pomagati malemu sokrajanu, še posebej potrudili tudi na podružnični Osnovni šoli Cerkvenjak – Vitomarci, kjer je, ker so eko šola, zbiranje zamaškov že dolgoletna tradicija. Pri tem so se jim po besedah mentorice Andreje Dovečar Šegula pridružili še številni občani, ki so družini poleg zamaškov darovali tudi finančna sredstva. V šoli pa sodelovanje s ptujskim humanitarcem načrtujejo tudi v prihodnje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta