Konkretnejši gospodarski koraki v Ormožu

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
29.07.2019 17:33

Enotnost občinskih svetnikov pri podpori projektu odkupa zemljišč in komunalne ureditve obrtno-poslovnega območja in obljuba predstavnikov države o pomoči pri iskanju večjega tujega vlagatelja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob največjem ormoškem zaposlovalcu Safilu bo na desni strani zraslo novo poslovno območje.
Andrej Petelinšek
Velik neizrabljen potencial je kar 30 hektarjev industrijskega območja Tovarne sladkorja v likvidaciji.  
Arhiv Tso Ormož

Ormoški župan Danijel Vrbnjak je, podobno kot večina njegovih protikandidatov, na lanskih volitvah izpostavljal ureditev obrtno-podjetniškega območja in iskanje večjih vlagateljev. Vrbnjak je skupaj z občinsko upravo naredil že nekaj konkretnih korakov. Tako je občinskemu svetu predlagal sprejetje načrta razvojnega programa za ureditev obrtno-podjetniške cone. Gre predvsem za odkupe in komunalno urejanje parcel na rezerviranem območju ob robu mesta. Na to, da je treba ta predel, ki se je zgolj formalno že imenoval obrtno-podjetniško območje, lastninsko in komunalno urediti, so opozarjali tudi svetniki minulega sklica.

Mislijo resno

Najbolj glasna je bila Mojca Žnidarič, nekdanja ormoška svetnica in zdaj poslanka državnega zbora iz vrst SMC: "Pri tem v minulem mandatu nismo uspeli, zdajšnje dogajanje pa me veseli in navdaja z upanjem na uspeh. Tudi zato sem si prizadevala, da bi državi pokazali, da gre občini zdaj zares za pravo stvar, in da bi jim predstavili naše načrte."
​Tako je minuli konce tedna povabila v Ormož ministra za gospodarski razvoj Zdravka Počivalška, ob njem sta jih obiskal tudi Marko Drofenik, pristojen za regionalni razvoj, in Eva Štravs Podlogar, direktorica direktorata za turizem.
Tako župan Vrbnjak kot poslanka Žnidaričeva sta po obisku ocenila, da je Ormož dobil spodbudo ministra za uspešno prijavo ureditve ormoškega obrtno-podjetniškega območja. Za njegovo ureditev na 12,5 hektarja morajo vložiti kakšne tri milijone evrov, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih dveh do treh letih. Denar naj bi črpali iz evropskega sklada, namenjenega regionalni politiki oziroma razvoju. Glede tega na občini ni več dileme, saj so načrt urejanja podprli občinski svetniki in so se za njegovo uresničitev zavzeli tudi vsi trije poslanci, ob Žnidaričevi tudi Aljaž Kovačič (LMŠ) in Jani Ivanuša (SNS).

Neizrabljeno območje TSO

​Poleg omenjenega območja, ki naj bi ga po napovedih župana ponudili predvsem domačim in okoliškim podjetnikom in obrtnikom, vsaj 15 jih menda že zdaj povprašuje po njem, imajo na Ormoškem tudi veliko neizrabljeno industrijsko območje, ki je nastalo na površinah nekdanje Tovarne sladkorja Ormož (TSO), ki je zdaj v likvidaciji. Vendar je problem v tem, da ne država in ne občina nista njegovi lastnici. Tudi za to območje se zanimajo večji investitorji.
"Vendar so cene nepremičnin zrasle, tako tudi cena lokacije v TSO. Vsak investitor, ki pride, pa je napoten do lastnikov za dogovarjanje o ceni. Ni v državni ali občinski lasti, kar je verjetno tudi ovira. Res bi bilo najboljše, če bi bila ta lokacija državna, o čemer smo govorili tudi z gospodarskim ministrom na nedavnem obisku," pojasni Žnidaričeva. Med drugim so na sestanku z ministrom izvedeli, da je ta lokacija ena od strateških lokacij Slovenije, saj jo že nekaj časa kot tako oglašujeta gospodarsko ministrstvo in agencija Spirit.

Zavel je optimizem

Ormoški župan Danijel Vrbnjak si zdaj obeta predvsem pospešeno urejanje občinskega obrtno-podjetniškega območja, saj so zanj že sprejeli osnutek občinskega prostorskega načrta: "Verjamem, da bomo lahko iz države oziroma EU pripeljali tri milijone evrov. Ureditev tega območja bo za naše gospodarstvo velik preskok, saj bomo načrtovanih 12,5 urejenega hektarja zlahka prodali investitorjem. Neposredno ga bomo ponudili domačim podjetnikom, imamo pa tudi že velik interes drugih, tudi tujih vlagateljev, kar bi nam omogočilo končno pridobiti večje število novih delovnih mest. Zavedamo se, da je tako območje srce gospodarstva, in zato priložnosti za gospodarski razvoj v evropski perspektivi 2021-2027 nikakor ne smemo zamuditi."

Obrat italijanskega Safila je ta čas edini večji zaposlovalec v mestu.  
Andrej Petelinšek

Minister navdušen

Minister Zdravko Počivalšek po obisku ni mogel mimo zgodbe o zaprtju TSO: "Obžalujem njen propad, a je ni zaprla država, pač pa lastniki. Podpiramo tako prizadevanja nekdanjih pridelovalcev sladkorne pese in njihove kooperative Kristal za ponovno vzpostavitev predelovanja pese kot tudi iskanje večjega vlagatelja v to veliko območje." Kar zadeva vlaganja v občinsko obrtno-podjetniško območje, vidi možnosti v mehanizmu dogovora za razvoj regij. Projekt vodovoda, komunalne čistilne naprave in hitra cesta pa so nujni pogoji, ki šele lahko omogočijo gospodarski razvoj in predvsem zaposlovanje mladih. "Moja najpomembnejša naloga pa je, da končno najdemo eno do dve večji investicij za območje TSO. Partnerja, ki bo na tem območju vzpostavil proizvodnjo," je dejal minister.
Župan Vrbnjak je prepričan, da je bil obisk ministra in državne sekretarke za turizem odlična priložnost, da se predstavijo, navežejo dobre stike in pridobijo uporabne informacije: "Od tega si obetam veliko, predvsem pa, da skupaj izpeljemo ureditev poslovnega podpornega območja. Menim, da smo jasno predstavili svoja prizadevanja in pridobili razumevanje in spodbudo za uspeh."
Po obisku je bila zadovoljna tudi Žnidaričeva, saj je prepričana, da se je širše ormoško območje lepo predstavilo in pokazalo, da so se vsi, od javnih ustanov in zavodov do posameznikov, povezali in skupaj zastavili razvoj, tudi turistični: "Moram reči, da sem bila ob obisku ponosna na svojo občino ter na odlično in uspešno predstavitev njenih prizadevanj, seveda pa tudi na kolektivno blagovno znamko Jeruzalem Slovenija. A tudi tokrat smo opozorili na pomen čimprejšnje gradnje hitre ceste, s katerim se trudim čim bolj seznaniti tudi ministrico za infrastrukturo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta