Kungotčani gostovali v Miklavžu pri Ormožu

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
03.09.2022 06:00

Na god svetega Avguština poklon godbi na pihala Slavček iz Miklavža pri Ormožu in Vinku Štruclu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poklon Pihalni godbi Slavek in Vinku Štruclu
Anita Kirbiš

V Ormožu je bilo v organizaciji JSKD že 25. tekmovanje godb Slovenije za pokal Vinka Štrucla. Vinko Štrucl, veliki slovenski skladatelj, dirigent, aranžer, pozavnist in tekstopisec, je med drugim za pihalni orkester priredil slovensko himno Zdravljico. Posebnost Kungoške pleh muzike (KPM), ki se je udeležila tekmovanja, je, da poleg igranja skrbi za ohranjanje glasbene kulturne dediščine. Po naključju so prišli do starega notnega materiala "marš knjižice", ki ga je zapisoval Avguštin Rakuša, uporabljala pa Pihalna godba Slavček, ki je delovala pod okriljem PGD Miklavž pri Ormožu med letoma 1930 in 1962. Original so odstopili edinstvenemu Gasilskemu muzeju v Miklavžu, kjer so zbrani številni zgodovinsko pomembni eksponati, ki predstavljajo širšo zgodovino kraja - in tako je na pobudo predsednika godbe Franca Kerenca in vodje muzeja Mirka Fekonje nastala zgodba o še eni preteklosti majhnega prleškega kraja, kjer gojijo vinsko trto.

Kungoški godbeniki pod taktirko Saše Najgliča so preteklo nedeljo gostovali v Miklavžu pri Ormožu. S svojim krajšim koncertom pred vaško cerkvijo, kjer je nekdaj stala mogočna lipa in pod njo velikokrat igrala Pihalna godba Slavček, so med drugim igrali skladbe iz njihovega glasbenega repertoarja (Dan presveti, dan veselja …). Na ta način so se poklonili Pihalni godbi Slavček in piscu notnih zapisov Avguštinu Rakuši ter Vinku Štruclu, ki je spisal veliko aranžmajev in priredb. Njegova najbolj znana koračnica je Mimohod, ki jo je napisal za svetovno prvenstvo v dviganju uteži leta 1982, pa Vivat Holermuos (Naj živi Ormož), ki jo je posvetil ormoški godbi. Del njegovih glasbenih stvaritev je v kulturnem programu poleg KPM izvajal Trobilni kvintet KD Ormož, ki ga vodi Slavko Petek.

"Premalo poznamo zgodovino svojega kraja in ljudi, ki so pustili velik pečat. V muzeju se nahaja kronika o začetkih delovanja godbe na pihala, ki se je takrat imenovala Godbeno društvo Slavček in si je za nakup instrumentov denar sposodila," je v uvodnem nagovoru omenila Bogdana Kolbl, predsednica PGD Miklavž, najstarejšega društva v kraju. Dobrodošlico je prisotnim namenil predsednik KS Miklavž pri Ormožu Boštjan Kosajnč. Pred mikrofon je stopil ormoški župan Danijel Vrbnjak, ki bo tudi v bodoče z veseljem podpiral takšne projekte. Skupaj si bodo prizadevali, da izjemen glasbeni ustvarjalec Vinko Štrucl kmalu dobi obeležje na aleji pomembnih ljudi Ormoža.

V vitrinah Gasilskega muzeja Miklavž je nastala razstava z nekaj eksponati starih instrumentov, slikovnega in pisnega materiala o delovanju pihalne godbe Slavček, v kateri je igral Vinko Štrucl st. in Stanko Štrucl, brat danes mnogo bolj znanega, a žal pokojnega Vinka Štrucla. Dogodka se je udeležila njegova hči Mateja Krajnc iz Ljubljane, ki je razstavo odprla. Kungoški podžupan Rudi Matjašič in kustos muzeja Mirko Fekonja sta si izmenjala protokolarna darila, nato so z lokalnim turističnim vodičem obiskali Jeruzalem s cerkvijo Žalostne Matere božje, kjer so zapeli na koru, gostovanje pa zaključili na degustaciji v vinski kleti na Svetinjah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta