Društvo upokojencev Slovenska Bistrica: Dobili priznanje za najbolj aktivno društvo v regiji

Irena Brdnik
19.06.2022 03:00

Slovenskobistriško društvo upokojencev, ki šteje 943 članov, že 11 let vodi predsednik Gabrijel Cintauer. So zelo aktivni, za kar so dobili tudi priznanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Članice sekcije za ročna dela na razstavi na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani (od leve): Elza Aplinc, Jožica Čakič, Martina Bratuša, Štefka Hajdnik, stoji Stanka Reis
Društvo upokojencev Slovenska Bistrica

Prejeli so priznanje Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) iz Zgornjepodravske pokrajinske zveze društev upokojencev Maribor (PZDU) za najbolj aktivno društvo upokojencev v letu 2020. "Priznanje smo dobili na slavnostni prireditvi na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani ob dnevih medgeneracijskega sožitja. Priznanje smo prejeli za nazaj, ker so bila ta srečanja zaradi epidemije prej okrnjena," je dejal Cintauer. Nagrajeni pa so bili prav zato, ker so tudi v času epidemije bili zelo aktivni. "Prirejali smo pohode, predavanja, vse sekcije so dobro delale," je razložil predsednik. Na omenjenih dnevih medgeneracijskega sožitja so ročnodelke društva poleg Društva upokojencev Limbuš - Pekre razstavile svoje izdelke ročnih del: vezenje, kvačkanje, pletenje, in sicer prtičke, pletene nogavice, otroške copatke, jopice in druge uporabne kvačkane predmete.

Članice sekcije za ročna dela na razstavi na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani (od leve): Elza Aplinc, Jožica Čakič, Martina Bratuša, Štefka Hajdnik, stoji Stanka Reis
Društvo upokojencev Slovenska Bistrica

Praznovali pomembni obletnici

V društvu so praznovali tudi dve obletnici. Ker so od 16. aprila 1950 sprva delovali kot podružnica Društva upokojencev Slovenije, so praznovali 70-letnico te ustanovitve, 8. novembra 1975 pa so se osamosvojili, tako da so praznovali tudi 45. obletnico ustanovitve samostojnega Društva upokojencev Slovenska Bistrica. "Imeli smo kar dva močna jubileja," zadovoljno pove Cintauer.

V društvu deluje 14 sekcij, med drugim kegljajo, igrajo šah, plešejo, igrajo odbojko, fotografirajo, slikajo, se srečujejo pri ročnih delih, hodijo na pohode, izlete in ekskurzije ter pripravljajo izobraževanja in predavanja.

Veselo pa bo še danes, 9. junija, ko bodo imeli zbor članov društva, na njem bodo obravnavali poročila in sprejeli načrt za letošnje leto ter podelili priznanja domačega društva, prav tako za leto 2020. Prejeli jih bodo člani Boris Jurak za vodenje facebook strani in fotografiranja, Tilčka Kmetec za vsestransko, več kot 30-letno delo v skupini vezilj, Milena Kunčič za aktivno delo v sekciji za kegljanje in OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica za uspešno medgeneracijsko sodelovanje ter za pomoč pri pripravi razstav in pri drugih aktivnostih društva. V okviru PZDU Maribor pa bosta priznanji prejeli Rozalija Špes za aktivno delo v slovenskobistriškem društvu več kot 30 let in Angelca Papotnik za aktivnosti v sekciji za izlete in za poverjeništvo, kot je obrazložitve podala Vida Lipoglav, podpredsednica Društva upokojencev Slovenska Bistrica.

Zaživela raznovrstna pomoč

V prvih mesecih letošnjega leta je po besedah Lipoglavove v društvu zaživela tudi novost - pomoč članom na raznih področjih, kot so informiranje, kam naj se obrnejo, ko kaj potrebujejo, pomoč pri povezovanju z raznimi institucijami in pomoč pri zdravnikih specialistih, ki bodo v prihodnje za društvo delali prostovoljno vsak na svojem področju. V prihodnje bodo v društvu za tovrstne storitve imeli tudi določeno posebno telefonsko številko, za projekt pa še čakajo na uradno potrditev Občine Slovenska Bistrica, je še povedala Vida Lipoglav. "Zahvaljujem se vsem, ki aktivno delujejo v društvu, pri vseh sekcijah, in tudi članom vodstva. Vabim pa tudi druge, ki še niso naši člani, naj se nam pridružijo," je sklenil predsednik. V prostorih društva v Leskovarjevi ulici 1 so ob sredah in petkih med 9. in 11. uro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta