Deficitarni poklici: Varilcev več ne bo?

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
22.05.2022 05:30

Dijakom, ki se učijo za varilce, ni treba skrbeti za zaposlitev. Imajo že ogromno prakse, med njimi je tudi državni prvak.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dijaki Strojne šole ŠC Ptuj so uspešni varilci.
Slavica Pičerko Peklar

Emanuel Berghanus, dijak Strojne šole Šolskega centra Ptuj, je na nedavnem 7. državnem prvenstvu v varjenju v Celju dosegel drugo mesto v kategoriji profesionalnih varilcev, med dijaki pa je zmagal. Dobro so tekmovali tudi njegovi sošolci Alen Gabrovec, Kevin Krajnc in Jernej Lipuš ter učitelj praktičnega pouka Niko Obran. "Na tekmovanje smo se pripravljali kakšne tri tedne, sicer pa že med šolskim letom veliko časa namenjamo praktičnemu delu, varjenju in vemo, kako se lotiti kakšnega izziva. Je pa res, da te na tekmovanju lahko zgrabi trema, roke se zatresejo, a nam je uspelo in uspeha smo zelo veseli," pravi Dušan Holc, učitelj praktičnega pouka.

Z bodočimi izdelovalci kovinskih konstrukcij, varilci, je v treh letih njihovega šolanja opravil veliko praktičnih ur usposabljanja: "Ko bodo ti dijaki končali s šolanjem v tej smeri izobraževanja, tako kaže sedaj, ne bo več dijakov varilcev, saj se mladi ne odločajo za ta poklic, obenem pa je povpraševanje po varilcih veliko tako doma kakor v tujini. To ni več umazan in fizično težek poklic. Delovna mesta so vse bolj prijazna, veliko dela opravijo sodobni stroji, a ti ne morejo delati, če z njimi ne znajo upravljati strokovnjaki. Mi našim dijakom dajemo vsa ta znanja in ta naša skupina dijakov je v času šolanja pridobila tudi mednarodno veljaven certifikat s področja varjenja, kar jim odpira številne možnosti zaposlitve."

Slavica Pičerko Peklar

"V tretjem letniku šolanja smo v naši šolski delavnici kar tri dni na teden, vsi smo opravljali tudi večmesečno delovno prakso pri izbranih delodajalcih, izkušenj z varjenjem imamo tako res obilo. Imamo tudi veliko teoretičnega znanja, kar se je izkazalo kot dobro prav na nedavnem tekmovanju, ko smo morali pokazati tudi to znanje in nam je šlo dobro od rok," povedo dijaki in še, da bodo s šolanjem nadaljevali v programu strojni tehnik. Ima pa zagotovljeno službo že Alen Gabrovec, ki je to šolsko leto štipendist Taluma iz Kidričevega in se bo po opravljeni strokovni maturi zaposlil v podjetju, kjer je opravljal tudi delovno prakso. "Všeč mi je bilo v Talumu, s prijetnimi sodelavci sem se srečal in se že veselim svoje prve zaposlitve," je povedal dijak.

Dobre varilke so tudi ženske, pravijo fantje, ki radi naredijo tudi kakšno stvar za zunanje partnerje šole, pomagajo pri postavitvi kakšne konstrukcije, odra. Da je njihovo delo zanimivo, polno izzivov in je dobrodošlo tako teoretično kot praktično znanje, dodajajo uspešni dijaki ptujske strojne šole.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta