Koronavirus: Treba je le poklicati in spregovoriti

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
25.03.2020 15:58

Organizacije, ki delujejo na področju socialnega varstva, programe v največji možni meri izvajajo naprej. Pomoči potrebni tako ne ostajajo sami, še več, vse več je tudi prostovoljcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razdelilnica hrane na Ptuju te dni deluje.
Slavica PIČERKO PEKLAR

​Od 15 do 20 ptujskih družin in posameznikov te dni prihaja po hrano v tukajšnjo razdelilnico hrane, kjer so pred izbruhom koronavirusa lahko tudi posedeli in pojedli velikokrat edini topli obrok dnevno. "Zdaj hrano odnašajo domov, mi pa poskrbimo, da med njimi ni stikov in je delitev kar se da varna," pravi Tomaž Žmavc, vodja projekta Donirana hrana, ki je eden od programov Društva za razvoj in razvijanje programov pomoči Ars Vitae. Dodaja, da tedensko pomagajo kakim 150 družinam oziroma posameznikom in pričakujejo, da bo potreb po tovrstni pomoči iz dneva v dan več, zato pozivajo vse, ki lahko pomagajo, da to tudi storijo. V okviru društva deluje tudi Kamra z dnevnim centrom in zavetiščem. Polona Toplak, predsednica društva, pravi, da te dni v zavetišču prenočuje pet brezdomcev, ki ostajajo tam tudi čez dan, sicer pa je Kamra za zunanje uporabnike tačas zaprta.

Pripravljeni pomagati čakajo na klice

"Pomagamo, kličejo ljudje, ki so pripravljeni delovati kot prostovoljci. Te dni večjega števila prošenj po pomoči še ni, a razmere se bodo najverjetneje zaostrile in bo dobrodošla vsakršna pomoč," pravi pater Milan Kos iz Župnijske karitas sv. Petra in Pavla na Ptuju. Med 6. in 10. aprilom bo ptujsko Območno združenje Rdečega križa (OZ RK) organiziralo delitev prehranskih paketov. "Povezali smo se s štabi civilne zaščite, tudi gasilci na širšem ptujskem območju in pomoč poteka nemoteno. Opažamo, da so ljudje pripravljeni pomagati, oglašajo se prostovoljci, aprilsko delitev hrane pa bomo organizirali tako, kot velevajo zdajšnje razmere," napoveduje Marjana Cafuta, sekretarka OZ RK Ptuj. "Ljudje so pripravljeni pomagati. Tačas imamo še največ dela z razvozom prehranskih paketov, prostovoljci skočijo pa zdravila, na pošto, poskrbimo za plačilo položnic," pravi Rozika Ojsteršek iz ptujske mestne organizacije RK.

Kamra, zavetišče za brezdomce, te dni daje streho nad glavo petim uporabnikom. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Šole v stiku z družinami svojih učencev

Miran Kerin, direktor Centra za socialno delo: "Pomoč na domu poteka, vendar beležimo velik upad uporabnikov, pol manj jih je. Skrb zanje so prevzeli svojci, ki so v tem času doma. Imamo blizu 130 uporabnikov, v glavnem starejših ljudi, s kroničnimi boleznimi, tako da so pogoji dela izjemo zahtevni, ga pa negovalke opravljajo z najvišjo mero odgovornosti."
Matjaž Damiš z Mestne občine Ptuj: "Samo zadnje dni nas je poklicalo kakih 20 ljudi, ki želijo pomagati kot prostovoljci, oglašajo se tudi številna društva in organizacije. Kličejo pa seveda tudi ljudje, ki so pomoči potrebni, in prepričan sem, da tačas ni nikogar, ki ga ne bi slišali." Da šola na daljavo poteka celo uspešneje, kot so pričakovali, sporočajo iz tamkajšnjih šol in obenem poudarjajo, da je mogoče poklicati tudi njihove svetovalne delavke. "Smo v stiku z družinami, saj vemo, da bodo v prihodnjih dneh mnoge potrebne pomoči. Pa ne samo v obliki hrane. Že zdaj učitelji nastopajo tudi v vlogi terapevtov, nas pa resnično veseli spoštljivost, ki jo v zdajšnji komunikaciji kažejo učenci," pravi Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica OŠ Ljudski vrt. "Mi smo se že povezali s karitas, CSD, ZPM in še nekaterimi društvi in organizacijami, ki lahko pomagajo. Pozvali smo tudi starše, naj se v primeru psihosocialnih težav obrnejo na nas, da bomo skupaj iskali pomoč," dodaja Helena Ocvirk, ravnateljica OŠ Olge Meglič, ki dodaja, da so hrano, ki je ostala v šolski kuhinji, predali Kamri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta