Denar za gradnjo ptujske urgence v naslednjem proračunu

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
19.11.2019 15:21

Po devetih mesecih letos ima ptujska bolnišnica 26 tisoč evrov presežka prihodkov nad odhodki. A tu so še stari dolgovi, tudi o tem so danes v bolnišnici razpravljali z ministrom za zdravje Šabedrom. Ministrstvo denar za gradnjo ptujske urgence prenaša v naslednje proračunsko obdobje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obisk ministra za zdravje Aleša Šabedra v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj
Igor Napast

Minister za zdravje Aleš Šabeder, ki je danes obiskal Splošno bolnišnico Ptuj, je po pogovoru z njenim vodstvom napovedal, da se bo gradnja urgentnega centra začela prihodnje leto, po vseh predvidevanjih pa naj bi center leta 2021 že opravljal svojo vlogo: "Ministrstvo denar za gradnjo ptujske urgence prenaša v naslednje proračunsko obdobje, gre za nekaj več kot štiri milijone evrov. Zelo dobro smo na ministrstvu seznanjeni tudi z likvidnostnimi težavami te in drugih bolnišnic. Izgube se počasi zmanjšujejo. Mi bomo seveda pomagali, a vedeti je treba, da kar 96 odstotkov našega proračuna predstavljajo fiksne postavke, zato je denarja za tovrstno pomoč v resnici malo."
Vodstvo bolnišnice je ministra seznanilo ne zgolj s postopki, ki so povezani z gradnjo, ampak tudi z drugimi nujnimi investicijami: "Ptujska bolnišnica je v preteklem obdobju na tem področju nazadovala in zato so investicije več kot potrebne, mi pa z gradnjo urgence še vedno povezujemo tudi nujno posodobitev našega kirurškega oddelka. Še vedno nas pesti pomanjkanje strokovnega kadra in tudi na tem področju bomo skupaj z ministrom iskali najprimernejše rešitve. Poleg tega smo ministra seznanili z likvidnostnimi težavami. Naši dolgovi skupno znašajo 5,2 milijona evrov, od tega jih je 2,3 milijona že zapadlo. In tudi tukaj pričakujemo pomoč države, kar nam minister obljublja," pravi Anica Užmah, direktorica ptujske bolnišnice. Ta je do konca septembra zbrala za skoraj 21,85 milijona evrov prihodkov, poslovala pozitivno in ustvarila dobrih 26 tisoč evrov presežka prihodkov nad odhodki. Kot pravi direktorica, še vedno največ skrbi namenjajo čim večji realizaciji delovnih programov in zniževanju vseh vrst stroškov. Kot pojasnjuje Užmahova, je izdelava novega projekta za izgradnjo urgence v zaključni fazi: "Do konca letošnjega leta bi moralo biti to delo zaključeno in takrat bo znana projektantova nova ocena vrednosti investicije, ki bo podlaga za novelacijo dokumenta identifikacije investicijskega projekta in njeno potrditev na ministrstvu za zdravje. Takoj potem bomo lahko objavili razpis za izbiro izvajalca del in za dobavo in montažo opreme."
Delovnega sestanka ministra z vodstvom bolnišnice se je udeležila tudi ptujska županja Nuška Gajšek. Zadovoljna je z napovedmi, da se bo gradnja urgentnega centra začela prihodnje leto. "Iščemo pa možnosti, da se zgradi tudi prvo nadstropje, kar bi nas stalo zgolj dodatnih 350 tisoč evrov, in če vemo, da smo v lokalnem okolju za urgenco zbrali 800 tisoč evrov, potem vprašanje, od kod vzeti denar za prepotrebno nadgradnjo, ne sme biti odločujoče. Gradnja je lahko navsezadnje fazna."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta