Ptujski humanitarec: "Da nekomu pomagate s plastičnim zamaškom, vas popolnoma nič ne stane"

Hojka Berlič Hojka Berlič
10.04.2022 03:00

Ignac Habjanič je tokrat v družbi petošolcev OŠ Ljudski vrt Ptuj, ki skrbijo za zbiranje zamaškov na šoli in so od januarja zbrali 360 kilogramov odpadnih zamaškov, na pot pospremil prvi letošnji odvoz plastičnih zamaškov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ignac Habjanič v družbi petošolcev OŠ Ljudski vrt, ki skrbijo za zbiranje zamaškov na šoli
Hojka Berlič

Minuli teden je ptujski humanitarec Ignac Habjanič s pomočjo Slovenske vojske na tovornjak znova naložil dobre štiri tone plastičnih zamaškov. Izkupiček od njihove prodaje bo tokrat podaril Valu Kemperlu z Jesenic. "Upam, da se bo ta koronakriza vendarle nekoliko umirila in bodo zamaške ponovno začeli zbirati v šolah in vrtcih, pa tudi, da se jih bo več znova nabralo v lokalih. Tako bomo letos lahko opravili še kakšen odvoz. Sicer bo znova težko, tako kot lani, ko smo v celem letu opravili le en odvoz," je ob petkovem odvozu povedal Habjanič.

Ustvarjanje petošolcev je pokazalo, kako močno se jih je dotaknilo dogajanje v Ukrajini.
Mateja Kelner

Seveda pa ob tem potreb po denarni pomoči v tem obdobju ni bilo nič manj. "Otrok s posebnimi potrebami je veliko. Zato bi ob tej priložnosti na ljudi apeliral, naj zamaške odložijo v posebne posode, na katerih je napis plastični zamaški in ki so nameščene ob zabojnike za odpadke. Zbrane zamaške lahko tudi pripeljejo v skladišče na železniško postajo in jih tam pustijo. Lahko pa pokličejo tudi mene. To, da nekomu pomagate s plastičnim zamaškom, vas namreč popolnoma nič ne stane. Zamašek je na koncu koncev gospodinjski odpadek, s katerim pa lahko nekomu pomagaš ter s tem priskočiš na pomoč tudi naravi." Skozi vsa leta delovanja, od leta 2011, pravi Habjanič, je bilo tako namreč iz komunalnih deponij izvzetih več kot 65 ton plastičnih zamaškov, ki so šli v reciklažo. Tega se dobro zavedajo na OŠ Ljudski vrt, kjer nad zbiranjem zamaškov bdijo petošolci pod vodstvom učiteljice Mateje Kelner. Letos so zbiranje začeli januarja in prispevali 360 kilogramov zamaškov.

Učenci na OŠ LJudski vrt so od januarja zbrali 360 kilogramov odpadnih zamaškov.
Hojka Berlič

"Zbiramo zamaške z oznako PP in PE, nikakor pa ne tistih z oznako PS, saj je v njih plastika, ki je ni mogoče reciklirati. To smo si z lahkoto zapomnili, poučila pa nas je učiteljica Mateja," so nam zaupali učenci, ki sicer občasno na ploščah, ki jim jih je podaril Habjanič, celo ustvarjajo iz zamaškov. In minuli teden so ob tem nastale prav ganljive podobe. "Ta teden smo dobili v peti razred učenca iz Ukrajine. To se jih je zelo dotaknilo in jih je pri ustvarjanju iz zamaškov veliko izrazilo tudi svoje misli ob vojni v Ukrajini in krizi, ki smo ji priča. Nastalo je veliko ukrajinskih zastav," pa nam je zaupala Kelnerjeva. Ob koncu leta sicer šola učence razreda, ki zbere največ zamaškov, pogosti s pico in kokakolo.

Ustvarjanje petošolcev je pokazalo, kako močno se jih je dotaknilo dogajanje v Ukrajini.
Mateja Kelner

Pomembno vlogo pri humanitarnem zbiranju zamaškov pa že leta igrajo tudi pripadniki Slovenske vojske, ki vedno znova poskrbijo za odvoz zamaškov do odkupnega mesta. "Sodelujemo, ker verjamemo, da je to pomembno. Začel bi s tem, da tudi sami zamaške zbiramo doma. To je manjši, osebni projekt. Doma noben zamašek ne gre v odpadke. Vsi romajo v zabojček, ki ga nato odnesem v službo. In tudi v službi imamo kar precej pijač v embalaži, zamaške pa zbiramo in jih predamo Habjaniču," je povedal podpolkovnik Jure Himelrajh, poveljnik 74. pehotnega polka iz Maribora, ki se je udeležil tokratnega odvoza, ter dodal, da je ta humanitarna nota zelo pomembna, saj je del tega, da so Slovenska vojska, da izhajajo iz slovenske družbe: "In to je morda zelo majhen delček, ki ga lahko damo nazaj družbi. Tako, da sam to spodbujam, to vsako leto počnemo in bomo nadaljevali tudi v prihodnje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta