Fantje bi tudi pozno popoldan še kar delali

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
11.01.2019 15:53

Računalništvo in tehnika navdušujeta ducat osmošolcev in devetošolcev, ki jim je šola ponudila možnost izbirnega predmeta robotika v tehniki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Videmski učenci pri ustvarjanju
Arhiv OŠ Videm

V tem šolskem letu so na Osnovni šoli (OŠ) Videm pri Ptuju pri izbirnem predmetu robotika v tehniki svoje delo nadgradili s sodelovanjem z Elektro in računalniško šolo Ptuj ter mednarodnim podjetjem s sedežem na Ptuju DoxaKey.

Videmski učenci pri ustvarjanju
Arhiv OŠ Videm

​Naučili so se veliko

Ravnatelj poudarja, da so učenci od začetnih korakov ob začetku šolskega leta do danes zelo napredovali. Pridobili so si osnove programiranja, kjer so se naučili usmerjati osnovnega robota, da se je znal peljati naprej in nazaj. Z novimi znanji so ob koncu polletja že znali sprogramirati in sestaviti model avtomatizirane proizvodnje."Robotska roka je zaznala tovor, ga dvignila in naložila na tekoči trak. Na drugi strani ga je druga robotska roka dvignila s tekočega traku in položila na polico," o pridobljenem znanju in veščinah osnovnošolcev doda ravnatelj.
Pri izbirnem predmetu sodelujejo učenci osmega in devetega razreda, ki si za to zanimivo delo, nad katerim so več kot navdušeni, vzamejo čas po rednem pouku, ob četrtkih med 12.50 in 14.40. Vendar pogosto ostanejo še veliko dlje. Aldo Ilešič: "Za nas je pomembno, da učenci pristopijo z svojo igrivostjo in ustvarjalnostjo, da jim damo nekaj, kar jih resnično zanima in pritegne. In mislim, da nam je povsem uspelo, saj jim čas, kot pravijo, še prehitro mine."

​Ko vidiš, da deluje

Kristjan Rosi je devetošolec, ki je pri tem izbirnem predmetu bil že lani: "Zelo mi je všeč, da naredimo nekaj praktičnega. Lani smo denimo z lego roboti sodelovali na tekmovanju in smo se odlično odrezali, saj smo bili deveti. Najprej smo se naučili, kako sestaviti poligon za robote, v tem šolskem letu pa tudi, kako sprogramirati delovanje robotov. Navdušen sem. Ko vidiš, da znaš narediti najprej vse na računalniku, da potem ta stvar deluje ... Sestavljanje robotov pa je nadvse zanimivo, a tudi zapleteno, saj moraš poskušati, včasih vse skupaj razstaviti in še enkrat znova poskusiti. In mi smo poskušali, dokler nam ni uspelo, kar pomeni, da smo bili v šoli še dolgo po pouku."

Kristjan Rosi, učenec OŠ Videm
Darja Lukman Žunec

V robotki je prihodnost

Pomembno je, da je mladim robotika všeč. Pevec poudari, da s tem podjetje doseže tudi svoj cilj, da čim več mladih pritegne v to smer tehnike. "V našem podjetju jim kasneje omogočamo tudi šolanje, kjer jih neposredno pripravimo za ta nova področja, v katerih imajo bodočnost."

Roboti pritegnejo osnovnošolce in srednješolce.
Darja Lukman Žunec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta