Čeprav je na invalidskem vozičku živi polno življenje: "Ne želim, da me pomilujejo"

Irena Brdnik
15.08.2022 03:00

Učitelj Igor Plohl, ki je po poškodbi hrbtenjače pristal na invalidskem vozičku, svojo nesrečo in življenje po njej popisuje s slikanicami in romani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na predstavitvi svojih knjig v Slovenski Bistrici
Irena Brdnik

Igor Plohl je svoje življenje in doživljanje nesreče zapisal tudi v avtobiografskem romanu s pomenljivim naslovom Ne domišljaj si, njegova dela so prevedena tudi v angleščino. Svoja literarna dela in življenjsko pot, po katerih so ta nastala, je predstavil tudi v Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica v sodelovanju z Borštnikovim programom socialne aktivacije Slovenska Bistrica, Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS ter Evropskim socialnim skladom.

Plohl je med drugim povedal, da še sedaj ni sprejel tega, da po nesreči, ki se je zgodila leta 2008, ko je padel z lestve, nikoli ne bo več hodil. Po osmih mesecih operacij, okrevanj in terapij v mariborski bolnišnici in rehabilitacijskem inštitutu Soča, ko so ga specialisti prepričevali, naj sprejme življenje na vozičku, je ves čas upal, da bo nekoč še hodil. Začel pa se je tudi boriti – pisati pravljice o svoji življenjski usodi. Tako so nastale slikanice Lev Rogi, kar se nazaj prebere Igor. Slikanice so likovno opremili otroci, njegovi nekdanji učenci Osnovne šole Bojana Ilicha Maribor. Polovico izkupička od slikanic je namenil otroški bolnišnici v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča. Avtorica ilustracij romanov je ilustratorka Urška Stropnik Šonc iz Velenja. Po okrevanju se je zaposlil za polovični delovni čas (polovični delovni čas je invalidsko upokojen) kot učitelj v bolnišnični šoli UKC Maribor, ki je enota OŠ Bojana Ilicha Maribor, na kliničnem oddelku za pediatrijo osnovnošolce in tudi srednješolce. Živi v svojem prilagojenem stanovanju v bloku v Lenartu.

Med pripovedovanjem o svojem življenju in pisanjem je med drugim dejal, da so bile bolečine neznosne. In še: "Ne želim, da me kdo pomiluje." Čeprav je na vozičku, se veliko ukvarja s športom, s kolesom na ročni pogon raziskuje lepote narave. Uresničila se mu je tudi življenjska želja, potovanje v Afriko, kar je dobil v dar v oddaji Dan najlepših sanj na pobudo prijateljice. Prijatelji so s pomočjo donatorjev zbrali tudi denar za osebni avto, ki ga upravlja z rokami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta