Iz Štajerca: Atletski veteran želi pri 85-letih še podirati rekorde

Hojka Berlič Hojka Berlič
07.05.2020 03:00

Neumorni Marko Sluga vsak dan telovadi, večkrat na teden tudi trenira. Ptujčan, ki še nastopa za ptujski klub, zadnja leta pa živi v Mariboru, komaj čaka, da bo letos dopolnil 85 let in da se začnejo tekmovanja. Prestopil bo namreč v višjo starostno kategorijo in s tem bo imel tudi več možnosti za osvajanje medalj in rekordov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Met krogle vadi tudi na svojem vrtu v Mariboru, kjer živi zadnja leta.
Andrej Petelinšek

Najstarejši ptujski atlet, je hkrati tudi najuspešnejši slovenski atletski veteran, pohvali se lahko s kar 37 medaljami s svetovnih in evropskih prvenstev. Najprej je sicer na Ptuju treniral rokomet, z rokometnim klubom Drava so kot srednješolci osvojili naslov državnih prvakov. Nato se je začela njegova pot v atletiki. Hitro se je prebil v mladinsko državno reprezentanco v teku čez ovire. Po zaključeni maturi, leta 1953, je nadaljeval študij pa tudi trening atletike v Ljubljani in se uvrstil še v državno reprezentanco. Nastopil je na balkanskih igrah v Atenah, malo je manjkalo, da bi se udeležil tudi olimpijskih iger v Rimu leta 1960.

Marko Sluga je dobitnik številnih medalj s svetovnih in evropskih prvenstev atletskih veteranov.
Andrej Petelinšek

Telovadi vsak dan

Dobri rezultati pa ne pridejo sami od sebe, še zdaj trenira praktično vsak dan. Že zjutraj opravi telovadbo, za katero si vzame kakšne pol ure, če ta dan sledi še trening, telovadi nekoliko manj, če ne, nekoliko več. Vedno naredi tudi precej težkih vaj, med drugim veso na drogu, ki ga ima doma, pa zgibe, potege, prednose. Že zjutraj opravi tudi s sklecami. Tudi razgiba se. Še trikrat tedensko je na vrsti trening. Pozimi vadi z utežmi, ko "premeče kakšnih deset ton". V času, ko se začnejo dejavnosti zunaj, pa z utežmi vadi najmanj enkrat tedensko, dvakrat na teden pa se poda na stadion ali v dvorano in se posveti tehničnemu treningu.

Ob medaljah in silki, na kateri je Ptuj z rojstno hišo na Vrazoverm trgu
Andrej Petelinšek

Gibanje, gibanje, gibanje

In teh lepih trenutkov je v svoji veteranski karieri doživel kar nekaj. Samo to zimo se je z atletskimi veterani udeležil treh velikih tekem - slovenskega državnega prvenstva v Novem mestu, prvenstva Hrvaške v Zagrebu, tik pred zaporo meje pa v Beogradu še balkanskih iger, na katerih je sodelovalo enajst držav, na njih pa je osvojil trikrat prvo in enkrat drugo mesto. Nove bere kolajn si obeta kmalu, kot že rečeno, v novi starostni kategoriji: "Tam imam potem velike možnosti. Za primer povem, da sem v Beogradu v višino skočil 115 centimetrov, najboljši na svetu pa je lani v kategorij 85 let in več skočil 113 centimetrov. To se pravi, da bi bil najboljši na svetu." Da bi se poškodoval, ga ni strah: "Če ne skočiš dovolj, palica pade dol, ti pa pristaneš na mehki blazini. Včasih je bilo drugače. Kot skakalec v višino sem preskočil okoli 190 centimetrov, v tehniki straddle. To je tehnika, ko preskočiš palico s pokrčenimi nogami, v žabjem položaju, bočno, s trebuhom obrnjen navzdol. A takrat smo padali v pesek. In padali smo rahlo z glavo naprej, zato si moral zelo paziti."

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta