Mestna občina Ptuj: prihodnje leto predvidoma 35 novih stanovanj

Hojka Berlič Hojka Berlič
25.09.2020 05:45

Med Potrčevo in Osojnikovo cesto na Ptuju naj bi v prihodnje zraslo pet objektov z nadstandardnimi, varovanimi in neprofitnimi stanovanji. Prva naj bi bila na voljo tista po tržnih cenah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najprej, že prihodnje leto, naj bi začeli gradnjo dveh blokov ob Potrčevi cesti. 
Hojka Berlič

Na seji ptujskega mestnega sveta ta mesec je bil v prvem branju potrjen občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) za del območja med Osojnikovo in Potrčevo cesto. Kot je razvidno iz gradiva, naj bi tam v bližnji ali bolj oddaljeni prihodnosti predvidoma zraslo skupno sedem objektov, od tega pet stanovanjskih in dva poslovna, lastniki tamkajšnjih zemljišč so podjetji PSS Ptuj in Voh ter ptujska občina. Ob Potrčevi cesti, na zemljiščih naprej od trgovine Živila, je tako načrtovana gradnja treh večstanovanjskih objektov. Prvi, ki naj bi bil največ štirinadstropen, naj bi zrasel na parceli, katere lastnik je ptujska občina. To zemljišče je sicer občina nekaj časa nameravala prodati, ponujali so ga tudi na javni dražbi, a interesa zanj ni bilo. Kot pojasnjujejo na občini, bodo zdaj znova poskusili: "Mestna občina Ptuj si na tej parceli prizadeva za izgradnjo oskrbovanih stanovanj." A denarja za njihovo izgradnjo nima. Za nakup zemljišča naj bi bil tako zainteresiran Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja, s katerim se občina že dlje dogovarja, da bi se na Ptuju, po vseh zapletih v preteklosti, le začela gradnja 30 oskrbovanih stanovanj. O tem, kdaj bi to lahko bilo, pa na občini za zdaj še ne morejo govoriti.

Vrtovi ostajajo

Občina je poleg tega na svojih zemljiščih tik ob Osojnikovi cesti predvidela gradnjo poslovnega objekta. Po neuradnih informacijah so se za to odločili, ker območje ni predvideno le za stanovanjsko gradnjo, a hkrati nad tem tudi naj ne bi bili najbolj navdušeni, saj večjega interesa podjetij za to območje naj ne bi bilo. Ob tem realne možnosti, da bi tam v kratkem kakšen poslovni objekt resnično zrasel, najverjetneje ni. Do objektov bo najprej treba zgraditi nov uvoz z Osojnikove ceste. Tu pa je tudi vprašanje poplavljanja. Spomnimo, da je ptujska občina v preteklosti na območju ob Osojnikovi cesti že načrtovala gradnjo stanovanjskih blokov, a so kasneje ugotovili, da komunalna infrastruktura na tem območju ne bi prenesla dodatne pozidave, saj gre za območje depresije in meteornih vod, ki se sem stekajo po pobočju in jim jih že zdaj ne uspe uspešno odvajati. Na to problematiko je tudi v razpravi o OPPN na seji mestnega sveta opozoril Rajko Fajt, SDS, sploh, ker so pod vsemi načrtovanimi objekti predvidene podzemne garaže: "Je to dobro razdelano, da ne bodo iz garaž lovili potem rib in bomo imeli znova civilne iniciative?" Kot je pojasnila ptujska županja Nuška Gajšek, se je občina prav iz tega razloga za zdaj odpovedala načrtovani gradnji šestnajstih stanovanjskih blokov na območju, kjer so sedaj vrtovi: "Predvidena je gradnja le dveh stavb tik ob cesti. Zraven pa je predviden suhi zadrževalnik. Vrtovi ostajajo, kjer so." Težave s poplavljanjem tega območja pa naj bi deloma rešil tudi drugi načrtovani zadrževalnik v Ljudskem vrtu.

Gradnja že prihodnje leto

Druga dva objekta ob Potrčevi cesti naj bi gradilo podjetje Voh iz Muretincev, ki je tudi lastnik zemljišč. Kot so dejali v podjetju, je o natančnejših načrtih še nekoliko preuranjeno govoriti, saj še čakajo na dokončni sprejem OPPN. Sicer pa imajo na svojem zemljišču v načrtu gradnjo dveh stavb, v katerih naj bi bilo skupno okoli 35 dvo- in trisobnih stanovanj. Umestitev več stanovanj ni mogoča, ker sta objekta predvidena največje etažnosti dveh nadstropij in terase. V načrtu je tudi podzemna garaža. V podjetju, ki je v preteklosti že zgradilo in obnovilo več objektov na Ptuju, med drugim večstanovanjske stavbe ob Osojnikovi cesti in štiri nadstandardne stanovanjske hiše ob Potrčevi cesti (nasproti gostilne Krona), si gradnjo novih večstanovanjskih objektov želijo začeti, pa tudi zaključiti že v prihodnjem letu. Povpraševanje po stanovanjih, za katera ta trenutek sploh še ni zelene luči za gradnjo, pa naj bi bilo že sedaj veliko.

Gradnja odvisna od višine najemnin

Dva štirinadstropna večstanovanjska objekta pa naj bi v prihodnosti zrasla še na zemljiščih v lasti PSS Ptuj, ki so pomaknjena nekoliko v notranjost območja. Gre za en objekt večjih dimenzij in drugega manjših, koliko bo stanovanj, je popolnoma odvisno od projekta, gradnja pa, pravi direktor podjetja Gorazd Belšak, je odvisna od več dejavnikov: "Najprej je bilo to sprejetje OPPN. V največji meri pa je gradnja odvisna od tega, ali se bo stanovanjski zakon kaj spremenil in se bodo neprofitne najemnine kaj dvignile. Če se bodo, bi radi gradili čim prej. Če bo ostalo tako, kot je zdaj, verjetno z gradnjo še nekaj časa ne bo nič." Po Belšakovih besedah namreč neprofitne najemnine, ki so sedaj v povprečju manjše od treh evrov na kvadratni meter, niso dovolj visoke niti, da bi pokrile osnovne stanovanjske stroške: "Zato pa sedaj nihče ne gradi neprofitnih stanovanj. Vsi gradijo za trg, kjer lahko ceno postavljajo sami."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta