Jim bo turistični preboj tokrat le uspel?

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
08.01.2019 16:02

Od prve napovedi o ustanovitvi interesnega združenja sedmih haloških občin (IZHA) za turizem je minilo pol leta, njene ustanovitve se nadejajo do maja letos

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Haloška prednost so pristni in gostoljubni domačini.
Slavica Pičerko Peklar

Župani haloških občin Zavrč, Cirkulane, Videm, Podlehnik, Žetale in Majšperk ter Makole so že lani napovedovali, da bodo ustanovili Interesno združenje za Haloze (IZHA), ki naj bi se ukvarjalo predvsem s turistično promocijo in ponudbo. To naj bi se zgodilo do lanskega poletja ali vsaj jeseni, a jim še ni uspelo. Večina občinskih svetov, izjema je le občina Cirkulane, namreč še ni razpravljala o odloku za njegovo ustanovitev. Kot zdaj ugotavljajo, jim je v jesenskem predvolilnem dogajanju zmanjkalo časa, vendar se zdaj obeta, da bodo "zamudo" kmalu odpravili. Cirkulanska županja Antonija Žumbar - v Cirkulanah so odlok sprejeli že pred volitvami - je izrazila podporo združenju, saj meni, da naj se tesnejše povezovanje haloških občin ter delovanje v korist turizma končno začne. Skorajšnjo obravnavo odloka so napovedali tudi v občinah Majšperk,Videm pri Ptuju, Žetale in Podlehnik.

Dovolj gibka forma

Obliko interesnega združenja so izbrali zato, ker ta ponuja dovolj gibko organizacijsko strukturo in fleksibilen način financiranja. Njena ustanovitev je v primerjavi z zavodom ali kako drugo obliko povezovanja precej preprosta. To je pomembno, saj gre za usklajeno delovanje vsaj sedmih haloških občin. Zraven so povabili tudi občino Rogaška Slatina, ki na neki način gravitira na to območje. Gre za povezovalno združenje, ki bi občinam omogočilo vpliv na dogajanje in predvsem združilo vse haloške moči za preboj v turizmu, ki se tod kaže kot ena perspektivnih dejavnosti. Na haloškem območju je trenutno v registriranih zmogljivostih na voljo kakih 250 postelj, a imajo samo en hotel, v katerem so možne prenočitve za avtobus ljudi. Po statističnih podatkih o obisku je zadnja leta na haloškem območju le okoli tisoč prenočitev letno. Torej imajo vsi ponudniki še veliko rezerv. Nekaj županov smo povprašali, ali se jim zdi ustanovitev IZHA izvedljiva do začetka letošnje turistične sezone.
Med tistimi, ki ves čas zagovarjajo ustanovitev IZHA, je ob majšperški županji Darinki Fakin tudi žetalski župan Anton Butolen: "Po sestankih sodeč, pričakujem, da bomo župani haloških občin odlok svetnikom dali kmalu na mizo. Mi bomo to storili še na januarski seji. Če bodo to storili tudi v drugih občinah, si obetam, da bi lahko IZHA vzpostavili do maja."

V haloških vinih se odražajo značilnosti območja, od koder prihajajo - hladna klima, strmi tereni in mineralnost laporja.
Marko Vanovšek

Slabe izkušnje, zato dvom

Na vprašanja, zakaj se mu zdi smiselno podpreti ustanovitev nove zveze, Botolin odvrne: "Združevanje podpiram, ker je zagotovo korak naprej. Imeli smo že ogromno poskusov povezovanja za turizem, zadnji je bila Regionalna destinacijska organizacija (RDO), ki ni prinesla ničesar praktičnega za Haloze. Ker bo IZHA usmerjena zgolj na to območje, vidim več možnosti za konkretne učinke. Hkrati vidimo, da se s konceptom Haloze, dežela tisočerih gričev in povezovanjem gostincev že nekaj premika." Bodočnost svoje občine vidi predvsem v bogati kulturni dediščini, kot sta Pušnikova in Vukova domačija, ter v pohodniških poteh. Čeprav na njihovem območju razen vinogradniške kmetije Plajnškovih nimajo večjih ponudnikov, župan ugotavlja, da so se domačini znašli: "Turistom so ponudili najem počitniških hišic. Vsaj trije so to že izpeljali lani. Menim, da je razpršena ponudba prava priložnost za nas, ker ne zahteva kakega velikega vlaganja in birokracije, temveč izkorišča možnosti, ki že obstajajo. Očitno je potrebna predvsem sprememba v glavah." Novoizvoljeni videmski župan Branko Marinič je razvoju turizma v videmski občini naklonjen in zato tudi zamisli za ustanovitev IZHA. Odlok namerava občinskemu svetu dati kmalu na mizo in ga tudi osebno podpreti.

Korak v pravo smer

Novi podlehniški župan Sebastian Toplak je načeloma IZHA prav tako naklonjen, a je prepričan, da kaže dobro premisliti, kako natančno bo združenje delovalo: "Odlok bomo župani na sestanku dobro pregledali in načeloma pričakujemo, da bomo delovanje zveze podprli, saj menim da je to korak v pravo smer." Dodaja, da je tudi sam ob županski kandidaturi ves čas poudarjal priložnosti Podlehnika z okolico v turizmu. Še posebno zdaj, ko je ta z avtocesto še bolj dostopen obiskovalcem iz celotne Evrope. Kar zadeva podlehniške turistične zmogljivosti, se bo Toplak v prihodnjih dneh seznanil, kako kaže projektu za glamping hišice ob ribniku ter kakšna bo usoda manjšega hotela ob njem, ki je trenutno zaprt, a je le streljaj od avtoceste. Bolje bodo poskušali promovirati tudi idilično območje okoli Gorce, kjer je občina obnovila Viničarijo, turistično društvo pa vzorno uredilo etnografsko muzejsko zbirko v bližini. Toplak vidi možnosti, da bi v povezavi s sosednjimi območji kaj več naredili tudi za ureditev kolesarskih in pohodniških poti. Edino oviro pri ustanovitvi IZHA vidi v tem, da imajo z različnimi povezovanji slabe izkušnje, a hkrati upa, da je zdaj priložnost za nov začetek: "Razumljivo je, da smo župani previdni, saj bi radi, če bomo IZHA že sofinancirali, imeli vpliv in kontrolo nad delovanjem. Mi bomo zvezo podpirali, zagotovo pa zaradi svoje majhnosti ne bomo njen vlečni konj." Načeloma Toplak podpira tudi projekt Haloze, dežela tisočerih gričev s programom Kulinarične Haloze. Meni, da je napočil čas, da delo skupine zanesenjakov za širšo prepoznavnost Haloz nadgradijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta