(FOTO) Na Šparglijadi v Rošnji v jedi šlo čez 150 kilogramov špargljev

Damijan Toplak Damijan Toplak
13.05.2023 04:25

Sezona pridelave in uživanja špargljev je na vrhuncu. Tako so v kraju Rošnja preteklo nedeljo pripravili že šesto šparglijado, ki postaja tradicionalna prireditev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Obenem je bil v sosednjih Staršah kolesarski trim Baron turizma, v spomin na aktivnega in častnega občana Draga Koserja. Obe prireditvi postajata iz leta v leto bolj priljubljeni, obiskani in tradicionalni.

Andrej Petelinšek

Zbirališče kolesarjev je bilo v nedeljo zjutraj na vaškem središču v Staršah, kjer sta udeležence pozdravila Marjan Malek, predsednik Turističnega društva Starše, in starški župan Stanislav Greifoner. Oba sta bila tudi aktivna udeleženca dogodka. "Pot je bila načrtovana in je potekala skozi vasi v občini Starše. Za oddih med potjo sta bila namenjena dva postanka, eden na kmetiji Golob v Zlatoličju in v baru Vesna v Marjeti na Dravskem polju. Cilj kolesarjev je bil v Rošnji pri Baru Ivanka, kjer je vse udeležence in tudi druge obiskovalce pričakala pestra izbira jedi iz špargljev izpod rok spretnih kuharjev in kuharic​, šparglji pa so bili pridelani na kmetiji organizatorjev špargljijade Boštjana Peska in Roberta Selinška," je povedala Marta Stepišnik, ena od udeleženk obeh dogodkov, kjer je za dobro voljo zbranih poskrbela glasbena skupina Štrock, za ozvočenje pa Marijan Herceg.

Šparglje dodajamo različnim jedem.
Andrej Petelinšek

Organizatorji in pokrovitelji prireditve so bili Turistično društvo Starše, Občina Starše in Bar Ivanka iz Rošnje. Obiskovalci šparglijade so letos v Rošnji v različnih jedeh pojedli kar 150 kilogramov špargljev, medtem ko se jih v Sloveniji letno poje po 300 ton. Po besedah Boštjana Peska se lahko šparglje obira na njivi približno 15 let, pri čemer obrodijo od tretjega leta naprej, vmes pa jih je treba zasaditi na drugih površinah. Pri njih imajo tudi vijolične šparglje.

Andrej Petelinšek

Špraglji se lahko uživajo v surovi obliki, med pripravljenimi jedmi pa so v Rošnji izstopali šparglji z jajčki, pa špargljevi čevapčiči, špargljevi langaši in špargljevi zavitki, manjkala ni niti špargljeva juha. Šparglji so lahko še v gibanici, v kruhu, pleskavicah, mesnem siru, pivskih klobasah, pa v testeninah in v rižoti, celo ob školjkah. Šparglji so lokalna in sezonska jed, sezona obiranja pa je trenutno na vrhuncu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta