Ekipe mladih tehnikov vselej presenetijo z avtomobili posebnih podob

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
11.06.2022 03:00

Strojna šola Šolskega centra Ptuj že leta na različne načine promovira tehniške poklice, eden najbolj odmevnih projektov je zagotovo tekmovanje v ekstramobilih, poimenovano Go-Car-Go.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Go-Car-Go je odmeven projekt Strojne šole Šolskega centra Ptuj.
Slavica Pičerko Peklar

Osnovnošolci in srednješolci s projektnim delom pridobivajo nova teoretična, predvsem pa praktična znanja in veščine. "Že deseto leto sodelujemo v tem projektu in učenci komaj čakajo, da se lotimo izdelave avtomobilčka, s katerim potem sodelujemo na tem zdaj že mednarodnem tekmovanju. Tokrat sodelujejo kar vsi učenci našega osmega razreda. Najprej smo se dogovorili, kakšen avtomobilček bomo izdelali, potem pa se lotili dela, ko je vsak delal tisto, kar ga najbolj zanima. V šoli smo ostajali po pouku, delali pa smo tudi med prvomajskimi počitnicami," pravi Drago Slavinec, mentor mladih inovatorjev na Osnovni šoli Sveti Tomaž, ki so svoj avtomobilček poimenovali Super Mario, na tekmovanju pa se je z njim zapeljala Tinka Tomanič, zmagovalka njihovega šolskega tekmovanja v hitrostni vožnji s tem ekstramobilom.

Nadgradnja z električnim pogonom

Sodelujoče skupine šolarjev dodelajo podvozje avtomobila, ki ga zanje izdelajo dijaki strojne šole. To šolsko leto so v okviru mednarodnega projekta Go-Car-Go Plus model avtomobilčka posodobili z najnovejšo tehnologijo in tako vozilo nadgradili z električnim pogonom. Nedavnega srečanja s tekmovanjem, ki je potekalo na dvorišču ptujskega šolskega centra, so se udeležili še učenci in učenke osnovnih šol dr. Ljudevita Pivka, Olge Meglič, Hajdina in Destrnik, pridružili so se jim tudi osnovnošolci iz Hrvaške in Srbije ter dijaki enega od izobraževalnih centrov v Avstriji.

Leta 2019 je na tekmovanju avtomobilčkov Go-Car-Go sodelovalo kar 30 šol. 
Hojka Berlič

Osnovnošolci, ki sodelujejo v projektu, sami zasnujejo obliko avtomobilčka, potem pa z mentorji na podvozje namestijo ročne zavore, sedeže z varnostnimi pasovi in krmilo. Oblika avtomobila je vselej plod domišljije in pri tem so šolarji zelo domiselni, kreativni in inovativni. Letos so tako osnovnošolci s Hajdine izdelali avtomobil iz recikliranega aluminija, za nasvete pa zaprosili inženirje Taluma in tako mimogrede spoznali, kakšno je delo tam zaposlenih. Ekstramobil v obliki avtodoma so pri tehničnem krožku naredili učenci Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka in bili z njegovo podobo nadvse zadovoljni. Učenci ptujske OŠ Olge Meglič so karoserijo avtomobilčka izdelali iz karbona, pri delu so si pomagali kar z napotki na youtubu. Njihov porsche Olgotech je bil hiter imeli pa so, kot so povedali, veliko dela z izrezovanjem, brušenjem, spajanjem, a so pri vsem tem ustvarjanju zelo uživali in se naučili veliko novega.

V preteklosti so ekipe tekmovale z avtomobilčki brez pogona. 
Hojka Berlič

Mlade navdušujejo za tehniške poklice

"Učenci so bili pri delu zelo samostojni. Sami so iskali rešitve, ko so se znašli v kakšni zagati, včasih so za nasvet povprašali tudi mene," pravi mentorica Vida Lačen. Osnovnošolci iz Srbije so prišli na ptujsko srečanje napravljeni v junaka risank Noddyja, kot iz risanke je bil tudi njihov avtomobil. "Zelo veseli smo, ker smo po dveh letih spet lahko vabili na druženje izdelovalce avtomobilčkov, tokrat na električni pogon. Prav vse sodelujoče ekipe so pokazale veliko inovativnosti in kreativnosti. Tako smo letos videli avtomobil, spominjajoč na traktor, ki so ga izdelali učenci Osnovne šole Destrnik-Trnovska vas. Upamo, da tudi s takimi projekti navdušujemo mlade za tehniške poklice," pravi Anja Jesenek Grašič, ravnateljica Strojne šole ŠC Ptuj. Projekt je sofinanciran v okviru programa Erasmus +, za njegovo izvedbo so organizatorji prejeli 60 tisoč evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta