"Lutka je večna, preživi generacije"

Aleksandra Papež
24.02.2019 06:33

Lutkovno gledališče Pika iz Lenarta ob 40-letnici delovanja prejelo zlati grb Občine Lenart.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za Piko se skriva ustvarjalna ekipa.
Občina Lenart

Lutkovno gledališče Pika iz Lenarta beleži kar aktivnih in uspešnih 40 let delovanja. Gre za edino amatersko lutkovno gledališče v Sloveniji, ki ima svojo avtorsko glasbo - njena člana Srečko Pavlič in njegova hči Tinka Markoli skladata melodije in sestavljata besedila posebej za njihove predstave. Lani so jih izdali na novi posebni zgoščenki Pesmice iz Pikine skrinje. Prve Pesmice iz Pikine skrinje so na kaseti izšle že pred 25 leti, pred desetimi so druge luč sveta zagledale na zgoščenki s pesmarico.

Prve predstave v Jurovskem Dolu

Zametki Pike segajo v Jurovski Dol, kjer je dolgoletna vodja skupine Kristina Travnekar dobila prvo zaposlitev v vrtcu. Takratni vodja tamkajšnjega Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol ji je predstavil idejo o skupini lutkarjev, a se Travnekarjeva na začetku ni počutila dovolj usposobljeno za vodenje tovrstne dejavnosti. Po premisleku je zbrala pogum in ekipo ter s sodelavci prve predstave uprizorila v Jurovskem Dolu. Po zaposlitvi v Lenartu pa je skupaj z Zdenko Hren in Darko Zakelšek delovala pod okriljem Vrtca Lenart. Tam je prostor kmalu postal pretesen in tako so lutkarji svoj kotiček pod soncem poiskali v sklopu Kulturnega društva Radko Smiljan Lenart, pod okriljem katerega delujejo še danes. "Vadili smo v prostoru čisto na vrhu Doma kulture v Lenartu. Sceno in lutke smo za vsake vaje posebej prenašali tja gor. Prav nič nam tedaj ni bilo pretežko," je povedala Travnekarjeva.

Novi člani prinesli svežo energijo in nova znanja

"Prvih 20 let je Piko preveval iskren entuziazem, kljub mrzlim dvoranam, celonočnim pripravam in družinam doma. Časi danes so neprimerljivi zaradi popolnoma drugačnega pogleda na življenje, ki smo ga podredili materializmu," pravijo. Poudariti je treba, da je Pika skozi leta na odru ostala enako kakovostna in sveža kljub menjavam v ekipi in spremembam v svetu. "Novi in mlajši člani so s seboj prinesli nova znanja in svežo energijo," je poudarila Travnekarjeva. Danes Piko sestavljajo Kristina Travnekar, Darka Zakelšek, Srečko Pavlič, Tinka in Peter Markoli ter Sebastjan Lukovnjak. Vodja Pike je Tinka Markoli, ves čas pa sodelujejo z lutkarji Lutkovnega gledališča Maribor. "Vsem lutkarjem, ki ste v štiridesetih letih soustvarjali in sedaj ustvarjate, hvala za svet pravljic in številna prijetna doživetja, ki so jih v družbi junakov in junakinj vaših lutkovnih predstav preživele generacije otrok. Za 40 let uspešnega delovanja, ustvarjalne dosežke na področju ljubiteljske kulture in za izjemen prispevek lutkarstva prejme LG Pika zlati lenarški grb," so ob podelitvi zapisali na Občini Lenart. Naj Pika dočaka še mnogo tako uspešnih let, saj je lutka večna, preživi generacije, zaživi z igralcem in gledalci, je zapisala Darja Ornik z Občine Lenart.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta