V Jakobu kleti odprlo osem vinarjev

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
26.06.2022 06:30

Na območju Jakobskega Dola so pripravili Dan odprtih kleti lokalnih vinarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pesniški župan Gregor Žmak, drugi z leve, pri Vinih Mulec na Ročici gosti župana sosednjih občin Šentilj in Kungota - Štefana Žvaba in Tamaro Šnofl. Skrajno desno je Rudi Matjašič, kungoški podžupan.
Anita Kirbiš

Z nizom prireditev v okviru Pesniških 10 in kot uvod v tradicionalne Jakobove prireditve ob krajevnem in župnijskem prazniku v juliju so tudi letos začeli jakobski vinarji z dogodkom Dan odprtih kleti vinarjev Jakoba. Preteklo sončno soboto je v Jakob privabil številne obiskovalce od blizu in daleč, tudi iz tujine, kar je ohrabujoče za turizem v tem delu Slovenskih goric. "Veseli nas, da je dogodek vsako leto dobro obiskan, obiskovalci pa s ponudbo zadovoljni. Lani smo beležili rekorden obisk, letos je po prvih občutkih nekoliko manjši, saj je po dveletnem zatišju zaradi epidemije koronavirusa povsod ogromno dogodkov. Še naprej si bomo prizadevali izboljšati in širiti turistično in gostinsko ponudbo Jakoba," je bila tudi letos optimistična predsednica Turistično-vinogradniškega društva Jakob Martina Kraner Puntnar.

Ponudili tudi znameniti kiblflajš

Na info točki v Gostilni in vinoteki Žmavc je bil zvečer zaključek dogodka, pri vseh vinarjih pa je bilo mogoče nabaviti degustacijski kozarec in z njim obiskati vse sodelujoče vinske kleti. V kompletu so obiskovalci dobili še kuponček za buteljko vina po izboru, tri izžrebane srečneže pa bodo vinarji v prihodnjih dneh razveselili še s svojimi izbranimi vini. Jakobski Dol je izjemno vinorodno območje, vinarji pa so s svojim turizmom, nekateri nudijo tudi prenočišča, že leta prejemniki številnih priznanj. Sredi vasice negujejo vaški vinograd in potomko mariborske Stare trte. Na nedavnem Dnevu odprtih kleti je sodelovalo osem ponudnikov (Vinogradništvo Mulec, Vina Senekovič, Vina Bračko, Vina Matečko, Vina Kraner Plateis, Vinogradništvo Šlebinger, Vinogradništvo Kauran in Vinogradništvo Ornik), ki so ob odličnih vinih ponujali manjše prigrizke (domači kruh, salame in znameniti kiblflajš).

Na Jakobski vinski poti je bilo mogoče srečati pohodnike, kolesarje, motoriste, tudi karavano starih traktorjev iz sosednje Avstrije, veliko jeklenih konjičkov, med njimi pa presenetljivo tudi več tujih registracij. Pozornost vsako leto pritegnejo domiselno prirejeni prevozi veselih družb s traktorji in z obvezno spremljavo harmonike. Na starodobniku so se letos prevažali župan domače občine Pesnica Gregor Žmak, ki je gostil župana sosednjih občin Tamaro Šnolf iz Kungote v spremstvu podžupana Rudija Matjašiča in Štefana Žvaba iz Šentilja, ki se jim je na tej poti gotovo utrnila kakšna ideja o sodelovanju občin. Ob največkrat slišanem "na zdravje" se je slišalo tudi ubrano petje vinskih napitnic. Dogodek je postal priljubljen tudi za veseljačenje ob dekliščini ali fantovščini.

Znova obisk nogometaša Krhina

Dan odprtih kleti je tudi letos izpolnil pričakovanja še tako zahtevnih obiskovalcev, ki so lahko pokusili odlična jakobska vina, od suhih, polsuhih sladkih do tudi penečih, in se družili ob obilici dobre volje in smeha. Na tej vinski cesti so bili nagrajeni tudi s čudovitimi razgledi, nastalo je nešteto spominskih fotografij, dane so bile zaobljube, da se naslednje leto vrnejo. In tudi letos se je iz vroče Avstralije v rodni kraj vrnil znani nogometaš Rene Krhin, ki bo svoje prihranke vložil v gradnjo stanovanjskih enot v domači vasici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta