Klub Halonga, kar je staro ime za Haloze, predstavili tudi v Budimpešti

Darja Lukman Žunec
03.05.2023 04:26

V okviru festivala Slovenija v Budimpešti so nastopile tudi haloške kulturne skupine. Med drugim na koncertu
v baročni cerkvici sv. Ane

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Halonga v Budimpešti
Iztok Kobal

V okviru študijskega krožka pri klubu Halonga (staro ime za Haloze), ki združuje prebivalce haloških občin z različnimi znanji in izkušnjami, in v sodelovanju s haloškimi kulturnimi društvi se skupina kakih 40 članov vsako leto udeleži predstavitvenega festivala Slovenije na različnih koncih Evrope. Minula leta so bili denimo v Makedoniji, na Češkem in v Albaniji, letos pa so se pred kratkim udeležili festivala Slovenija v Budimpešti v organizaciji slovenske festivalske ustanove Si.in. Kot pravi organizator haloških nastopov na teh srečanjih in vodja študijskega krožka Halonge Stanislav Golc, so bili pred kratkim na festivalu, kjer so haloške barve poleg Instrumentalno-vokalne skupina Halonga zastopali še ustni harmonikarji Potepuhi iz Cirkulan, ljudski godci Kulturno-umetniškega društva Franceta Forstneriča iz Vidma pri Ptuju, ljudske pevke Kulturnega društva Maksa Furjana iz Zavrča in kulturnica Slavica Vidovič.

"Na povabilo Svetovne festivalske asociacije WOFA in organizatorjev slovenskega zastopstva tega združenja smo na festivalu na Madžarskem Slovenijo predstavljale številne vokalne, folklorne in instrumentalne skupine iz celotne dežele. Skupno nas je bilo več kot 500 udeležencev iz 25 kulturno-umetniških društev," pravi Golc.

Haloške skupine so med drugim nastopile na koncertu v baročni cerkvici sv. Ane in na glavnem koncertu pa tudi že na prvem večernem koncertu z ljudskimi godci v hotelu. Zraven nastopajočih in nekaterih drugih sodelujočih skupin so se glavnega koncerta udeležili veleposlanik Republike Slovenije Marjan Cencen, pooblaščena ministrica Jana Strgar in predsednik festivalov Si.in Aleš Breznikar. Vsem sodelujočim skupinam so razdelili priznanja za udeležbo in si izmenjali priložnostna darila. Golc je ponosen na haloški nastop: "Med vsemi nastopajočimi folklornimi, pevskimi in instrumentalnimi skupinami je prav posebej odmeval 20-minutni nastop igralcev ustnih harmonik Potepuhi Halonga, ki so jih spremljale završke ljudske pevke, Slavica Vidovič in videmski ljudski godci. Vse zbrane pa je med slavnostno večerjo izredno navdušil program madžarskega romskega ansambla s plesalkami in plesalci."

Iztok Kobal

Kot še pripoveduje Golc se je haloška skupina s spremljevalci na Madžarsko odpravila z avtobusom in tako potovanje je, doda, prava priložnost za prijetne pogovore, igranje in petje. Predvsem pa so bili vsi navdušeni nad znamenitostmi Budimpešte in lepotami Blatnega jezera s polotkom Tihany. Ob vsem videnem in doživetem pa jih je še posebno prevzela gostoljubnost Madžarov v Budimpešti. "Madžarska ima bogato tradicijo in očarljivo prestolnico, navdušujočo romsko glasbo, znamenite konje in čardaše, pa pekočo hrano in sladko palinko. Vse to je bil zadosten razlog, da smo raziskali prestolnico. Organizator nam je zagotovil vodeni ogled, mesto smo si ogledali tudi z avtobusa in se ustavili na Trgu herojev. Nadaljevali pa z vzponom na budimski grad, obiskali Ribiško trdnjavo, knjižnico in cerkev sv. Matije. Z razgledne točke pri vzpenjači smo občudovali mesto pod seboj, posebej pa je izstopal madžarski parlament v Pešti," navdušeno pripoveduje Golc. In doda, da se je organizator zelo izkazal, saj je denimo pripravil vožnjo z ladjo Rákoczi po Donavi in prav med to nepozabno panoramsko vožnjo po Donavi so ob večerji nastopile številne slovenske skupine. Organizacijo potovanja je izpeljala članica kluba Halonga Tilčka Golc, udeleženki potovanja Jožica Eršte in Tončka Cifer pa sta napisali popotni dnevnik, da bodo udeleženci haloškega gostovanja lažje obujali spomine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta