V Podlehniku zazvenela klopotec in ljudska pesem

14.08.2021 05:40
Že 16. leto zapored so člani Turističnega društva Podlehnik na Gorci postavili klopotec.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Gorci je bilo ob postavitvi klopotca zelo veselo. Foto: Sandi Šprah
Sandi Šprah

Prizadevni člani Turističnega društva Podlehnik so ob svojem Viničarskem in etnografskem muzeju na Gorci postavljali klopotec. Priljubljena in dobro obiskana prireditev je postala že tradicionalna in letošnja je bila 16. zapovrstjo.

Obiskovalce prireditve so najprej nagovorili predsednik društva Milan Vidovič in podžupanja občine Podlehnik Jožica Svenšek ter dr. Rene Suša, ki deluje kot raziskovalec na University of British Columbia. Slednji se je prireditvi pridružil s skupino aktivistov in kot vodja kampanje Zadnje opozorilo - proti izsekavanju gozda.

Srečanje ljudskih pevcev

Projekt postavljanja klopotca sicer že vrsto let vodi član TD Podlehnik Stanko Prevolšek s pomočniki, letos pa sta ga zagnala predsednik Vidovič in podpredsednik društva Zvonko Mlakar. Blagoslov je opravil domači duhovnik pater Janez Šamperl. Namesto običajnega kulturnega programa so nastopili udeleženci 10. srečanja ljudskih pevcev, godcev in narečnih skupin, saj so se bali, da bi ob morebitnem ponovnem zaprtju javnega življenja zaradi epidemije koronavirusa ostali brez tega srečanja. Hvaležno so povabili na prireditev vse, ki so jim omogočili nastope, in se jim tako zahvalili ob prijetnem druženju pod klopotcem.

Dan so popestrili ljudski godci Haloški veseljaki, Janez Jerenec z ljudskim haloškim glasbilom trstenke, turistični podmladek Gaja in Tadej ter humoristki Cila in Liza, vsi iz Turističnega društva Podlehnik. Zapeli in zaigrali pa so še ljudski pevci Društva upokojencev Turnišče, Fantje iz Jurovc Društva Franceta Forstneriča iz Vidma pri Ptuju, Kulturno-turistično društvo Klopotec Soviče-Dravci, Štajerski Mišo, Ivan Švajgl, Ljudski godci iz Vidma in Potepuhi - orgličarji iz kluba Halonga. Na koncu so vsi udeleženci družno zapeli pesem V dolini tihi.

Šaljive igre

Na prireditvi je bilo zelo pestro, saj so izvedli tudi družabne igre, ki jih je vodil Zvonko Mlakar s pomočniki. Sodelovale so štiri ekipe s po petimi člani, pomerili so se v štirih šaljivih igrah. Ekipa, poimenovana Haloške dekline, je prejela zahvalo za četrto mesto, bronasti pokal je prejela skupina TD Podlehnik, srebrni pokal za drugo mesto so prejeli Transporti - Damjan Vidovič. Zlati pokal za prvo mesto so prejeli člani ekipe Kulturno-turističnega društva Klopotec Soviče-Dravci, ki so prejeli tudi prenosni pokal.

Ob tem so se obiskovalci lahko pomerili v streljanju v skrito tarčo, ki je potekalo pod vodstvom Janeza Jerenca in Marinke Vinko Lilek. Zmagovalec skrite tarče je bil Zvonko Korpič iz Društva za ohranjanje dediščine Haloze Soviče-Dravci. Za nagrado je prejel pečeno ovčko, ki jo je podaril in spekel Milan Vinko. Program je povezovala Zdenka Golub.

​Za nagrado na Goričko

Na prireditvi so poskrbeli za odlično hrano in osvežilne napitke. Za zabavo in ples jim je igral ansambel Prijatelji z vseh vetrov.

Obširno prireditev bi bilo težko pripraviti in izpeljati, če ne bi na prireditvi sodelovalo in predano pomagalo pri delu več kot 30 članov, ki so dogodek pripravljali že nekaj dni prej. Za predanost in pomoč jih bo TD Podlehnik nagradilo s strokovno ekskurzijo na Goričko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta