Dom starostnikov v Slivnici: V dobrem letu prvi stanovalci?

Damijan Toplak Damijan Toplak
27.07.2019 05:31

Do jeseni si obetajo gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma starostnikov, prvi stanovalci bi se lahko v dom vselili že konec leta 2020, računajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gradili bodo nasproti slivniške šole.
Igor Napast

V Slivnici naj bi do konca prihodnjega leta dobili nov dom starostnikov, v katerem bo prostora za 150 postelj oziroma stanovalcev. Investitor in lastnik zemljišča je Gradbeno podjetje Drava, ki je sicer svoj sedež poslovanja januarja letos s Ptuja preselilo v Ljubljano. Dom naj bi se nahajal nasproti stavbe Osnovne šole Franca Lešnika Vuka Slivnica, pravkar pa v prostorih Občine Hoče Slivnica vse do 29. julija za projekt poteka razgrnitev občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN). Direktor in lastnik GP Drava, Sašo Kovačec, pričakuje, da bodo za projekt pridobili gradbeno dovoljenje proti koncu letošnjega leta, ko naj bi, če bodo vremenske razmere to dopuščale, tudi pričeli z gradnjo. Neuradno bo zdaj objekt širši, ker bo namesto pritličja in treh nadstropij na zahtevo zavoda za varstvo kulturne dediščine imel pritličje in le dve nadstropji.

Za investicijo osem milijonov evrov

Vrednost projekta gradnje slivniškega doma starostnikov je ocenjena na okrog osem milijonov evrov, pri čemer bo polovica investicije z lastnimi sredstvi, preostalo z bančnimi posojili. V slivniškem domu bo 150 postelj, od tega kar 48 za dementne bolnike. Uredili bodo tudi dnevni center, v katerega bodo lahko prihajali tudi občani, ki v domu ne bodo bivali, pa še oskrbovana stanovanja za dvanajst uporabnikov.

Še igrišče in dnevni center

Na širšem mariborskem območju naj bi trenutno v domovih starostnikov še vedno primanjkovalo 300 do 500 postelj, bo pa to prvi dom starostnikov na območju občin Hoče - Slivnica, Miklavž na Dravskem polju, Rače - Fram, Starše in Duplek, kjer naj bi živelo blizu deset tisoč občanov, starejših od 65 let, zatorej je pričakovati, da se bo slivniški dom starostnikov kaj kmalu po izgradnji tudi v celoti napolnil. Za 7000 kvadratnih metrov zemljišča, kjer bo stal dom starostnikov, bo podjetje GP Drava občini Hoče - Slivnica predvidoma še v tem letu plačalo tudi četrt milijona evrov kupnine. V neposredni bližini slivniškega doma starostnikov, kjer še ostaja občinsko zemljišče, pa naj bi zrasel park, medgeneracijski center in javna parkirišča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta