Članice kluba Soroptimist Ptuj: Ne dovoli nasilja, ukrepaj takoj

Hojka Berlič
06.12.2020 05:00
Z akcijo Oranžni svet, oranžni dnevi opozarjajo na nasilje nad ženskami. Letos namesto stojnice v izložbah plakati.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Namesto stojnice letos plakati Foto: arhiv društva
Humanitarno Društvo Soroptimist Ptuj

Nasilje nad ženskami je ena od najbolj razširjenih in hkrati skritih oblik kršitev človekovih pravic. Po zadnji veliki raziskavi se tudi v Evropi sreča s fizičnim ali spolnim nasiljem nasiljem po 15. letu kar 33 odstotkov žensk, najpogosteje za domačimi zidovi. "Občutki krivde in sramu ter neustreznost sodnih sistemov preprečujejo ženskam, da spregovorijo o teh kaznivih dejanjih, ki večinoma ostajajo neprijavljena. Soroptimistke se po vsem svetu zavzemamo za prepoznavnost tega problema in spodbujamo vse ljudi in tudi politiko, naj si ne zatiskajo oči, temveč takoj ukrepajo. Ženske bi se morale počutiti varne in zaščitene, da lahko mirno spregovorijo o nasilju, ki se jim dogaja," pravijo članice Humanitarnega društva Soroptimist Ptuj.

Oranžna za prihodnost brez nasilja

Zato so se v sodelovanju s svetovalnico Kapljica (Društvo Ars Vitae), Ekonomsko šolo Šolskega centra Ptuj, Varno hišo Ptuj (Center za socialno delo Spodnje Podravje) in Policijsko postajo Ptuj, vključile v svetovno akcijo Oranžni svet, oranžni dnevi. Oranžna barva namreč simbolizira svetlo prihodnost brez nasilja.

Tako so dve leti nazaj osveščale o nasilju nad ženskami. Foto: Hojka Berlič
Hojka Berlič

Članice kluba Soroptimist Ptuj tako vsako leto opozarjajo na prisotnost tega nasilja v naši družbi in spodbujajo ljudi, naj se odzovejo ob srečanju z njim in ne pogledajo stran. S tem namenom so v izložbena okna po Ptuju namestile plakate, ki so jih izdelali dijaki Ekonomske šole Šolskega centra Ptuj v sodelovanju s strokovno delavko iz svetovalnice Kapljica. "Z njimi želimo ozaveščati o prepoznavanju nasilja, njegovem preprečevanju in predvsem informirati tiste, ki potrebujejo našo pomoč. Na to bomo opozarjale tudi preko spletnih medijev. Letos pa ne bo mogoče postaviti stojnice, na kateri smo skupaj z zgoraj navedenimi akterji delili različne materiale in tudi tako opozarjali mimoidoče na nasilje in pomembnost aktivnega boja za njegovo odpravo," je aktivnosti kluba pojasnila predsednica Tanja Tučič.

Tudi zaščitne maske

Letos so članice kluba naročile oranžne zaščitne maske, ki so jih izdelali gojenci Zavoda dr. Marijana Borštnarja Dornava. "Z nošenjem teh mask bomo še dodatno ozaveščale in opozarjale na nasilje v naši družbi," je še dodala Tučičeva. Akcija Oranžni svet, oranžni dnevi poteka od 25. novembra, ko obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, do 10. decembra, svetovnega dneva človekovih pravic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta