(INTERVJU) Bojan Pahor, ptujski svetnik: Da bi s Pogačarjem prišel na Ptuj kak turist več

Uroš Gramc
02.06.2021 06:00
Za idejo in dobršel del izvedbe za organizacijo starta dirke po Sloveniji sta zaslužna svetnika mestne občine. "Treba si je zadati cilj in zavihati rokave. Če ne vložiš, ne dobiš. Dva dni se bo na Ptuju nekaj odvijalo in vrtelo po medijih. Predstavljam si, da bomo poleg vsebin, ki se nanašajo na kulturno dediščino in lepote pokrajine, dali zelo jasno vedeti, da je tu doma tudi hrana," pravi sogovornik.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pahor v projektu vidi ogromen turistični potencial. 
Uroš Gramc

Ne bo se zgodilo prvič, a že dolgo je, kar je Ptuj gostil kolesarsko dirko po Sloveniji. Točno deset let je od starta ene od etap, po 16 letih se v najstarejše mesto vrača začetek celotne pentlje. A takrat so bili vzgibi drugačni, pod gradom je domovala ena najmočnejših kolesarskih ekip v Evropi, danes, z neposrednim televizijskim prenosom dirke in gledalci po vsej Evropi, pa sta v ospredju promocijski učinek in turistična razglednica. Ko smo direktorja slovenskega Toura Bogdana Finka srečali ob gostovanju Gira na Goriškem in je beseda nanesla na domači spektakel, je izstrelil, da ga brez Bojana Pahorja na Ptuju ne bi videli. Tako smo se dogovorili za pogovor s ptujskim mestnim svetnikom.

"Kolesarstvo imam rad rekreativno in rekreativcev nas je v Sloveniji cel kup, tudi na Ptuju je veliko zanesenjakov. Šport je lep. Ideja se je rodila v debati s prijateljem. Zdelo se mi je, da jaz kot Bojan Pahor lahko nekaj pridam, ker sem v mestnem svetu. Zdi se mi, ne bom rekel kot obveza, da je prav, da poskusiš nekaj narediti. Po drugi strani sem bil toliko vpet v lokalno okolje, da ljudi lažje nagovorim in prosim za pomoč. To mi je v veliki meri uspelo," nam je dejal v začetku pogovora. Dodal je, da se mu zdi ideja biti gostitelj starta dirke, ki se bo zgodil naslednji torek in sredo, odlična z vidika turistične promocije: "Govorimo o izredni medijski pokritosti projekta, ne samo državno, slovensko, Ptuj pa se po nedavno objavljenem članku iz Financ ni znašel niti med 30 najboljšimi slovenskimi turističnimi destinacijami … Županja se je z idejo strinjala, predlagal sem, kar je logično, da se vključi zavod za turizem, in pripravil dopis, ki smo ga poslali potencialnim partnerjem. Predstavljal sem si, da bomo naredili neke vrste pokroviteljski pool; ker če hočeš sodelovati, moraš plačati 25.000 evrov in davek ter urediti še cel kup drugih stvari, od dvorane, kateringa, varovanja, elektrike in vsega drugega, kar tudi nekaj stane. Mestna občina Ptuj tega denarja nima, zavod za turizem nekaj namenskih sredstev lahko ponudi, nekaj pa jih je bilo treba najti na trgu."

Kakšen je bil odziv lokalnega okolja, potencialnih sponzorjev?

"Že lani smo dopis poslali podjetjem, toda zgodil se je lockdown, ko nisi mogel nikamor. Iz izkušenj vem, da jih moraš za sponzorska sredstva nagovoriti že septembra, oktobra, ker takrat resna podjetja pripravljajo poslovne načrte za naslednje leto. Zaradi korone smo imeli kar zvezane roke, ampak nam je nekako uspelo. Nekatera velika podjetja so se takoj odzvala, z veseljem so pristopili, pa cela vrsta malih podjetij, ki jih je bilo težko nagovoriti, ker nekatera niti niso obratovala, sploh gostinci in turistični delavci. S storitvami praktično ni bilo težav, z denarjem malce več, ampak zbrali smo veliko, razliko pa bo prispeval zavod za turizem."

Kako se bo Ptuj promoviral na dirki?

"Za izvedbo promocijskih aktivnosti, tiskovno konferenco, sestanek ekip, katering smo ponudili grad in Dominikanski samostan, ob startu bo Zdravljico igrala ptujska pihalna godba, trasa ogrevalnega kroga do kilometra nič bo šla skozi center mesta. Povabili smo Kolesarski klub Perutnina Ptuj, da se predstavi, animirali smo šole in vrtce, da bodo tisti dan imeli športni dan in si bodo ogledali dirko, kar mislim, da z vidika sproščanja ukrepov ne bi smel biti problem, seveda ob spoštovanju predpisanih omejitev. Naredili bomo lepo kuliso in verjamem, da bo to atraktiven dogodek. Zavod je za kuliso angažiral jadralce na Ptujskem jezeru, na Panorami se bodo predstavili Rimljani, upam, da v centru mesta tudi srednjeveški Ptuj in še kaj ... Dobili smo možnost neposredne promocije na Eurosportu z video vsebinami in reklamami, ki se bodo vrtele že pred dirko, snemalo se bo iz helikopterja in z droni. Veliko bo medijske pozornosti. Verjamem, da se bo Ptuj izkazal, in tudi, da si bo zaradi videnega prišel od blizu lepote mesta in okolice ogledat kak turist več, kot bi si sicer, kar je bistvo promocije."

Odkar je k projektu pristopila Slovenska turistična organizacija (STO) in se dirka predvaja po največji športni televiziji v Evropi, je ta dobila povsem nove dimenzije.

"V vseh predstavitvenih spotih Slovenije kot destinacije praviloma ni krajev, ki so vzhodno od Trojan. Vedno vidimo iste: Bled, Postojnsko jamo, morje, soline, lipicance, Ljubljano seveda največ, kar me ne moti. Zelo pa me moti, da niso vključeni vinorodno območje Haloz in Slovenskih goric, najstarejše slovensko mesto, najstarejša trta na svetu, Pohorje, prekmurske ravnice, mlin na Muri …, cel slovenski kolaž bi bilo treba zložiti. Zato se mi zdi promocija z lokalno vsebino na Eurosportu še toliko bolj dragocena in je zagotovo vredna vložka. Predstavljam si in želim si, da bi to bil večletni projekt, da ne bi ostali pri - enkrat smo poskusili in je bilo fajn. Zadal bi si cilj, da bi bil naslednjih pet let start v najstarejšem slovenskem mestu. Zakaj si ne bi mogli vzeti tega primata? Načrtno bi delali na promociji Ptuja, nadgrajevali vsebine in sporočali – tu smo, obiščite nas."

Imate zadostno podporo lokalne skupnosti, da sledite tem ciljem? In kako naj ta projekt sobiva z drugimi, kurentovanjem, poletnimi festivali?

"Upam, da bo letošnja izkušnja takšna, da ga bodo tisti, ki se s turizmom aktivno ukvarjajo, konkretno mislim na zavod, razumeli. Jasno, vsak v Sloveniji ob Ptuju pomisli na kurenta, to je tradicija, vrhunec nekega dogajanja, imamo tudi poletne dogodke, ki so zelo obiskani in širše sprejeti, in mogoče je lahko čez nekaj let ob tem še asociacija na start dirke po Sloveniji. Ne bom primerjal, koliko stanejo neki drugi dogodki, a sem prepričan, da je glede na avditorij tu potencial za največji izplen. Ker vse drugo je, če ne le regionalno, kvečjemu državno, tu pa vendarle nagovarjamo cel evropski trg naenkrat in še možnosti za nadgradnjo je veliko."

Ptuj je bil pred dobrim desetletjem že močno vpet v največjo kolesarsko prireditev v Sloveniji, vendar se je od nje oddaljil.

"Takrat je imel zelo propulzivno kolesarsko moštvo, Rene Glavnik (bivši direktor kolesarskega kluba, op. p.) je naredil čuda, ampak zmanjkal je ta 'push' za korak naprej. Perutnine to ni zanimalo, le z entuziazmom pa ne gre. Zdaj se tega lotevamo drugače. Prepričan sem, da če bi bil to večletni projekt, ga lahko dvignemo na višjo raven. Na koncu to je denar, ampak ni tako hudo velika številka, če se odločimo, da je to za nas pomembno. Za nas pa je pomembno, če dobimo 'feedback', ki se meri s številom turistov."

Po izobrazbi ste doktor kemijske tehnologije, naravoslovec in se eksaktno lotevate zadev. Kaj lahko prinese tak vložek v promocijo, kakšen učinek lahko pričakujemo?

"Glavna stvar je, da se promoviraš pred 400 milijoni potencialnih televizijskih gledalcev Eurosporta, ki so tudi turisti. Vsi bodo videli start in Ptuj, s ciljem sta to najbolj izpostavljena trenutka. Lahko se poigram s številkami … Če se odzove le odstotek ljudi, je to štiri milijone, in če se za obisk od tega odloči le deset odstotkov, je to še vedno 400 tisoč ljudi. Pa če vsak na Ptuj prinese pet evrov, je to dva milijona evrov. Treba si je zadati cilj in zavihati rokave. Če ne vložiš, ne dobiš. Dva dni se bo na Ptuju nekaj odvijalo in vrtelo po medijih. Predstavljam si, da bomo poleg vsebin, ki se nanašajo na kulturno dediščino in lepote pokrajine, dali zelo jasno vedeti, da je tu doma tudi hrana. Letos smo evropska prestolnica gastronomije, sicer v bližini nimamo Michelinove zvezdice, ampak vendarle je v severovzhodni Sloveniji hrana doma, tu se prideluje. Rad povem, da bi moral Ptuj ponosno stopiti na čelo slovenskega podeželja, biti prestolnica slovenskega podeželja. To je častna funkcija, to ni omalovaževanje mestne občine, biti bi morala naša glavna promocijska stvar. Že večkrat sem to povedal v mestnem svetu, ampak se še ni prijelo. Upam trditi, da ko bo start šel okoli, bo promocija prinesla vsaj to, da se bo kak Slovenec več odločil za obisk Ptuja. Predvsem pa seveda tujci. Trenutek je idealen, turistična sezona je pred vrati, mimo nas se bodo začele valiti neskončne kolone. Kolesarstvo je v Evropi zelo popularno in mi smo velesila. Na dirko pride tudi Tadej Pogačar, česar sem zelo vesel, saj dogodku daje dodatno težo. Prepričan sem, da bo vložek več kot poplačan."

Kaj smo storili, če smo "rešili" promocijo najstarejšega slovenskega mesta? Pri čem smo s ponudbo?

"Moramo doseči, da STO spozna, da se še na drugem koncu Slovenije kaj dogaja. To mora vključiti v svoje predstavitve, to je zelo pomembno. Ko se videi vrtijo v tujini na raznih turističnih sejmih, ni informacije, da Ptuj sploh obstaja. Zakaj vsi vedo za Bled? Ker se nenehno oglaša in oglašuje. Mala država smo, v Ljubljani bi morali nujno imeti nekaj jumbo plakatov, ki vabijo na Ptuj. Mislim pa, da bi morali še kaj narediti tudi na področju ponudbe. Moja ideja je bila že, ko sem bil zaposlen v Perutnini Ptuj, da bi imeli gostilno, ki bi morala imeti najboljšo pohano kuro v Sloveniji. Če je na Ptuju največji proizvajalec perutnine v državi in nimamo deklarirano najboljšega ocvrtega piščanca, da bi prihajali v nedeljo k nam na kosilo, potem nečesa ne razumemo. V Sloveniji ena ura ni nič, ljudje se vozijo v Ljubljano na suši, k Denku, k Ani Roš se vozijo tri ure. Gredo in plačajo temu primerno, zakaj? Ker hočejo doživeti kulinarično izkušnjo. Ampak moraš jih znati zvabiti, reči, mi imamo grad in lep center, ni dovolj. Hrana in vino sta zelo velik magnet, Goriška brda se znajo z osmicami super tržiti, z vinom, pršutom in ostalim, tudi na Ptuju bi morali imeti lokalno zgodbo."

Ki kulinariko povezuje tudi s kolesarstvom? Smo pri infrastrukturi na zadovoljivem nivoju?

"Izgradnja kolesarskih poti je v popolnem razmahu, a Ptuj je že danes na mednarodni dravski poti. Seveda še ni na nivoju Avstrije, ampak upam in verjamem, da nekega dne bo. Izhajajoč iz lokalnih zadev pa lahko rečemo, da smo letos naredili dirko, vsako leto moramo nekaj dodati in čez dve, tri tržimo neko novo super zgodbo. Danes je kolesarstvo ena najbolj množičnih oblik rekreacije. Seveda zraven spadajo prenočišča, hrana in druga ponudba, kar pri nas ni ekskluzivno namenjeno kolesarjem, a so pri gostincih in drugih vsi dobrodošli. Mogoče se morajo še tako oglaševati, sicer pa sem prepričan, da bodo številni dirko po Sloveniji znali uporabiti za lastno promocijo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta