Haloški večeri: Večerja ob vitezih in dvornem norčku

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
15.01.2019 17:50

Tokratne kulinarične večere v Halozah bodo posvetili srednjeveški tradiciji. Po znanem srednjeveškem avtorju popotniških zapisov so jih naslovili Kot je jedel Paolo Santonini

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posebnost, ki je navdušila goste, je strežba v tradiconalni haloški obleki. Tokrat bodo to srednjeveški kostumi. 
Darja Lukman Žunec

Lani se je v okviru projektne skupine, ki je oblikovala blagovno znamko Haloze, dežela tisočerih gričev, porodila zamisel, da bi se povezali haloški gostinci, pridelovalci hrane, vinarji in kulturniki. Oblikovali so projekt Kulinarične Haloze, s katerim so pričeli septembra lani in v šestih gostiščih pripravili Četrtkove kulinarične večere, na katerih so poleg šesthodnega menija z izbranimi vini predstavili še izredno bogato haloško kulturno in folklorno izročilo.

Odličen obisk že prvo leto

​Gostinci, od gostišča Špajza na Bregu pri Majšperku, motela Majolka v Jurovcih, gostilne Svenšek na Selih, gostišča Pod Goro pri Rogatcu ter vinogradniško-turistične kmetije Pungračič v Drenovcu do ptujske gostilne Ribič, so bili z odzivom na prvi krog večerov zadovoljni, saj jih je obiskalo okoli 200 gostov.
Po tem, ko so sklenili prvi krog, so ugotovili, da gre za očitno privlačen turistični izdelek, ki bi ga kazalo ponuditi tudi gostom iz oddaljenejših krajev in ga združiti s turističnimi ogledi haloških znamenitosti, gradov, gotske lepotice - bazilike na Ptujski Gori, in naravnih znamenitosti, kakršna je denimo pragozd na Donački Gori.

Kulinarične Haloze: Stašo Frlež in Teja Širovnik bosta tokrat stregla v srednjeveških kostumih.  
Robi Železnik

​Še tesnejša povezava

Ta teden bodo tako pričeli novi krog Haloških zimskih večerov. Kot pravi idejni vodja vključenih gostincev Jani Vuk, je njihov cilj, da se domačini v Halozah povežejo v skupno ponudbo: "Pomembno je, da iskreno sodelujemo med seboj, da si drug drugemu pomagamo, saj vemo, da drug brez drugega ne moremo širše uspeti. Povezali smo se tako gostinci kot tudi pridelovalci hrane oziroma dobavitelji surovin ter ponudniki vrhunskih haloških vin. Strokovna pomoč kuharskih mojstrov Vlada Pignarja in Janeza Bratovža nam ogromno pomeni, saj želimo tudi strokovno rasti." Vendar pa Vuk poudarja, da bo projekt dolgoročno zaživel in prinesle turistični obisk le, če bodo vsi v verigi sodelovali brez fig v žepu. Razmišlja tudi o morebitni uvedbi "haloških bonov", ki bi jih bilo mogoče unovčevati v krogu ponudnikov projekta Kulinaričnih Haloz.
Maja Glaser Bednik, ki je vodila prve haloške kulinarične večere, je vsebinsko pripravila tudi drugi krog, ki se bo pričel jutri, v četrtek,17. januarja, ob 17. uri v motelu Majolka. Pravi, da bodo predstavili Haloze, kot jih je opisal srednjeveški popotnik Paolo Santonini, znameniti italijanski humanist, popotnik in pisatelj, ki je kot laični kancler oglejskega patriarha pred dobrimi petimi stoletji potoval tudi po haloških krajih. Ker je tam dobro jedel in pil, je svoje gurmanske užitke opisal v svojem Popotnem dnevniku.
​"Med drugim bomo predstavili turiške vpade, obdelali čarovniške procese, predvsem pa življenje plemičev in vitezov. Imeli bomo dvornega norčka, ki ga bo upodobil žongler Tomi Gomilšek, Rado Škrjanec bo igral Santonina, Karmen Ivančič bo pela ob srednjeveški glasbi, ki jo bo ustvarila Sara Ines Rakuš, bobnal bo Gregor Zorko. Gostitelj večera bo princ Rajko Jurgec s svojo gardo in gospo. Zagotovo bo pritegnila umetnost trebušnega plesa, ki ga bosta predstavili Brigita Žaler in Andreja Belšak," je prepričana Glaser Bedenikova.

Šesthodni haloški meni je pripravljen iz zdravih haloških sestavin in bo postrežen s haloškimi vini, poustvarja pa kulinariko Haloz iz druge polovice 15. stoletja. ​Kot še pravi Glaser Bednikova, bodo v programu sledili aktualnostim takratnega časa predvsem v plemiški kulturi, manj pa v tlačanski. In dodaja: "Srednjeveški čas v Halozah je bil zaznamovan s katoliško vero in gradnjo cerkev, cerkvic in božjepotnih znamenj. Gričevnata pokrajina je premogla mnoga fevdalna posestva v rokah svobodnih vitezov ali kastelanov in zapustila bogato bero zgodb za prihodnost."
Zimske haloške večere bodo pričeli v motelu Majolka in potem vsak četrtek nadaljevali v omenjenih gostiščih, vključenih v Kulinarične Haloze. Zaključek večerov bo tokrat v restavraciji Janez Bratovža v Ljubljani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta