Ljubezen jo je pripeljala na kmetijo: "Nisem vedela, v kaj se podajam. In ni mi žal"

Barbara Bradač Barbara Bradač
08.01.2022 04:00

Družina Štern gradi dobro zgodbo turistične kmetije Pri Kovačniku v Planici nad Framu že 40 let, o čemer je Barbara Štern, ki je prav tako praznovala svoj 40 jubilej, napisala knjigo, v kateri je tudi nekaj receptov za njihove slastne jedi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Barbara Štern

Barbara Bradač

Danes si je težko predstavljati, da bi na idiličnem kraju v vasici Planica nad Framom na vzhodnih obronkih Pohorja Pri Kovačnikovih lahko bila piščančja farma. Takratna gospodarja Angelca in Janez Štern sta pogumno zagrizla v največji projekt svojega življenja in živinorejsko-gozdarsko kmetijo nadgradila ter preusmerila v turizem na kmetiji. Leta 1981 sta začela graditi novo uspešno zgodbo in vrata svojega doma prvič odprla gostom. Bila sta bila med prvimi kmeti v okolici Maribora, ki so odprli turistično kmetijo, in hitro se je razvedelo, da se v Kovačnikovi kuhinji odlično kuha. "Ni nam žal, da smo se takrat tako odločili, čeprav so bili čisto drugačni časi," se spominja Angelca. Gostje se vse od takrat radi vračajo, doda in pohvali: "Naš ta mladi rod je zelo priden." Pravi še, da so jim bili v veliko pomoč in oporo Doroteja Ozimič ter številni drugi svetovalci Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor, zadnja leta predvsem Manca Kovačec.

Angelca, Danilo in Barbara Štern na predstavitvi knjige 

Čerič

Knjiga razkriva tudi hišne recepte

Zadnjih dobrih deset let aktivno, inovativno in odlično zgodbo tam pišeta Danilo in Barbara Štern. Ob jubileju pa je Barbara Štern, ki jo je na kmetijo Kovačnik pripeljala ljubezen do Danila, napisala knjigo Naših 40 let, tudi sama pa je v tem času praznovala svojih 40 let. Na predstavitev knjige je povabila mnoge, ki so jim na uspešni poti pomagali. A knjiga ni le pregled dela, življenja in razmišljanj, pač pa razkriva tudi nekaj hišnih receptov. Med njimi recept za slovensko orehovo potico, ki je izpod rok Barbare postala prva certificirana slovenska potica na kmetiji. Le priprava najslajše gibanice babice Angelce ostaja hišna skrivnost.

Ob svojih kulinaričnih dobrotah

Barbara Bradač

Koga morda sicer zmede, ali gre h Kovačnikovim ali k Šternovim? Korenine Kovačnikovega rodu segajo v 19. stoletje, v leto 1824, po nekaterih podatkih celo v leto 1770. Kovačnik je ledinsko ime domačije, ki se prenaša iz roda v rod in se je ohranilo do današnjih dni, zato domače dobrote razvijajo pod blagovno znamko Pri Kovačniku. Priimek družine pa se je menjaval. Zadnji trije rodovi nosijo priimek Štern. Na kmetiji danes živijo: Angelca z možem Janezom ter sin Danilo z ženo Barbaro in otroki Aljažem, Julijo in najmlajšo Ano. Aljaž je odločen, da bo nadaljeval turistično dejavnost in nekoč prevzel kmetijo. Želi, da bi prostorni senik preuredili v turistične prostore za goste z velnesom in trgovinico z njihovimi izdelki ter izdelki okoliških kmetij, s katerimi se že povezujejo, saj vsega sami ne morejo pridelati ali predelati, zato kupujejo živila pri sosednjih kmetih in iz lokalnega okolja.

Ljubezen premaga vse ovire

Barbara in Danilo sta dokaz, da ljubezen premaga vse morebitne ovire in premika meje. Barbara je mestno dekle, ki se je priselila na Planico rosno mlada, in prizna, da je takrat le s težavo ocvrla jajce, bila je tujka med kuhinjskimi lonci, kot je zapisala v knjigi, danes je mojstrica za štedilnikom. Seveda tudi za živino pred tem ni skrbela, pravzaprav še nikoli ni stopila v hlev. "Iskreno priznam, da nisem vedela, v kaj se podajam, in prav je tako. Najlažje je, da slediš srcu in naju je gnala ljubezen. Bilo je vredno in ni mi žal," je ob čustvenem obujanju spominov povedala Barbara, ki z odlično turistično in poslovno žilico dopolnjuje Danila, ki je kmetijo pripeljal do stopnje samooskrbnosti.

Barbara Štern in ob njej raško-framski župan Branko Ledinek

Barbara Bradač

Skrbijo za 24 hektarjev gozdnih površin, ogrevajo se na lesno biomaso s sekanci, pa tudi vse pohištvo v turističnih prostorih je izdelano iz njihovega masivnega lesa. Sončna elektrarna je še v načrtu. Obdelujejo dvanajst hektarjev obdelovalnih površin, na zelenjavnem vrtu in njivi zrastejo številne dobrote, skrbijo za 40-glavo govejo čredo, svinje, kokoši in race. Svoje mesto na kmetiji so našli še poni Marsi in kobila haflingerka Malajka, oven Čarli, prikupna psička Luna, mucke in zajčki ter drugi hišni ljubljenčki.

Nasploh pristno domače odlikuje Kovačnikove, ki s srčno, nezaigrano in iskreno energijo sprejemajo goste. Lani pridobljeni certifikat Naše najboljše je le eden od številnih certifikatov in priznanj, s katerimi se ponašajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta