Ob 150-letnici šolstva v Račah učitelji, nekdaj učenci šole, delili spomine: Tudi ravnatelj je bil navihan učenec

Barbara Bradač Barbara Bradač
01.05.2023 05:30

Pomembnemu jubileju posvečajo posebno pozornost. Vse šolsko leto učenci in učitelji ob petkih, ki so jih poimenovali Stopetki, z različnimi izzivi obujajo šolske značilnosti iz preteklega obdobja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V hiši trgovca Franza Botheja se je začelo šolstvo v Račah leta 1873.
Zasebna Zbirka Franc Pajtler

Praznovanja ne omejujejo le na šolo, pač pa želijo praznovati s celotnim krajem.

V okviru dejavnosti Raziskujem zgodovino, ki jo vodi učiteljica dr. Irena Marković, so v začetku aprila učenci pripravili uvodno prireditev v sodelovanju z učiteljico Sabino Ozmec. Učenci so na okroglo mizo povabili nekdanje učence OŠ Rače, ki so danes zaposleni na OŠ Rače. Spomine na šolske dni so tako delili sedanji ravnatelj Rolando Lašič, učiteljice Janja Pučko, Kristina Milec, Jelka Trantura, Brigita Voga, Katja Stupan, Anita Strmšek, Marjana Falež, Martina Brodej, informatorka in spremljevalka učenki​ Martina Glušič, ​računovodja Benjamin Peršuh ter Zlatka Mergeduš in Brigita Gumzar, ki skrbita, da je v šoli vse čisto in urejeno.

Nadučitelj Ivan Paulšek leta 1901. Bil je kar 40 let učitelj, pomemben je za celoten kraj, saj je ustanovil gasilsko in čebelarsko društvo.
Zasebna Zbirka Franc Pajtler

Ravnatelj, ki je to šolo obiskoval le tri leta in pol, je bil doma v le nekaj deset metrov oddaljeni stavbi. Kljub temu je velikokrat zelo pozno prišel domov. "Takrat je bila šola veliko manjša, pouk je potekal dopoldne in popoldne. Učiteljica Teodora Petrovič je bila stroga, a pravična. Tisti, ki smo kaj ušpičili, smo morali po pouku pisati, prvič 30 stavkov, drugič 60 stavkov, potem 90 in tako naprej. Do koliko sem prišel, se več ne spomnim, a zgodilo se je kar nekajkrat. Še dodatna kazen je bila, da si moral približno pol ure čakati, da je učiteljica nalogo pregledala. In tako sem pogosto prihajal pozno domov," je povedal.

Danes učiteljica športne vzgoje Jelka Trantura, ki je šolo obiskovala med letoma 1970 in 1978, je spomnila, kako so takrat sami uredili igrišče za rokomet in nogomet, tudi na vrtu so delali in pridelovali hrano za šolsko kuhinjo. Učiteljica Marjana Falež, ki je šolo obiskovala prav tako v sedemdesetih letih, se najbolj spominja zbiranja odpadnega železa, ki so ga nabirali od hiše do hiše, iskali so ga tudi po gramoznicah, da bi zaslužili dovolj denarja za valeto. Le leto kasneje je šolo obiskovala Janja Pučko, ki je opisala navihane sošolce, ki so sošolkam na dan valete pripravili posebno čokolado, vanjo pa nasuli neobičajno sestavino - mravlje. Z osebnimi zgodbami so se današnji učitelji razkrivali učencem in jim dali vedeti, da so tudi oni bili nekoč otroci, s strahovi in navihanostjo. Prireditev so povezovali učenci zgodovinskega krožka, jo še glasbeno obogatili, ob koncu pa so obiskovalce navdušili mladi igralci Gledališke skupine OŠ Rače, ki so iskali osebno popolnost, ki naj bi osrečila vsakega od nas.

Prireditev Spomini na šolske dni OŠ Rače - bivši učenci so danes učitelji
Barbara Bradač

Osrednja prireditev junija

Naslednji dogodek, namenjen širši javnosti, bo 18. maja v Športni dvorani Rače. Učenci pripravljajo okroglo mizo s 15 nekdanjimi učenci te šole, danes uspešnimi posamezniki na različnih področjih. Med drugim pridejo nekdanji minister, danes državni sekretar Dejan Židan, televizijska voditeljica Rosvita Pesek, raziskovalka in lanska prejemnica Veronikine nagrade Kristina Kočan. Osrednja prireditev ob praznovanju jubileja pa bo junija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta