Na mladih svet stoji: Ormoški devetošolci iz lego kock gradijo klančino za gibalno ovirane

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
25.05.2023 07:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
OŠ Ormož

Mladi raziskovalci, devetošolci iz ormoške osnovne šole Jure Kosi, Jan Štibler in Uroš Bauman so pod mentorstvom učiteljic Mateje Brumen Štibler in Darje Horvat raziskovali, ali je mesto Ormož dovolj prijazno gibalno oviranim osebam. "Svoje raziskovanje smo pričeli s sprehodom po mestu, na katerem smo opazovali in iskali ovire, na katere lahko gibalno ovirane osebe na invalidskem vozičku tod naletijo. Opazili smo previsoke oziroma ne dovolj znižane robnike, stopnice ter vhode v stavbe javnih ustanov, ki bi jih bilo nujno nadomestiti s primernimi klančinami. Pripravili in izpeljali smo tudi spletni anketni vprašalnik, v katerem smo ugotovili, da tudi prebivalci sami opažajo, da mesto ni preveč prijazno do oseb, ki so gibalno ovirane," nam je o raziskovalni nalogi zaupal Jure Kosi.

Zaradi teh spoznanj so pričeli razmišljati, na kakšen način bi lahko tudi sami prispevali, da bi mesto Ormož postalo mesto po meri invalidov. "Med brskanjem po spletu so učenci naleteli na članek o klančini iz lego kock, kakršne izdeluje nemška invalidka Rita Edel. Ker sami zelo radi ustvarjajo z lego kockami, so se odločili, da sestavijo klančino, ki bo osebam na invalidskem vozičku omogočila dostop na do sedaj nedostopnem mestu. Najprimernejši prostor za postavitev klančine se jim je zdel vhod v Zavod za turizem, kulturo in šport Ormož oziroma njihov Turistično-informativni center (Tic) v pritličju ormoškega gradu. Zamisel o klančini so najprej zasnovali s pomočjo programa SketchUp-3D, njihovo vodilo pa je bilo iz lego kock zgraditi klančino, po kateri se bodo osebe na invalidskih vozičkih brez težav zapeljale v ta javni zavod," pripoveduje njihova mentorica Mateja Brumen Štibler.

Učenci z mentoricama so bili z zamislijo uspešni tudi na državnem srečanju mladih raziskovalcev. 
OŠ Ormož

Delajo z navdihom

Dela so se lotili z navdihom in željo po uspehu. Za postavitev klančine so potrebovali dovoljenje ormoške občine oziroma župana Danijela Vrbnjaka, ki jim je z veseljem prisluhnil. Nad njihovo zamislijo, pravi, je bil zelo navdušen, in zato jim je ponudil tudi finančno pomoč pri pridobivanju primernih lego kock. Idejno zasnovo za klančine so skozi pogovore ob omenjenem zavodu za turizem v Ormožu mladi raziskovalci predstavili še drugim javnim zavodom in sosednjima občinama ter podjetjem kot poslovno priložnost. "Povsod smo doživeli navdušenje in podporo. Spletni anketni vprašalnik, namenjen lokalnim podjetnikom, pa je potrdil, da bi bilo klančino iz lego kock mogoče tudi s pridom tržiti," dodaja Jan Štibler. Take klančin iz lego kock v Sloveniji ne izdeluje še nihče, zato njihova zamisel velja za inovativno.

Promocijski pomen

Poleg dobrobiti za invalide ima klančina iz lego kock tudi promocijski namen. "V klančino smo namreč vpisali tudi logotip območja Jeruzalem Slovenija in tako bomo kot mladi raziskovalci poskrbeli še za dodatno promocijo našega turističnega območja oziroma destinacije," poudari Uroš Bauman. Vsi pa so zelo veseli tudi uvrstitve naloge na sklepno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije, ki je nedavno potekalo v Murski Soboti in kjer so poželi pohvale ocenjevalcev nalog.

Učenci so izdelali računalniški izris klančine pred ormoškim TIC-em.
OŠ Ormož

Kot nam je zaupal ravnatelj Aleksader Šterman, je zelo ponosen na mlade raziskovalce. Pohvalil je njihovo vnemo, s katero ta čas še pridno dograjujejo klančino in se trudijo, da bi lahko svoj izdelek kmalu predali v uporabo. Ker jim manjka le manjši del lego kock za izdelavo klančine, bodo veseli tudi vseh, ki lahko z lego kockami pomagajo k uspehu njihove pobude. Če imajo lego kocke, ki jih ne potrebujejo več, jih lahko prinesejo kar v Osnovno šolo Ormož ali pa pokličejo na šolo in se bodo dogovorili o podrobnostih sodelovanja. Veselijo se dne, ko bodo klančino predali v uporabo ormoškemu zavodu za turizem in gibalno oviranim obiskovalcem omogočili dostop do Turistično-informativnega centra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta