Na Ormoškem poznajo dober način za pobeg pred osamljenostjo

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
17.11.2020 06:00

Poseben projekt, imenovan Mobilni dom, v katerem udeleženci med potepanji z avtodomom dobijo priložnost za medsebojno povezovanje, hkrati pa še bolje spoznajo domače kraje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mobilni dom, inovativni projekt na Ormoškem  
Arhiv projekta Mobilni dom

Mobilni dom je nadgradnja projekta Danes za jutri oziroma projekta Medgeneracijskega kroženja znanja in veščin, ki sta pred časom že potekala v okviru ormoških Las programov. Izboljšanje kvalitete življenja starejših, ki jim zdaj poleg običajne pomoči na domu in različnih prevozov ponujajo tudi poučna popotovanja z avtodomom, pa je vodilo socialnega podjetja Z-eniac, Zdravstvenega doma in Ljudske univerze (LU) Ormož, ki se povezujejo v projektu Mobilni dom.

Spodbujajo medgeneracijsko sodelovanje

Mnogi niti ne vedo, da so osamljeni, ugotavljajo partnerji v projektu in še dodajajo, da je tudi na podeželju osamljenost velika, večja, kot si mislimo, zato je različna pomoč, ki pomeni dvig kvalitete življenja starejših v vseh okoljih, še kako dobrodošla. Mobilni dom pa je zagotovo korak naprej, saj ta ranljivim skupinam, kot so starostniki in invalidi, omogoča udeležbo na brezplačnih izletih z avtodomom po domačih krajih. "V prvi vrsti gre za druženje, za vzpostavljanje stikov med uporabniki projekta. Na ta način spodbujamo tudi medgeneracijsko sodelovanje in povezujemo posameznike, ki v naši skupnosti trpijo zaradi osamljenosti," omenja vodja projekta Senada Škrinjer.

Z avtodomom nad osamljenost
Arhiv projekta Mobilni dom

Sprva so nameravali na en izlet popeljati po šest ljudi, vendar so namere zmanjšali zaradi aktualnih ukrepov. Ko bo spet mogoče, bodo na izlete hkrati popeljali po dva do tri ljudi. Udeležence, vključenih je kakih 400 uporabnikov z območja ormoške upravne enote, pa čakajo trije izleti: izlet po Ormožu, izlet od Velike Nedelje do Svetega Tomaža in izlet po turističnih točkah Jeruzalema in seveda samem Ormožu z okolico. Kot poudarjajo sodelujoči v projektu, gre za inovativen pristop, ki ga sicer v Sloveniji doslej nismo poznali, omogoča pa aktivnost in gibanje tudi težje mobilnim. Zdaj se, kot vedo povedati tisti, ki so se z avtodomom že zapeljali naokoli, o tem, kako premagati osamljenost, več ne pogovarjajo za štirimi stenami, pač pa jo premagujejo na dejaven način. Ob tem odkrivajo zanimivosti domačih krajev, za katere mnogi niti vedeli niso, kot je denimo potep po naravnem rezervatu Ormoške lagune.

Z gibanjem do boljšega počutja

Na vsakem izletu udeležencem predstavniki LU Ormož predstavijo znamenitosti krajev, po katerih potujejo, poskrbijo pa tudi za izobraževanje pri uporabi sodobne informacijske tehnologije. Starejše in invalidne želijo v sklopu projekta opolnomočiti za samozaščito pred raznimi zlorabami. O njih premalo govorimo, gre pa za psihične, fizične zlorabe. Starejši so pogoste tarče finančnih in materialnih zlorab, in ker si želijo stik z ljudmi, so še bolj lahkoverni.

Potepanja z avtodomom, tega so za namen projekta najeli in ga je v Ormožu videti petnajst dni v mesecu, povežejo organizatorji še s pogovori o zdravem načinu življenja, prehrani, za kar poskrbijo sodelujoči iz ormoškega zdravstvenega doma. Projektni partnerji želijo z mobilnostjo proti osamljenosti v prakso prenesti tudi znanstveno potrjeno ugotovitev, da prav druženje zunaj lastnega doma, udeležba na izletih, ko se udeleženci ne ukvarjajo le z lastnimi mislimi, pač pa se začnejo ukvarjati z drugimi, močno zmanjšuje osamljenost. V projektu bo sodelovalo najmanj 400 ljudi, vsak udeleženec pa se bo lahko z avtodomom kar trikrat brezplačno popeljal naokoli. Malico si udeleženci sicer prinesejo s sabo, a se na izletu seznanijo tudi z zdravo pripravo obrokov in čas namenijo pogovorom o zdravem življenjskem slogu. Kot dodajajo sodelujoči partnerji v projektu, gre za doslej nepoznan način druženja in izmenjave izkušenj, hkrati pa spoznavanje znamenitosti, naravnih in kulturnih občin Ormož, Sv. Tomaž in Središče ob Dravi. Vrednost projekta je 65 tisoč evrov, denar v višini slabih 50 tisoč evrov pa bo po koncu partnerjem dodelilo ministrstvo za gospodarstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta