Konec neorganiziranega vrtičkarstva

Hojka Berlič Hojka Berlič
26.03.2020 16:24

Vrtičkarstvo bo poslej urejeno z odlokom, pogoj za zakup vrta bo prebivališče v občini. Občina bo sedanje lokacije vrtičkov urejala postopoma, najprej ob Mlinski cesti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi urejanje urbanih vrtov je zaradi trenutnih razmer zastalo. 
Hojka Berlič

Po več javnih pozivih so Javne službe Ptuj to zimo z vrtičkov ob Mlinski cesti pospravile še zadnje ostanke lop, tudi prikolic, miz, stolov in vsega drugega, za odstranitev česar še niso poskrbeli dosedanji uporabniki občinskega zemljišča ob cesti, ki vodi v Terme Ptuj.
Ta lokacija se je namreč izkazala kot najprimernejša za ureditev novih urbanih vrtov. Te bodo oblikovali v velikosti od 25 do 50 kvadratnih metrov in jih ponudili v najem zainteresiranim uporabnikom. Čeprav je zaradi trenutnih razmer urejanje vrtov zastalo, pa naj bi, kot pojasnjujejo na občini, za nove najemnike uredili še lesene hišice, kjer bodo zbiralniki deževnice in prostor za posamezne uporabnike, za skladiščenje vrtnarskega orodja. Do zbiralnikov vode bo speljan tudi vodovod v primeru sušnega obdobja, med vrtovi bodo urejene gramozirane potke, celotno območje pa bo ograjeno. Zagotovili bodo še prostor za primerno odlaganje odpadnega materiala z vrtov ter poskrbeli za odvoz odpadkov.

Poziv za oddajo vrtičkov zamaknjen

Oddajanje vrtov v zakup so po doslej veljavnem odloku opravljale četrtne skupnosti. Na zadnji, dopisni seji pa so svetniki med drugim potrdili osnutek novega odloka o urejanju in oddaji zemljišč za potrebe vrtičkarstva, s katerim naj bi postavili osnovo za urejanje razmerij med občino in uporabniki vrtov na lokacijah, ki bodo trajno namenjene vrtičkarstvu, kakor tudi na lokacijah, na katerih bo dopustna začasna raba za potrebe vrtičkarstva. Kot pojasnjujejo na občini, trenutno namreč ljudje za vrtičkarstvo uporabljajo več lokacij, kjer razmerja med občino in uporabniki niso urejena, tako da vrtičkarji površine uporabljajo brez ustrezne podlage in neorganizirano. Posamezna območja pa namerava občina urejati postopoma, in če bo to dopuščal proračun.

Obljubljajo nizko najemnino

Trenutno je na območju ptujske občine zraven lokacije, ki jo urejajo, še šest lokacij, ki so dejansko v uporabi za vrtove. Novi odlok pa vzpostavlja podlago za ureditev razmerij z uporabniki vrtov tudi na preostalih lokacijah, na katerih se začasno dopuščajo vrtovi. Kot pojasnjujejo na občini, bodo zakupniki plačevali letno zakupnino: "Ker bodo na vrtičkarskih območjih zagotovljene tudi skupne površine (zelenice, poti ...), skupni prostori za druženje (klopi, mize …) in prostori za shranjevanje orodja (skupne lope ...), ki jih bo treba vzdrževati, bodo zakupniki dolžni plačevati tudi sorazmeren del stroškov manjših vzdrževalnih del, sorazmeren del obratovalnih stroškov (voda, odvoz odpadkov in podobno) in stroške razdeljevanja stroškov." Najemnina bo sicer, obljubljajo na občini, ovrednotena kar se da nizko. Na vrtičkih bo dovoljena pridelava enoletnih in dvoletnih zeljnatih kmetijskih rastlin (zelenjadnic, poljščin in okrasnih rastlin) ter zelišč, vrtičkarji pa bodo lahko uporabljali le tista sredstva za varstvo in gnojenje rastlin, ki jih predpisi dovoljujejo za ekološko pridelavo. Za dodelitev vrtička v zakup bo sicer pogoj prebivališče na območju ptujske občine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta