Na Ptuju vztrajajo pri ustanovitvi Spodnjepodravske pokrajine

Hojka Berlič Hojka Berlič
27.01.2021 12:33
Ptujski svetniki so podprli ustanovitev pokrajin in predlog, da je sedež pokrajine na Ptuju. A ne želijo umestitve v večjo, Štajersko pokrajino, temveč v Spodnje Podravje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že sprehod na grad je lahko prijetno doživetje.
Slavica Pičerko Peklar

Ptujski mestni svetniki so na januarski seji pritrdili načelnemu mnenju k osnutkom pokrajinske zakonodaje, ki so ga župani Spodnjega Podravja sprejeli na decembrskem kolegiju. In podprli ustanovitev pokrajin, a hkrati ne predloga, da naj bi bila ustanovljena Štajerska pokrajina s sedežem na Ptuju, pokrajinskim svetom v Slovenski Bistrici in sedežem sveta občin v Ormožu. Ta pokrajina bi zajemala celotno Podravje, z izjemo Maribora, ki bi bil, kot Ljubljana, občina posebnega pomena. Ptujski mestni svet tako predlaga ustanovitev Spodnjepodravske pokrajine, ki bi obsegala 19 občin Spodnjega Podravja. Ker na območju pokrajine, ki bi obsegala 860 kvadratnih kilometrov, živi dobrih 84 tisoč prebivalcev, pa predlagajo tudi dopolnitev osnutka zakona o ustanovitvi pokrajin še s pokrajinami, ki imajo od 80 tisoč do 99.999 prebivalcev ter od 26 do 30 članov v prvem pokrajinskem svetu. V osnutku zakona so namreč predvideli pokrajine le od 100 tisoč do 160 tisoč prebivalcev naprej. Tudi sedež Spodnjepodravske pokrajine naj bi bil na Ptuju, sedež pokrajinskega sveta v Ormožu, sedež sveta občin pa v Kidričevem. Prvi pokrajinski svet Spodnjepodravske pokrajine bi štel 30 članov.

​Politikantske igrice

Da ima velike težave s tem, da podpre predlog o delitvi, je v razpravi poudaril Bojan Pahor, SD, ki je sicer kljub temu podprl predlog sklepa: "Ptuj, ki je predviden za središče Štajerske pokrajine kot ene od večjih pokrajin, ene od močnejših pokrajin, zdaj želi imeti neko manj pomembno vlogo v Spodnjem Podravju. In se pravzaprav tudi zavestno odpoveduje neposredni meji z Avstrijo. Kar je z vidika regionalnega povezovanja bistvenega pomena." Zato je predlagal, da bi se o tem vprašanju, o katerem širše razprave naj ne bi bilo, na delovnem sestanku natančneje znova pogovorili s predlagateljem take rešitve, nekdanjim županom in nosilcem liste v mestnem svetu Štefanom Čelanom. Takemu mnenju so se pridružili tudi nekateri drugi svetniki. Kot je pojasnil Čelan, je bil prvi predlog strokovne skupine za pripravo pokrajinske zakonodaje, katere član je, "11 pokrajin, 11 mestnih občin". Po tem pa so se po Čelanovih besedah začele razprave in politični pritiski, ki so privedli do sedanjega predloga, ki je po njegovem mnenju nezakonit v delu, ki opredeljuje vlogo Ljubljane in Maribora. Kar naj bi bilo jasno, ko bo predlog na vrsti za obravnavo v državnem zboru. "In potem bodo sprejeli kompromis in dejali, da naj bo Podravska regija s sedežem v Mariboru. Na take politikantske, nizke igrice na Ptuju pač ne smemo nasedati," je pojasnjeval Čelan, ki je še dodal, da je do pokrajinske zakonodaje še daleč, saj je za sprejetje potrebna dvotretjinska večina v parlamentu. In hkrati poudaril, da Ptuj, če želi kakršnokoli prihodnost, ne sme dopustiti, da ostane brez sedeža pokrajine in s tem drugostopenjske oblasti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta