Letos tudi obnova glavnega igrišča

Hojka Berlič Hojka Berlič
23.04.2020 16:25

Na Ptuju si v razmerah, ko je v prihodnosti športa, predvsem kolektivnega, veliko neznank, prizadevajo čim prej dokončati največji športni investiciji v zadnjih letih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igrišče z umetno travo je bilo zaprto ravno v času, ko je najbolj potrebno - pozimi in zgodaj spomladi. 
Hojka Berlič

Urejanje nogometnega igrišča z umetno travo pri Mestnem stadionu Ptuj se po pol leta le bliža koncu. Novo umetno travo na površini sedem tisoč kvadratnih metrov so položili, črte so izrisane, te dni navažajo kremenčev pesek, sledi še gumi granulat. Ob lanskem pričetku del je bilo že zelo slabo stanje, igrišče so zgradili leta 2006, življenjska doba umetnih trav prvih generacij pa je bila do 15 let. Kljub temu je za staro travo, za katero so se odločili, da jo brezplačno podarijo zainteresiranim, po besedah direktorja Zavoda za šport Ptuj Sandija Mertlja vladalo takšno zanimanje različnih klubov, društev, šol in drugih, da so jo razdelili v dveh tednih.
Predvsem zaradi neugodnih vremenskih razmer so z izvedbo četrt milijona evrov vredne investicije, ki so jo financirale občina, Nogometna zveza Slovenije in Fundacija za šport, končana pa bi morala biti do pozne jeseni, precej zamujali. Nato se je zgodila še epidemija koronavirusa. Ta, kot pravi Mertelj, ni toliko vplivala na samo menjavo travnate površine kot na načrte za nadaljevanje športnih aktivnosti, ki se na igrišču že tako niso odvijale pol leta: "S to investicijo bo vsekakor pridobil ptujski šport na splošno. Obnovljena travna površina bo na voljo številnim uporabnikom, ne le nogometnemu klubu. Težava pa je, da zdaj ne bo programov."

Na daljavo ne gre v nedogled

O tem, kakšne posledice bo pustila sedanja epidemija v športu, tudi ptujskem, je za zdaj v veliki meri mogoče le ugibati. Klubi so ob prihodke od vadnin, ker bo gospodarstvo v prvi vrsti reševalo samo sebe, bodo prikrajšani tudi za precej sponzorskih sredstev, ki so predstavljala precejšen vir dohodka klubov in društev. "Ne nazadnje, kaj bo po koncu epidemije z vpisom novih članov? Eni bodo morda prenehali z vadbo, drugi bodo morda našli druge aktivnosti, ki niso povezane s športom. Šport bo na splošno utrpel kar veliko škodo, saj je bil namreč tisti, ki je privabljal množice k druženju, k dogajanju, ne nazadnje je spodbujal tudi socialni čut. Marsikdo je namreč ne le tekmoval, ampak se preko športa tudi družil. Dokler ne bodo odprte šole, zagotovo tudi ne bo športa otrok. Vemo pa, kakšen pomen ima šport na splošno za človeka, tudi za otroke, mladostnike," še razmišlja Mertelj. Nekateri klubi in trenerji se tudi v tem času trudijo, da prihajajo v stik z otroki, da jim pokažejo primerne vsebine. "A to seveda ne more trajati večno, vendarle je potreben stik z otrokom, s skupino."

Četrt milijona evrov tudi za glavno igrišče

Za letos z občino načrtujejo še eno večjo investicijo v šport: menjavo 8800 kvadratnih metrov travne ruše na glavnem nogometnem igrišču na ptujskem stadionu, pri čemer nameravajo urediti tudi nov drenažni sistem in posodobiti namakalni sistem. Za ureditev osrednjega igrišča naj bi občina prispevala 150 tisoč evrov, za preostanek pa znova računajo na nogometno zvezo in fundacijo. "Seveda so tovrstne investicije neprimerno večje, ampak bomo poskušali z nekimi tehničnimi rešitvami priti tudi do rezultata s temi finančnimi sredstvi," pravi Mertelj. Prenova osrednjega igrišča, trenutno so v fazi izdelave projektne dokumentacije, naj bi bila končana do začetka jeseni. "Glede na to, da uradnih informacij, kako bo s tekmovanji oziroma vsaj z nogometom, še ni, se bomo morali prilagoditi, saj bodo morali nogometaši Drave tudi preostanek prvenstva nekje odigrati. Ali pa bomo rekli, da je ta projekt prioriteta in bodo nogometaši Drave igrali na nekem nadomestnem igrišču. To sta dve opciji, o katerih se sedaj pogovarjamo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta