Kadrovski minimum v ormoški nujni medicinski pomoči

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
05.04.2019 16:10

Težave zaradi pomanjkanja zdravnikov ne ogrožajo samo rednega dela in dežurstev, temveč tudi sodelovanje v nujni medicinski pomoči

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V ZD Ormož le stežka zagotovijo dnevno urgentno službo.
Darja LUKMAN ŽUNEC

Direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Ormož Vlasta Zupanič Domanjko te dni v obvestilu županom občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž, ki so njegove ustanoviteljice, ter drugim pristojnim ustanovam bije plat zvona. Ormoški ZD se namreč sooča z veliko in že skoraj neobvladljivo kadrovsko stisko.

Nujna medicinska pomoč tudi poslej v ZD Ormož deluje 24 ur na dan.
Darja Lukman Zunec

Težave vse do septembra

Tako stanje direktorica napoveduje vsaj do septembra letos. Kot še pojasnjuje, imajo na matični lokaciji le eno specialistko družinske medicine, ki dela redno delo, dnevno urgenco in dežurstvo. Imajo sicer še tri specialistke družinske medicine, a sta dve na bolniški, ena jo bo nadaljevala v porodniško, tretja je že na porodniškem dopustu.

V ZD Ormož imajo premalo družinskih zdravnikov že za redno delo.
Darja LUKMAN ŽUNEC

Prosili za pomoč sosede

Neobvladljiv problem za ZD Ormož je zdaj, kako ob taki kadrovski podhranjenosti zagotoviti zdravnike v tako imenovani zunajbolnišnični nujni pomoči na ormoškem območju v času, ko njihovi zdravniki delajo v ambulantah, torej med sedmo zjutraj in osmo zvečer. Takrat ZD skoraj ne more več zagotoviti zdravnika v ekipah urgentne službe.
Zato je direktorica zaprosila za pomoč v nujnih primerih ZD Ljutomer in Ptuj. "Pomagajo nam glede na teren, saj želimo zagotoviti, da naši bolniki ne smejo čutiti pomanjkanja zdravnikov. Teči morata tako ambulantno delo kot nujna medicinska pomoč na terenu, saj smo zavezani, da zagotovimo pomoč in dostopnost za vse prebivalce na Ormoškem v enaki meri." ​Kljub pomoči omenjenih sosednjih ZD bodo v dežurni službi na razporedu za april dva ormoška zdravnika po sedem ali osemkrat in dva specializanta po štiri- do sedemkrat. Ptujski in ljutomerski ZD sta pripravljena pomagati, vendar lahko problemi nastanejo ob morebitnih sočasnih intervencijah. Zato je direktorica ptujskega ZD dr. Metka Petek Uhan predlagala, da vključijo tudi pomoč iz mariborskega ZD.

Vlasta Zupanič Domanjko
Darja LUKMAN ŽUNEC
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta