Letošnji poletni festivali na Ptuju ambiciozno in mednarodno

Hojka Berlič
01.06.2021 06:10
Organizatorji kljub nekaterim neznankam obljubljajo znova obsežnejše festivale z zvenečimi tujimi imeni
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festival Arsana letos znova napoveduje Operni večer na Panorami, ki bo 3. julija. Foto: Albin BEZJAK
Albin Bezjak

Festival vina, kulinarike in lepih umetnosti Salon Sauvignon ta konec tedna odpira sezono ptujskih poletnih festivalov. Tradicionalno je naslednji Art Stays, letos z otvoritvenim vikendom od 8. do 11. julija, razstave ter festivalski dogodki pa se bodo odvijali še celo poletje, vse do 18. septembra. Tudi naslednji na koledarju, Festival Arsana, je letos časovno razširjen in bo od 17. do 29. julija. Že za 3. julij pa napovedujejo enega od predfestivalskih vrhuncev, priljubljeni Operni večer na Panorami. Poletje bo zaključil še zadnji od četverice večjih festivalov, Dnevi poezije in vina, ki bo med 24. in 28. avgustom potekal po vsej Sloveniji, a seveda s središčem dogajanja na Ptuju.

Bogat in raznolik nabor

Čeprav so organizatorji - kljub lanskim izjemno nenaklonjenim okoliščinam - kot eni redkih pri nas in tudi v tujini uspeli izvesti vse ptujske poletne festivale, so letos pričakovanja ob trenutnem umirjanju epidemije vendarle nekoliko višja. Kot pojasnjuje direktor festivala sodobne umetnosti Art Stays Jernej Forbici, so, za marsikoga morda presenetljivo, imeli letos pravzaprav več težav pri pripravljanju programa kot lani: "Muzeji in galerije so bili namreč po svetu večji del leta zaprti in so pričeli intenzivno izvajati program komaj pred kratkim. Zato se sedaj veliko stvari prekriva. Sami smo morali dve predstavitvi premakniti v naslednje leto, saj so prej dogovorjeni projekti imeli prednost. Pa tukaj govorimo o dogovorih, doseženih vsaj pred tremi leti. A programske luknje so sedaj zakrpane in čaka nas res bogat in raznolik nabor umetnikov iz celega sveta."

Obljubljajo izjemno število razstav, ki so jih pripravili v sodelovanju z galerijami in institucijami iz celotne Evrope in drugih koncev sveta (Singapur, Izrael). Vse se ukvarjajo z letošnjo tematiko strukture. "V Galeriji mesta Ptuj, na osrednji razstavi letošnje edicije gostimo dela vrhunskih tujih umetnikov, kot so na primer Herbert Hamak in Julia Mangold iz Nemčije, Gal Weinstein iz Izraela, Faig Ahmed iz Azerbajdžana, Mohammad Al-Hemd iz Kuvajta. Ne manjkajo pa tudi slovenski umetniki, prav posebno mesto imata instalacija Dušana Fišerja in izbor najnovejših del Duše Jesih, dela Mateja Andraža Vogrinčiča ter izjemne naveze Radenko Milak in Roman Uranjek."

Osrednje prizorišče festivala Dnevi poezije in vina se letos seli na ptujsko tržnico. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Čeprav tudi omejitve v času letošnjega festivala še delno ostajajo uganka, pa ob razstavah napovedujejo še koncerte na odru na Slovenskem trgu, video projekcije, pogovore in vse ostalo, česar smo bili vajeni tudi v preteklosti. "Kar bo najverjetneje manjkalo, je tista sproščenost ob otvoritvi razstav, kozarec vina, klepet umetniških duš. Same otvoritve smo tudi prilagodili trenutni situaciji, tako da bodo potekale mirneje in časovno dlje. Ne želimo si lanskih dolgih vrst pred galerijami, zato imamo pripravljeno ekipo strokovnih vodičev, ki bodo ves čas otvoritev spremljali 'dovoljene' skupine ljubiteljev umetnosti po razstavah na več razstaviščih," pojasnjuje Forbici.

Velika glasbena imena

Organizatorji mednarodnega glasbenega festivala Arsana so sicer pripravljeni, da bodo dogajanje izvedli v podobnih pogojih kot lani, a si ob tem seveda želijo še dodatnega sproščanja. "Saj smo zaradi lanskih omejitev imeli velike izgube. Navsezadnje smo odvisni od prodaje vstopnic. Nismo javni zavod, ampak se preživljamo na trgu," pravi umetniški vodja in direktor festivala Mladen Delin in še dodaja, da ljudje zelo pogrešajo dogodke in druženja, interes za vstopnice je tako že sedaj zelo velik: "Program smo kljub krizi zastavili zelo ambiciozno. Na glavnem odru imamo velika imena, ki nastopajo na največjih festivalih po svetu. Zelo smo veseli, da so svojo prisotnost potrdili kralji A capella glasbe Naturally 7, ki po letu in pol koronske pavze prav na Ptuju pričnejo svojo evropsko turnejo. Poleg njih bodo še Pepretuum jazzile, BB RTV Slovenija, Sabina Cvilak, Vlado Kreslin, Vox Arsana, Oto Pestner, Elda Viler, Nuša Derenda, Nina Strnad, Tilen Artač, Tadej Toš, Pliš in mnogi drugi." Pripravili pa so tudi novost, Glasbo v Parku, kjer so moči združili s Klubom ptujskih študentov. Ostajajo Oder mladih, otroški festival, program na gradu, glasba v mestu, ponovno pa naj bi v času festivala potekala tudi Odprta kuhna.

Ambiciozno in mednarodno, primerno praznovanju 25. izvedbe, pa letos načrtujejo tudi mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina. Zaradi prenove Vrazovega trga, tradicionalno glavnega prizorišča festivala, bodo sicer letos osrednje festivalsko dogajanje selili na ptujsko tržnico, kar je, kot pravijo, precejšen logistični izziv. "Med vrhunci festivala bo srečanje predvidoma 30 direktorjev evropskih pesniških festivalov, ki so vključeni v evropsko pesniško platformo Versopolis, in s tem povezan interaktivni spletni projekt Share a light/Deli svetlobo, h kateremu bomo poskusili z dobrimi mislimi in željami privabiti ustvarjalce z vsega sveta.

Otvoritve razstav festivala Art Stays bodo tudi letos prilagojene razmeram. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Tu bodo večerni pesniško-koncertni dogodki. Častna gosta letošnjega festivala sta češki pesnik Petr Borkovec in Ana Luisa Amaral iz Portugalske. Odprto pismo Evropi letos piše Büchnerjev nagrajenec in eden najbolj prevajanih nemških pesnikov Durs Günbein. Posebej pa se trudimo narediti presežni družabni dogodek na zadnji dan festivala, ko bo od poldneva dalje potekala Poezija okusov, vinsko-kulinarična promenada z bogatim kulturnim programom ter večernim pesniškim branjem in koncertom dua Silence," je načrtovano dogajanje povzela producentka festivala Sabina Tavčar iz Zavoda Beletrina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta