OŠ Hajdina: 60 let že izdajajo šolsko glasilo

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
10.11.2019 05:59

Ob dnevu šole so praznovali tudi obletnico glasila Najdihojca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Program so popestrili člani pevskih zborov, učenci so prebirali prispevke iz glasila.
OŠ Hajdina

V Osnovni šoli (OŠ) Hajdina so letošnji dan šole povezali s praznovanjem 60-letnice izdajanja glasila Najdihojca. Šolsko glasilo že od leta 1959 svoje mlade in tudi starejše bralce bogati z literarnimi in likovnimi deli. Kot se spominjajo učitelji in učiteljice, je uredniški odbor literarnega in šolskega glasila v šolskem letu 1959/60 ustanovila, organizirala in vodila učiteljica za slovenščino Jožica Iglar. Literarno glasilo je vedno znova presenetilo s šopkom literarnih in likovnih prispevkov, ki so jih učenci ustvarjali ob spodbudi učiteljev. Vsako leto je izšlo nekaj izvodov, pri tiskanju so pomagali tudi nekdanji učenci OŠ Hajdina, ki so bili zaposleni v takratni Tiskarni Ptuj.

Andreja Novak

Manj tiskanja glasila

V zadnjih letih je tiskanja manj, saj Najdihojco vsako leto objavijo tudi na šolski spletni strani. Jubilejno številko Najdihojce s Hajdine so to jesen izdali v nakladi 150 izvodov. "Naši učenci in učenke so prispevali svoja literarna in likovna dela in tako pripomogli, da je jubilejna 60. številka Najdihojce pestra in bogata. Brez sodelovanja učencev in učenk seveda ne bi šlo, pri tem pa so jim pomagale mentorice, ki so prispevke zbrale in uredile, še posebej veliko delo je tokrat opravila glavna urednica, učiteljica Branka Gaiser," je na slovesnosti spomnila Vesna Mesarič Lorber, ravnateljica OŠ Hajdina. Vsem radovednim bralcem Najdihojce pa ob prebiranju želi veliko prijetnih trenutkov z željo, da bi jim bili literarni in likovni prispevki navdih za ustvarjanje.

Zahvale in razstava

Program dneva šole so popestrili člani otroškega in mladinskega pevskega zbora, številni učenci so prebirali prispevke iz preteklih številk literarnega glasila Najdihojca. Dan šole so na Hajdini povezali s številnimi zahvalami, poslovili so se od Kristine Žuran, učiteljice matematike, in Silve Hajšek, učiteljice nemščine in slovenščine ter knjižničarke, ki sta se septembra letos upokojili. Zahvalili so se tudi nekdanjima tiskarjema Stanku Lepeju in Jožetu Klemenčiču, ki sta v času, ko še ni bilo spleta, poskrbela, da je literarno glasilo lahko prelistalo čim več bralcev. Ob koncu prireditve so si obiskovalci ogledali razstavo Pot knjige in pretekle številke literarnega glasila Najdihojca. Praznovanje dneva šole so na Hajdini zaključili z obiskom predsedniške palače, s čimer so vrnili obisk predsedniku države Borutu Pahorju, ki se je pred letom odzval njihovemu povabilu in šolo obiskal ob 210. obletnici javnega šolstva na Hajdini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta