Center Metulj: Ob ročnih delih se spletajo tudi prijateljstva

Irena Brdnik
07.05.2022 03:00

Ženske, ki imajo rade ročna dela, se vsak torek zberejo v Centru za starejše Metulj v Slovenski Bistrici in v družbi nastajajo unikatni izdelki za različne namene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izdelki ročnodelk na tokratni razstavi v slovenjebistriški knjižnici skozi pomlad, ki so jo pospravile 3. maja
Irena Brdnik

Za 18 posameznic iz Slovenske Bistrice in okoliških krajev v občini je torek vesel dan. Med 9. in 11. uro se ta dan srečujejo v Metulju v Leskovarjevi ulici, kjer v prijetnem vzdušju ustvarjajo. Nastajajo kvačkani in vezeni prtički, kvačkane košarice, kvačkane rože - orhideje in božične zvezde, rože iz krep papirja in najlonskih nogavic, največ pa voščilnice - velikonočne, božične in rojstnodnevne. "Ena gospa jih izdeluje s posušenim nabranim cvetjem," pove Nina Robar, koordinatorka projekta v centru za starejše Metulj pod okriljem Občine Slovenska Bistrica. "Poleti imamo delavnice izdelave iz sivke - delamo dišeče mošnjičke in butare iz sivke," še doda.

Ročnodelke v Metulju. Druga na levi Nina Robar, koordinatorka projekta
Irena Brdnik

Ob tem udeleženke klepetajo o vsakodnevnih zadevah, so kot velika družina. Ustvarjajo Marija, Margareta, dve Idi, Milica, Tilka, Majda, Irena, Milena, Angelca, Elza, dve Štefki, dve Cvetki, Nada, Greta in Mirica. Pridruži se jim Štefka, ki prinese polno papirnato vrečko. Radovedno vprašamo, kaj je v njej. "Ladjice," pove koordinatorka. "Smo tudi dobrodelni. Zdaj zbiramo ladjice iz odpadnega papirja v okviru akcije izdelovanja papirnatih ladjic Borisa Krabonja iz Maribora za najranljivejše skupine prebivalstva, za vse, ki živijo na pragu revščine. Cilj akcije je do 9. maja zbrati šest milijonov ladjic. Od avgusta lani do konca aprila letos smo zbrali 15.100 ladjic izpod rok naših članic, pretekli četrtek smo jih odpeljali na zbirno mesto," zadovoljno predstavi Robarjeva. Zbirajo tudi zamaške za terapije šestletnega Luka Brajliha iz Poljčan.

Izdelke imajo razstavljene v vitrini centra, razstavijo pa jih tudi drugje, največkrat v slovenjebistriški knjižnici. "Trikrat na leto pripravimo razstavo tudi v našem prostoru. Ob otvoritvi pripravimo prireditev z nastopom naših članov - skupine ljudskih pevk, plesne skupine in družabni pevci, ki delujejo v okviru Metulja," našteje Nina Robar. Srečujejo se vse leto. "Nimamo počitnic, enkrat na leto gremo na izlet. Nazadnje smo bili v Veržeju, v Centru domačih in umetnostnih obrti, kjer smo se učili izdelovati iz ličja in polstenja - filcanja. Izlet načrtujemo tudi letos, predvidoma junija," povedo v en glas. Center za starejše Metulj deluje 14 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta