Jakobski Dol: Katero društvo žena je skuhalo najboljšo kislo župo?

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
17.07.2022 02:00

Društvo kmečkih žena Jakob je minuli konec tedna pod pokroviteljstvom Zveze društev kmečkih žena in deklet Slovenije pripravilo državno prvenstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Udeleženke državnega prvenstva v kuhanju kisle juhe
Anita Kirbiš

Devet ekip je spretno vihtelo kuhalnice, da je dišalo iz kotličkov. Dogodek, ki ga organizira društvo žena iz Jakobskega Dola, katerega aktualna predsednica je Marta Kraner, je vsako leto dobro obiskan, letos se je navdušila tudi Marija Merljak, prehranska strokovnjakinja.

Juhe je ocenjevala strokovna komisija v sestavi Irena Ule, predsednica Zveze kmetic Slovenije, Darinka Zorko, profesorica gospodinjstva, in Zdenka Ekselenski, ravnateljica OŠ Jakob. "Tudi letos so odločale nianse, okusi so bili izjemni, vse bi si zaslužile zlato kuhalnico," je povedala Uletova in se zahvalila vsem za sodelovanje. Bronasta priznanja so prejela Društvo žena in deklet občine Hajdina, Društvo kmečkih žena in deklet Lenart, Društvo kmetic KO Kapla, Društvo kmetic Občine Šentilj, Društvo kmečkih žena Jakob in Društvo kmečkih gospodinj Sv. Jurij v Slovenskih goricah. Srebrni priznanji sta prejeli Društvo kmečkih žena in deklet Trbovlje ter Društvo kmetic Ljutomer Razkrižje. Zlato priznanje so letos prejele članice Društva kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake - Mlinše Kolovrat. Prve tri ekipe so dobile tudi sponzorske nagrade.

Zmagovalna ekipa Društva kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake - Mlinše Kolovrat
Anita Kirbiš

Komisija je ocenjevala tudi izvirnost in urejenost delovišč. Mize so bile skrbno pogrnjene in dekorirane, na njih pa ponudba drobnega domačega peciva, zato je letos o tej nagradi, ki so jo prejele članice Društva kmečkih gospodinj Sv. Jurij v Slovenskih goricah, odločal kar žreb.

Na prireditvi, ki jo je povezovala domačinka, "jezična" Katja Žmavc Kop, je za dobro vzdušje poskrbel domači Trio Šerbinek, za njim pa glasbena skupina Ajda. Po tekmovalnem delu je bilo juhe možno tudi pokušati in zaliti z izbranimi jakobskimi vini pri stojnicah TVD Jakob, kjer so se predstavljali vinarji Matečko, Senekovič in Plateis.

Spomnimo še, da je Društvo kmečkih žena Jakob v začetku junija organiziralo jubilejno, 20. druženje hrane in vina, na katerem ob izbrani kulinariki poskušajo odlična vina jakobskih vinarjev po izboru priznane slovenske enologinje Tadeje Vodovnik Plevnik. Letos sta jih s prisotnostjo počastili tudi slovenska vinska kraljica Ana Protner in direktorica Kmetijskega zavoda Maribor Irena Kropf.

Sicer pa so se v Jakobskem Dolu začele tradicionalne športne in Jakobove kulturne prireditve ob krajevnem in farnem prazniku, ki bodo trajale do 25. julija, ko goduje njihov farni zavetnik sv. Jakob.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta