Oplotnica: Odkrili kip glasbenika Tineta Lesjaka v naravni velikosti

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
27.09.2020 05:00

V Oplotnici so pred kratkim slovesno odkrili kip rojaka Tineta Lesjaka (1957-2019), ki je bil izjemno uspešen in zelo ploden skladatelj narodno-zabavne glasbe, eden najvidnejših slovenskih frajtonarjev, pevec, zbiratelj in poustvarjalec slovenskih ljudskih pesmi, pobudnik različnih glasbenih sestavov, organizator, voditelj …

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glasbeniki ob kipu Tineta Lesjaka
Foto Brbre

Lesjak je ljudske in avtorske pesmi izvajal na sebi lasten način. Izvajanje je zvenelo ljudsko in domače, blizu ljudem, čeprav je ljudsko pesem (izvedbo) priredil, dodal je elemente večglasnega zborovskega petja in instrumente. Gre za edinstven pristop v Sloveniji, kar je še posebno pomembno v luči ohranjanja in popularizacije slovenske ljudske pesmi.

Tine Lesjak
Fb

V Oplotnici je preživljal zasebni čas ter aktivno deloval in ustvarjal. Bil je priljubljen krajan, za svoje aktivno delovanje v lokalni skupnosti je prejel tudi najvišje občinsko priznanje. Spominu nanj so se poklonili tudi s kipom v naravni velikosti. V bron odliti kip prikazuje Tineta Lesjaka z instrumentom, s katerim je bil vse svoje življenje neločljivo povezan - z diatonično harmoniko. Kip, ki je postavljen v na novo oblikovani amfiteater v parku v središču kraja, je oblikovala Katja Majer, mariborska akademska kiparka, v bron pa so ga vlili v Livartisu. Za umestitev v oplotniški park in za načrtovanje okolice je poskrbel Studio Čebela Celje na čelu z Nino Čebela, izvedbo pa je prevzelo domače podjetje Nukleus Borisa Pema.

Pobudnica in plačnica postavitve kipa in ureditve okolice je Občina Oplotnica. "Od danes Oplotnica ne bo nikoli več ista. Spomenik Tinetu Lesjaku bo vsem govoril, kako znamo biti Oplotničani ponosni na tisto, kar nastaja med nami, in ponosni drug na drugega. Na zemljevid slovenske kulture in glasbe se ne bomo zapisali samo s poklonom rojaku, temveč tudi s postavitvijo kipa kot umetniškega dela v javni prostor. Mnogo je slovenskih mest, ki se s čim takšnim ne morejo ponašati. Krajanom in obiskovalcem, ko se skozi Oplotnico peljejo na Pohorje, bosta Tinetov kip in urejen prostor ob njem ponujala nove priložnosti za kulturna doživetja in sproščena druženja," je ob odprtju med drugim dejal Matjaž Orter, župan občine Oplotnica.

Ob odprtju so zazvenele avtorske pesmi Tineta Lesjaka, ki so jih izvedli z njim povezani glasbeniki: Bratje iz Oplotnice, glasbena skupina Oplotničani, ansambel Vrt in mladi harmonikar Nik Obrul, vnuk Tineta Lesjaka. Skupaj so ob kipu zapeli Lesjakovo pesem Tu smo doma, ki postaja neuradna himna prebivalcev tega dela Pohorja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta